Кандидатствай Вход
Философията на минимализма – какво можем да научим от нея

Философията на минимализма – какво можем да научим от нея

  • Бяла Карта
  • 16.11.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1283

Минимализмът е начин на мислене и живот, насочен срещу прекалената материалност на съвременния свят и предизвикваните от нея алчност, напрежение и постоянен срес. Философията на минимализма се състои в това, че човек е най-щастлив, когато е обграден само и единствено от нещата, от които се нуждае най-много. Всичко друго трябва да бъде изчистено, изхвърлено или раздадено на близки и приятели. Според последователите на минимализма подобен поглед към живота прави човек по-спокоен, позволява му да релаксира пълноценно и да се съсредоточи върху наистина най-важните елементи от своето ежедневие.   

Как се прилага философията на минимализма? Помисли за предмети или вещи в твоя дом, които нямат никакво практическо приложение. Например декоративните възглавнички, поставени върху спалнята през деня. Тяхната единствената функция е да служат за украса (и то обикновено когато няма никой в стаята). Или казано с други думи, въпросните декоративни възглавнички не са ти необходими в нормалното ежедневие. За сметка на това пък добавят още задължения към обичайните такива. От теб се изисква да ги прибираш в гардероба  вечерта и да ги връщаш обратно на леглото сутринта, да се стараеш да ги пазиш чисти и в отлично състояние. Наистина ли си заслужава всичко това?

Ако и за теб отговорът на така зададения въпрос е по-скоро отрицателен, то според минималистите правилното решение е само едно. Да се оттървеш от въпросните декоративни възглавнички, като ги изхвърлиш или подариш на някого. Същото се отнася и за излишните дрехи, стоящи от дълго време в гардероба, старите джаджи и устройства, които вече не се използват, както и различни други непотребни вещи. Изхвърляйки ги, ти няма да загубиш нищо и същевременно ще можеш да обърнеш по-голямо внимание на поддръжката на нещата, които наистина ти трябват. Именно тази философия стои в основата на минимализма. Ето какво ти спестява тя:

  • време – както вече казахме, няма нужда да губиш време за почистване и поддръжка на непотребни в ежедневието ти неща. Много по-лесно е просто да изхвърлиш излишните дрехи, уреди и декорации. Така ще освободиш повече пространство и ще направиш дома си по-подреден и добре изглеждащ от всякога. Но това съвсем не е всичко. В допълнение, няма да хабиш време и за продължителни обиколки по магазините, подчинени на фикс идеята за притежание на всичко най-ново, излезнало на пазара. Следвайки философията на минимализма, ти ще търсиш само и единствено продуктите и вещите, които наистина ти трябват. А спестеното време можеш да прекараш по доста по-приятен начин – излизания, срещи с приятели, забавления и хубави емоции.
  • стрес – за хората, изповядващи философията на минимализма, съвсем не е толкова важно дали са облечени по последна мода и дали носят най-новия модел обувки, предлагани на пазара. В този смисъл за тях непрекъснатото следене на промоционалните оферти и предложения, както и изтощителните обиколки по магазините, са само източник на повече стрес и напрежение. Стрес и напрежение, които биха искали да си спестят. Минималистите обикновено си купуват малко количество дрехи. И тези дрехи са такива, в които се чувстват удобно и могат без никакво притеснение да носят навсякъде. Съхранението само на най-необходимите дрехи в гардероба всъщност помага на човека да намира всичко значително бързо и лесно, и да си спестява голямо количество стрес и напрежение преди излизане.
  • пари – и не на последно място, философията на минимализма има положителен за човека ефект във финансово отношение. Той избягва пръскането на пари за неща, от които реално не се нуждае. Започвайки от дрехи и обувки и стигайки до различните технологични джаджи и декорации без съществено приложение в дома. Минималистите са изключително отговорни към своите финансови средства и ги използват само за неща, които им носят щастие и положителни емоции.

Времето и парите, спестени чрез философията на минимализма, съвсем спокойно биха могли да бъдат инвестирани в наистина стойностни и полезни за душевното и емоционално състояние на човека неща. Незабравими срещи с приятели, посещаване на нови и непознати места, реализиране на дълго отлагани цели и мечти. Понякога простичките неща в живота, насищащи ни от емоционална гледна точка, е възможно да се окажат много по-важни за нас от всички вещи и материални придобивки, които само заемат място в дома ни.

Разбира се, дейности като пътувания с приятели, реализиране на големи проекти в професионален и личен план, също изискват наличието на допълнителни финансови средства. В случай, че ги нямаш в момента, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш необходимото ти финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. Избери кредитна Бяла Карта и живей живота, който искаш!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш