Кандидатствай Вход
Защо преминаването към гъвкаво работно време е по-добър вариант от паузата в кариерата?

Защо преминаването към гъвкаво работно време е по-добър вариант от паузата в кариерата?

  • Бяла Карта
  • 07.03.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1029

Балансирането между личен и професионален живот понякога може да се окаже изключително сложна задача. Особено ако си млад родител, който трябва да се грижи за малко дете, или пък в семейството има възрастен човек, нуждаещ се от постоянна помощ и наглеждане. В такива случаи, понякога се замисляш дали да не поставиш известна пауза в своята кариера, докато намериш някакво разрешение на личните си проблеми и задължения. Това обаче невинаги е удачен вариант, тъй като може да те отдалечи трайно от съответната професионална сфера и да направи бъдещото ти израстване и реализация в нея практически невъзможни. Една алтернативна опция, на която все още значително количество хора не обръщат внимание, е гъвкавото работно време. В следващите редове ще ти разкажем защо е възможно то да отговори доста по-добре на нуждите и желанията ти от паузата в кариерата.

Какво представлява опцията „гъвкаво работно време“?

Гъвкавото работно време е практика, която се въвежда от все повече компании, осъзнали нейните ползи и преимущества. Тя позволява на служителя сам да определи своето работно време и дори броя на часовете от седмицата, през които ще работи (ако става въпрос за граждански договор например). Често гъвкавото работно време е свързано и с възможност за работа от вкъщи, която още повече би улеснила един млад родител. Благодарение на тази възможност доста по-лесно ще можеш да съставяш дневния си график, комбинирайки в него своите професионални задъължения и грижите за малкото съкровище.

Защо гъвкавото работно време е по-удачна опция от паузата в кариерата?

Скорошно изследване показва, че около 83% от поставящите паузи в своята кариера служители са жени. И това е напълно нормално предвид аспекти като бременността и раждането, последващото гледане на децата и т.н. Трябва да се каже обаче, че въпросните паузи в кариерата крият доста рискове за професионалното и дори житейското бъдеще. Като примери за такива рискове бихме могли да посочим финансовите загуби, отвикването от работните навици и задължения, както и цялостното изоставане по отношение на знанията и уменията в съответната професионална сфера или дейност. Всички изброени последици е възможно да бъдат избегнати посредством избирането на гъвкаво работно време. Когато работиш по гъвкав график, ти отново ще можеш да се грижиш за семейството и личните си ангажименти, но и същевременно ще работиш и продължаваш да се развиваш в професионален план.

Какви са възможностите за работа на гъвкав график?

Възможностите за работа на гъвкав график са много повече и значително по-разнообразни, отколкото си мислиш. Част от тях са така популярното напоследък фрийлансърство (или работа на свободна практика) и основаването на собствен бизнес. В крайна сметка най-гъвкав ще бъде графикът ти, ако ти самият си си шеф, нали? Развитието на технологиите и всеобщото използване на интернет мрежата през последните години направиха въпросните възможности за работа на гъвкав график достъпни за много повече хора. Броят на работещите от вкъщи и на свободна практика нараства в редица сектори и професионални сфери. В това число маркетингът и рекламата, счетоводството, преводачеството и т.н. Просто трябва да потърсиш подходящи варианти в твоята сфера и със сигурност ще откриеш нещо удачно за нуждите и предпочитанията си.    

Как да преминеш от стандартно към гъвкаво работно време?  

Самият процес по преминаване от стандартно към гъвкаво работно време може да бъде изпълнен с доста трудности и препятствия. Така или иначе обаче, трябва смело да направиш първите стъпки, ако искаш в крайна сметка да достигнеш до желания резултат. Препоръчваме ти да проучиш предварително възможностите за работа на гъвкав график в настоящата ти фирма и да се консултираш със своите колеги и шефове. В случай, че не се предлагат такива, потърси нещо извън фирмата. От най-голямо значение е дори при работа на гъвкав график да имаш някаква сигурност за бъдещето и да знаеш, че няма опасност утре, следващата седмица или месец да останеш без доходи.

Ако имаш нужда от финансова подкрепа в прехода от стандартно към гъвкаво работно време, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази кредитна карта ще ти предостави необходимите средства, за да можеш да покриваш настоящите си разходи, както и да направиш инвестиция в новия си проект или начинание. Избери кредитна карта Бяла Карта и направи своя живот и ежедневие такива, каквито винаги си искал да бъдат!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш