Кандидатствай Вход
Идеи за оригинални подаръци за Деня на жената

Идеи за оригинални подаръци за Деня на жената

  • Бяла Карта
  • 07.03.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 736

Знаеш ли откога датира празнуването на 8-ми март - Денят на жената?

През декември 1977 г. събранието на ООН приема решение, което ще обяви 8 март за Международния ден на жената, първоначално избран за Международен ден за работа на жени.

Първият обявен ден на жената е на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на американската социалистическа партия. Празникът започва само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни.

Идеята се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване на условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени служители, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати, но са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Към края на XIX и началото на ХХ век протестите се засилват, а най-широката известност придобива шествие в Ню Йорк през 1908 година с призив за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване за жените. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема решение всяка година в една от първите недели на пролетта, за да се празнува денят на работниците и в международната им солидарност.

Деня на жената в България

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др. Първоначално от 1911 г. празникът се представлява с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8-ми март се чества от средата на ХХ век.

Първата жена лекар в България - д-р Тота Венкова - се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото. Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, която изпълнява мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

Това е накратко част от историята на празника, който днес честваме на 8-ми март. И тъй като всеки празник е свързан с избиране на подаръци, ето няколко оригинални идеи, които може да ти допаднат:

Бижута - нещо, което всяка жена харесва? Това са красивите бижута. Да купиш за празника бижу само по себе си е изключително романтичен жест, а и подобен подарък носи сантиментална стойност. Освен това бижутата са огромно разнообразие на пазара и може да избираш от обеци, пръстени, висулка, гривна и други. Разбира се, предварително трябва да знаеш въпросната дама какви бижута носи и какъв е стилът й.

Ваучер за СПА пакет - Жените винаги искат да изглеждат красиви и да се чувстват специални и затова обичат разкрасяващите процедури и СПА услугите. В днешно време има множество СПА пакети, включително и лечебни масажи, които се предлагат и могат да бъдат идеалният подарък за всяка дама. СПА процедурите допринасят както за външната красота и отпочиналост, така и за цялостното здраве.

Освен процедури, страхотна идея за подарък е и СПА кошницата - тя може да включва кристали за вана, ексфолираща гъба, масажор за лице, специална козметика, душ гел, скраб за тяло и др.

Аксесоари като слънчеви очила и ръчен часовник - аксесоарът винаги е добър вариант за подарък на една жена. Аксесоарите, включително слънчеви очила, ръчен часовник, стилна чанта и други, допълват стила на жената и винаги е добре да има избор от тях в гардероба. Ако знаеш предварително какъв е стилът на дамата, то лесно може да намериш подходящ аксесоар, който няма да й бъде излишен.

Подаръчен комплект от аксесоари за баня - комплектът за подарък от аксесоари за баня е един от най-добрите подаръци, които можеш да подариш на една дама, която държи на луксозната грижа за кожата и косата си. Подаръчните комплекти за аксесоари за баня се предлагат в разнообразие и можеш да потърсиш такива на определена марка.

Арома дифузер - този подарък е изключително актуален и оригинален и със сигурност ще се хареса на всяка жена, която обича уюта у дома и прекрасните аромати.

Ако имаш нужда от допълнителни средства до заплата, за да избираш любимите подаръци на хората около теб, кредитна карта Бяла Карта ще ти бъде помощник в това начинание. С кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с до 3000 лв месечно, като кандидатстваш онлайн или по телефон.

Виж още идеи за подаръци тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш