Кандидатствай Вход
Финансови въпроси, заради които най-често спорят двойките

Финансови въпроси, заради които най-често спорят двойките

  • Бяла Карта
  • 08.01.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1063

Когато имаш партньор до себе си и заедно сте положили основите на едно ново семейство, нещата за теб драстично се променят не само в чисто житейски и емоционален, но и във финансов план. Вече няма как само и единствено ти да вземаш решенията относно покупките и разходите, които ще правиш. Всичко трябва да бъде обсъдено предварително и да се създаде баланс, удовлетворяващ максимално интересите и желанията на двама ви. Последното невинаги е толкова лесно. Всъщност значителна част от сериозните спорове между младите двойки и семейства са свързани именно със семейния бюджет. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще поговорим за това конкретно по какви въпроси възникват съответните спорове и как биха могли да бъдат преодоляни по най-бързия и ефективен начин.

Навиците за пазаруване 

Истината е, че всеки си има различни навици за пазаруване, както и собствени разбирания за стоките и продуктите, които са необходими в дома. Поради тази причина извършваните покупки често се превръщат в повод за разногласия между партньорите. Подобни разногласия могат да доведат до значителни нива на стрес и напрежение, особено ако единият от вас чувства липса на свобода във връзка с потребителското си поведение, а другият е на мнение, че половинката му в живота харчи неразумно и застрашава стабилността на семейните финанси. За да не позволявате напрежението да ескалира, ви препоръчваме взаимно да се изслушате и да се опитате да разберете аргументите на другия. С течение на времето повечето партньори все пак донякъде свикват с потребителските си навици или намират някаква златна среда, която да балансира различията в позициите им.

Дейностите по спестяване 

Наличието на солидни спестявания безспорно е важна стъпка в процеса по гарантиране на стабилността и сигурността на семейните финанси. Тези спестявания помагат на двойките да преодолеят всякакви икономически трудности и неочаквано възникнали разходи, и да си стъпят отново на краката. Проблемът е обаче, че не на всеки човек спестяването му се отдава толкова добре. Поради тази причина партньорите трябва да съставят съвместен спестовен план, включващ конкретни цели във времето. План, реализирането на който трябва да зависи от отговорността и финансовата дисциплина и на двамата. Когато правите заедно нещо толкова значимо, несъмнено ще сте по-мотивирани и ще съумеете да постигнете желаните резултати.

Кой какви доходи припечелва

Ако има значителни разлики в доходите на двамата, това определено би могло да се превърне в повод за спорове. Възможно е партньорът с по-високи доходи да смята, че има право да диктува какво да се прави по отношение на семейните финанси, а другият да се чувства пренебрегнат и недооценен. За да се избегне подобна ситуация, е хубаво да се изготвя ясен и прецизен семеен бюджет, в който да е записано кой какви сметки и разходи трябва да покрива, какво количество средства е допустимо да бъде похарчено за удоволствия, развлечения и т.н. Наличието на подобен бюджет значително ще намали напрежението и ще спомогне за възстановяването на хармонията и положителните отношения в семейството.

Семейни инвестиции 

Положението става още по-сложно, ако ти и партньорът ти решите заедно да основете собствен бизнес или пък да вложите средствата си в определена инвестиция. Тогава трябва да се консултирате взаимно за всички по-важни решения, свързани със съответния бизнес или инвестиция. Съветът ни в подобни случаи е никой от вас да не се опитва да налага мнението си или пък да взема решения без знанието на другия. Това не само ще ви създаде проблеми в бизнес аспект, но и може доста да влоши атмосферата в семейството, което сте създали заедно.

Спиралата на дълговете 

Дълговете винаги са били източник на стрес и напрежение. Поради тази причина, всички въпроси, свързани с тях, са сред най-сериозните източници на спорове и конфликти между партньорите – например какви кредити да се вземат, от кого и при какви условия, по какъв начин да се изплащат и т.н. Препоръката, която бихме дали на теб и партньора ти е всичко да се прави с ясен план и предварителна консултация помежду ви. Разбира се, за изпълнението на въпросния план и навременното изплащане на съответните кредити или заеми е нужно и двамата да спазвате определена финансова дисциплина. Преди да се захванете с тази дейност, се уверете, че наистина можете да се справите и няма риск да влезете в своеобразна спирала от дългове.

 

Всеки човек, всяка двойка и всяко семейство има нужда от финансов инструмент, който да може да използва в трудни моменти, за да си стъпи на краката. Твоята кредитна карта Бяла Карта е точно такъв тип инструмент. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави допълнително финансиране тогава, когато се нуждаеш най-много от него за покриване на спешни и неотложни разходи. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и гарантирай стабилността и сигурността на семейните финанси!   

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш