Кандидатствай Вход
Хоби на месеца: лозарство

Хоби на месеца: лозарство

  • Бяла Карта
  • 13.02.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 931

Лозарството е дейност, която води началото си още от античността. Рисунки от Древен Египет показват как едни от първите земеделци в историята се грижат за своите лозя с надеждата от тях да се развие качествено грозде, подходящо за производството на вино. И днес лозарството и винарството продължават да са традиционни дейности, с които се занимават както фирми и земеделски производители, така и обикновени хора. Дали обаче тези дейности са удачен избор за теб, когато става въпрос за хоби, което да практикуваш в свободното си време? По-надолу ще ти посочим няколко преимущества, които би получил от подобен избор:

  • Поемане на отговорност – способността за поемане на отговорност и спазване на поетите задачи и ангажименти е доста важна в професионален и като цяло в житейски план. Занимаването с лозарство определено ще ти помогне в тази посока, тъй като там отговорностите са много. Започвайки от засаждането на лозята, преминавайки през грижите за тях в процеса по израстване и отстраняването на вредните треви и плевели, и стигайки до подрязването и другите редовни практики по поддръжката им. Лозарството е дейност, която изисква пълна отдаденост и висока степен на отговорност. В противен случай няма как да се стигне до момента, в който ще се наслаждаваш на получените салкъми със сочно грозде, служещо за директна консумация или пък за вино.
  • Близост до природата – в съвременния технологичен свят тялято ни е изложено на непрекъснато облъчване, идващо от мобилни телефони, лаптопи, таблети и различни други джаджи. Облъчване, което никак не е полезно за нашето здраве и кондиция. Затова е хубаво да има периоди, в които се отдалечаваме поне за малко от въпросните джаджи и се доближаваме до природата. Захващайки се с лозарство, подобни периоди ще са налице постоянно в твоето ежедневие. Прекарването на време навън, сред зеленина и чист въздух, ще ти подейства значително ободряващо, а в дългосрочен план и ще ти помогне да съхраниш своето отлично здраве.
  • Здравословни ползи на виното – виното е чудодейна напитка, чието консумиране носи много здравословни ползи. Разбира се, въпросното консумиране трябва да е в умерени количества, без да се прекалява. Виното спомага за здравето на сърдечно – сърдовата система, укрепването на костите и запазване еластичността и красотата на кожата. В допълнение, то служи за подобряване на настроението и предпазване от депресивни състояния. През зимния период от годината повечето хора залагат на чаша вино преди или след вечеря. Все пак няма нищо по-хубаво от това, след като се прибереш премръзнал от работа, да се сгрееш с малко вино и да прекараш приятни моменти на масата заедно с най-близките си хора, нали?
  • Подготовка за Трифон Зарезан – празникът на виното Трифон Зарезан, който повечето хора у нас празнуват по стар стил на 14 февруари. Ако се занимаваш с лозарство, този празник определено ще има по-специално значение за теб. А и ще си доста по-добре подготвен за посрещането му. Трифон Зарезан е един от най-старите и традиционни български празници. Освен лозарите, на него празнуват също така соколарите, градинарите, кръчмарите, както и всички ценители на хубавото вино. Празничната трапеза задължително включва домашно приготвена питка с форма на лозов лист, както и пълнена кокошка с ориз.
  • Възможност за допълнителни приходи – не на последно място, лозарството и винарството са отлична възможност за теб да си осигуриш допълнителни приходи. Непрекъснато нараства търсенето на качествено грозде, както и на вино с отлични вкусови характеристики. Ако си достатъчно добър в отглеждането на лозя или пък в производството на вино, несъмнено ще откриеш клиенти, на които да продадеш своята продукция. Не забравяй да запазиш малко и за себе си и своето семейство. Когато знаеш, че дадена храна или напитка е произведена от теб, ще изпиташ още по-голямо удоволствие и наслада при нейното консумиране.   

За предстоящия Трифон Зарезан имаме чудесно решение и за хората, които не разполагат със собствена продукция от вино към настоящия момент. Притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от специални промоции при посещение на BG Wine Restaurant – уютно заведение, предлагащо подбрани български вина, както и най-добрите мезета и ястия. В него имаш възможност да избираш измежду 300 вида вина на малки изби от всички региони на нашата страна. При разплащане с твоята кредитна карта Бяла Карта, ще получиш 15% отстъпка в цената на поръчката. Използвай възможностите на кредитна карта Бяла Карта и отпразнувай Трифон Зарезан по подобаващ начин!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш