Кандидатствай Вход
Вдъхновяващата история на Джак Ма, създателят на Alibaba

Вдъхновяващата история на Джак Ма, създателят на Alibaba

  • Бяла Карта
  • 29.03.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 7666

Джак Ма е основател на гиганта за електронна търговия Alibaba и е един от съосноватевлите на Alipay – платформа за онлайн разплащания. Днес той е провъзгласен официално за най-богатия човек в Китай. Със състояние, което прогнозно се равнява на 36 милиарда долара. Ако някой от вас не е наясно какво е Alibaba – това е платформа за търговия, чиято стойност е по-голяма от тази на Facebook, а поръчките, които се обработват ежедневно са повече от тези на Amazon и E-bay взети заедно.

Но историята на Джак Ма съвсем не е розова приказка. Неговия живот е пълен с несгоди и трудности. И въпреки тези трудности, той е успял да стигне до мястото, отредено му днес. Затова историята му служи да вдъхновява много хора по света. Проучвания са установили, че такива истории вдъхновяват и дават кураж на много млади и предприемчиви хора. Също така имат положителен ефект върху съзнанието ни и променят в по-добра посока разбирането ни за живота.

Затова днес Бяла Kарта ще ти разкаже тази история. Историята на живота на един човек, който повлия цялата икономика и интернет индустрията на Китай почти сам. Това е историята на Джак Ма.

Джак Ма – роден с името Ма Юн - е роден на 15 октомври 1964 г., в Ханджоу, разположен в югоизточната част на Китай. Той има по-голям брат и по-малка сестра. Трите деца растат във времената, в които комунистически Китай се изолира все повече от Запада. Семейството им не изкарвало достатъчно пари, за да бъдат считани дори за средна класа.

Джак е искал да научи английски още от дете и затова прекарвал ранните си сутрини в близкия парк, където всеки ден се провеждали туристически обиколки на английски език. Именно тогава той се среща с момиче, което му дава прякора "Jack", тъй като името му й било твърде трудно за произнасяне. След дипломирането му като бакалавър по английски език той започнал работа като учител по английски в университета в Ханджоу. Заплащането му било 12 долара на месец!

Но истината е, че дори дипломирането на Джак е било пълно с откази и перипетии. Провалил се е на изпитите за начално училище два пъти. Три пъти претърпявал неуспех и на гимназиалните изпити. Също три пъти Джак се провалил и на кандидат-студентските. Той дори писал цели десет пъти до Харвард с молба да бъде приет и получил десет отказа. Накрая успял да стане студент в университета в Ханджоу.

По време на опитите си да стане студент и след това, докато следвал, Джак се опитвал многократно да си намери работа. Той получил над 30 отказа, включително и в KFC. Той си спомня, че от 24 кандидата, те взели 23 и единственият, който бил отхвърлен за позицията бил той.

Като предприемач Джак също претърпял два провала. Но това не го отказало. Г-н Ма споделя в интервюта, че всеки един от нас трябва да свикне с отказите и да ги приема като уроци, защото никой от нас не е толкова добър.

През 1995 година Джак заминава за Америка във връзка с проект на правителствено предприятие за строителство на магистрали. Там той за пръв път се сблъсква с интернет и компютрите. По това време компютрите са много рядко срещани в Китай, предвид цената им и цената на интернета. А имейлите буквално не съществували. Първата дума, която Джак потърсил в интернет била „бира“. Излезли резултати от цял свят, но не и от Китай. После той потърсил в браузъра думата „Китай“ и отново нищо не се появило. Така той видял, че е време Китай да се появи в световната мрежа.

Джак Ма убедил 17 свои приятели да се присъединят и инвестират в неговата идея за онлайн бизнес за електронна търговия. И така всичко започнало в апартамента на Джак.

Джак Ма стартирал своят първи успешен бизнес на 31 години. До ден днешен той никога не е писал нито ред код на компютър и никога не е продавал нищо на никой. И въпреки това е собственик на една от най-големите мрежи за онлайн търговия в света.

Тази история доказва, че понякога позитивното, дори детинско вярване в доброто и успеха е най-важното. Тя е оприличавана на историята на „Форест Гъмп“, но в истинският живот. Историята за човек, който никога не счита себе си за по-малко или останалите и вярва в успехите си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш