Кандидатствай Вход
Home office – как да на губиш концентрация и мотивация при работа от вкъщи?

Home office – как да на губиш концентрация и мотивация при работа от вкъщи?

  • Бяла Карта
  • 04.11.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 878

Работата вкъщи или т. нар. home офисът е едно от нещата, за които се говори най-много през изминалите месеци. И напълно основателно - заради COVID-19, почти нямаше компания или корпорация, без значение от индустрията си, която да не наложи home office за служителите си. Разбира се, това не бе толкова по желание, колкото от необходимости и задължение. Но в края на 2020 г. със сигурност може да твърдим, че работата от вкъщи е тенденцията, която скоро няма да отмине и ще се затвърждава все повече в малки и големи фирми, превръщайки се в нашето ново ежедневие.

Ако и на теб ти се налага да превърнеш дома си от място за почивка в място за продуктивна работа, то тази статия ще ти помогне с полезни съвети.

Съгласи се, че е лесно да загубиш концентрация, когато работиш от спалнята си или дивана в хола, докато децата или домашния ти любимец правят бъркотии в съседната стая.

Ето защо, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко интересни и хитри идеи как да бъдеш продуктивен служител, дори и от вкъщи:

Започни от рано с най-важните задачи за деня

Когато работиш в офис, сутрешното пътуване до работното място може да  помогне да се събудиш и да се почувстваш готов за работа, докато стигнеш до бюрото си. Вкъщи обаче преходът от възглавницата към компютъра може да бъде много по-дразнещ и бавен.

Вярваш или не, един от начините да работиш продуктивно от вкъщи е да се гмурнеш в списъка си със задачи веднага щом се събудиш. Простото стартиране на проекта първо от сутринта може да бъде ключът към постепенния напредък по него през целия ден. В противен случай ще удължиш закуската и ще оставиш сутрешната мудност да изхаби мотивацията ти.

Преструвай се, че си в офиса.

Психологическата връзка, която правиш между работа и офис, може да те направи по-продуктивен и няма причина чувството да се губи при работа от вкъщи.

Когато работиш от вкъщи, направи всичко, което би направил, за да се подготвиш за офис: настрой алармата си, приготви (или отиди да вземеш) кафе и облечи удобни, но хубави дрехи, каквито ще носиш и в офиса. Интернет браузъри като Google Chrome дори ти позволяват да настроиш множество акаунти с различни ленти с инструменти в горната част – например лента с инструменти за дома и отделна лента с инструменти за работа. Много важно е да направиш сутрешния си тоалет, така както го практикуваш и когато отиваш към офиса. Облечи дрехите си, приведи се във вид и седни пред компютъра.

Структурирай деня си, както би направил в офиса.

Когато работиш от вкъщи, ти си свой личен мениджър. Без неща като график на лични срещи, който да разпокъса деня ти, можеш бързо да загубиш фокус.

За да спазваш графика, сегментирай какво и кога ще правиш през деня. Ако имаш онлайн календар, създай лични събития и напомняния, които да ти напомнят кога да превключиш и да започнеш нови задачи. Google Calendar улеснява това, както и римайндърите.

Избери си специално работно пространство.

Това, че не работиш в офис, не означава, че не можеш да имаш мечтания офис. Вместо да се затваряш в стаята или на дивана - пространства, които са свързани със свободното време - отдели определена стая или кът в дома си за работа.

Не стой вкъщи.

Ако имаш нужда от креативност или повече промяна в ежедневието, то излез навън и намери “нов” външен home office. Кафенета, библиотеки, фоайета на сгради и подобни помещения с достъп до Wi-Fi могат да ти помогнат да симулираш енергията на офиса, така че да можеш да останеш продуктивен, дори когато не седиш на официално работно място.

Запази обажданията за следобед.

Понякога си толкова уморен сутрин, че дори не искаш да чуеш собствения си глас - камо ли да говориш с другите с него. Ако това ти е познато - отдели си време сутрин, за да станеш по-мотивиран и остави по-социалните задачи за следобед. Обаждания, срещи и тежки телефонни разговори - всичко това може да се случи през втората част на деня.

Съобрази музиката си със задачата.

През седмицата музиката е саундтракът към кариерата ти. А по време на работа най-добрите плейлисти са разнообразните плейлисти - можеш да слушаш музика, която отговаря на енергията на проекта, по който работиш.

Прави почивки за очите си.

Намали напрежението в очите, като следваш правилото 20-20-20. На всеки двадесет минути спри да гледаш екрана си. Загледай се в нещо, намиращо се по-надалеч и задръж за 20 секунди.

Настани се удобно.

Не толкова удобно, че да ти се иска да спиш следобеден сън, но все пак - важно е да има комфорт, докато работиш. Ужасно трудно е да бъдеш фокусиран и продуктивен, когато непрекъснато се напрягаш да виждаш екрана на компютъра си или усещаш болките си в гърба.

Инвестирай в добър офис стол и се увери, че седиш в ергономично правилна позиция на бюрото си. Ако наистина се чувстваш неудобно да седиш твърде дълго, опитай изправено бюро в единия ъгъл на стаята. Разгледай различните кресла на колелца, подвижните бюра и други хитри офис аксесоари. Ако вече си си харесал подобни мебели – кредитна карта Бяла Карта ще ти помогне да напазаруваш за home офиса всички онези важни неща, които са ти нужни максимално бързо, за да работиш продуктивно.

Инвестирай в оборудване за леки упражнения.

Правенето на кратки почивки за упражнения може да ти помогне да превключиш предавките, да префокусираш и да се захранваш при необходимост през целия ден. Затова се поразрови из спортните сайтове и избери онова оборудване, което ще е полезно за твоя тип тренировка.

Завърши деня си с рутина

Както началото, така и края на деня ти трябва да има рутина. Създай си навик, който сигнализира за края на работния ден. Може да е отписване в приложение за бизнес съобщения, вечерна разходка с кучето или насрочен за 18:00 ч. йога клас. Нещо толкова просто като изключването на компютъра ти и включването на любим подкаст също ще свърши работа.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш