Кандидатствай Вход
Финансовите предизвикателства на месец декември

Финансовите предизвикателства на месец декември

Декември е най-празничният и най-зает от към подготовка и празненства месец. 

През този месец не само трябва да помислиш за коледното настроение в дома си, но трябва да се подготвиш с куп подаръци за цялото семейство, да напазаруваш за коледната трапеза, да помислиш за почивните дни по празниците и как да ги оползотвориш най-ефективно.

Декември месец е луд и вълнуващ месец, свързан с много усмивки и харчове. Той те предизвиква да харчиш пари, защото празничното настроението е повишено.

И същевременно те тласка към спестяванията ти, които си трупал цяла година, защото месечният доход никога не стига, за да покрие всички нужни и ненужни декемврийски покупки.

Тази статия има за цел да ти представи кои са най-честите причини за финансовите ти несгоди през месец декември, но и да ти даде идеи за 

справяне с тях.

Това са посоките, в които трябва внимателно да следиш колко и какво харчиш, за да не достигнеш момента, в който точно по Коледа си останал без стотинка в картата си или в портфейла.

Коледният пазар

Да, сигурно ти се случва да го отричаш и да твърдиш, че ти не правиш неразумни коледни покупки. Но истината е, че правим такива и оставяме това, за последния момент. 

Купуваме подаръци за всички в дните преди Коледа, пазаруваме храна и бързаме да направим необходимата подготовка. 

Това е и основната ни грешка. Този подход може да допринесе за стрес и по-неефективно управление на личните ни финанси. 

Около празничните дни цените на всички стоки незабелязано се вдигат, количествата бързо се изчерпват и на теб ти се налага да купуваш неоправдано скъпи неща, за да не оставиш някой роднина без подарък.

Затова, вместо да мързелуваш и изчакваш до последният момент, направи своя коледен пазар още в началото на месец декември.

Да! Това ще ти спести голяма сума от твоите коледни спестявания и още по-голямо лутане по магазините в търсене на покупки в последния момент.

Единственото, с което ще трябва да се справяш тогава е как да опазиш тайната на коледния подарък от децата или любимия.

Празнични събирания

Това е сезона на коледните партита и празничните вечери с приятели и роднини. Освен разходи за куверти или хранителни покупки, ако празненството ще е в твоя дом, трябва да помислиш и за облеклото си.

Със сигурност ти се иска да си купиш нов тоалет, с коледен привкус, за да се чувстваш празнично и ти. Но преди да го направиш, премисли добре, колко често ще използваш конкретната дреха след като празника отмине.

Ако това е просто прищявка, събудена от коледните песнички в магазина, по добре не купувай.

Пътувания по Коледа и Нова година

Много то нас всяка година пътуват, за да прекарат коледните празници с родителите си. Други решават да празнуват някъде в Европа, някъде на топло, а трети отиват в някой от нашите ски курорти и се отдават на снежни приключения.

Независимо от това кой типаж си ти, кредитната ти карта или заплатата ти не са неизчерпаеми и това може да ти донесе много финансови неволи след празниците.

Затова, ако си решил да правиш пътешествия по време на празничните дни, планирай от по-рано!

Задели си бюджет за гориво на колата, запази места за автобус предварително, ако нямаш кола. А ако ще пътуваш в или извън България, то 

просто резервирай своята почивка минимум месец по-рано.

Коледните оферти по това време вече са налични, и много често са на много по-достъпни цени, отколкото ако запазиш хотел в последната минута. И не забравяй! Има много пътуващи по това време. Затова се зареди с търпение, хубава книга и една кредитна карта, за всеки случай!

Коледни картички

Отживелица или не, със сигурност имаш роднини и приятели извън родината, или такива, който няма да видиш по празниците. И със сигурност искаш да оставиш в тяхното сърце топъл празничен спомен.

Затова много то нас все още практикуват изпращане на коледни картички по добрия стар метод – пощата!

Ако обаче не ти се иска да харчиш безсмислени пари за това и да губиш време в избиране, надписване и пощенски марки и пликове, то просто се възползвай от удобството на онлайн честитките и изпрати коледни поздравления с красива онлайн картичка!

Прекаленото пазаруване на храна и напитки

През декември всички се опитваме да се подготвим максимално добре за коледните вечери с близки и роднини.

Искаме да сме сигурни, че храната и напитките няма да се изчерпат точно през почивните дни.

Затова сме склонни да пазаруваме в прекалено големи количества. Ако и ти имаш такъв проблем най-лесно можеш да избегнеш ненужните харчове като си направиш списък на всички нужни покупки и го следваш стриктно. 

Опиши всичко, което е необходимо и пазарувай в рамките на нормалното - това гарантирано ще ти спести пари от голямото пазаруване. Причината е, че ще имаш по какво да се водиш и няма да се объркваш по промоционални оферти и еуфорията в магазините.

Всякакви лакомства, атрактивни и празнични оферти с отстъпки, както и прекалено големи количества трябва да бъдат избягвани. 

Защото със сигурност знаеш, че всичко това е ненужно разточителство, което се отразява на твоите финанси.

Овладей ситуацията с Бяла Карта

И все пак, ако в края на списъка с покупки сметките все още не излизат, можеш да се довериш на кредитна карта Бяла Карта. 

Тази гъвкава кредитна карта е с лимит до 3000 лева и без такси за издаване и без годишна такса за обслужване на картата. 

Това означава, че ако не я използваш - няма да ти струва нищо. Бяла Карта няма такси и при теглене на пари от банкомати в България и в Европейския съюз, няма и такси при плащане на ПОС или онлайн. 

Това я прави подходяща за всички, които искат да разполагат с допълнителни пари до заплата - при нужда, но не и да плащат излишни такси.

Коледа е най-празничното време през годината. Наслади му се разумно и не забравяй, че Бяла Карта е винаги на разположение при нужда.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш