Кандидатствай Вход
Идеи за оригинални подаръци за Деня на жената

Идеи за оригинални подаръци за Деня на жената

Знаеш ли откога датира празнуването на 8-ми март - Денят на жената?

През декември 1977 г. събранието на ООН приема решение, което ще обяви 8 март за Международния ден на жената, първоначално избран за Международен ден за работа на жени.

Първият обявен ден на жената е на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на американската социалистическа партия. 

Празникът започва само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни.

Идеята се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване на условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени служители, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. 

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати, но са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Към края на XIX и началото на ХХ век протестите се засилват, а най-широката известност придобива шествие в Ню Йорк през 1908 година с призив за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване за жените. 

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема решение всяка година в една от първите недели на пролетта, за да се празнува денят на работниците и в международната им солидарност.

Деня на жената в България

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др. Първоначално от 1911 г. празникът се представлява с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8-ми март се чества от средата на ХХ век.

Първата жена лекар в България - д-р Тота Венкова - се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото. 

Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, която изпълнява мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

Това е накратко част от историята на празника, който днес честваме на 8-ми март. И тъй като всеки празник може да е свързан с търсене на изненада за съпруга, майка, дъщеря, ето няколко оригинални идеи за подарък, които може да ти допаднат.

Идеи за оригинални подаръци за Деня на жената

Бижута 

Нещо, което всяка жена харесва? Това са красивите бижута. Да купиш за празника бижу само по себе си е изключително романтичен жест, а и подобен подарък носи сантиментална стойност. 

Освен това бижутата са огромно разнообразие на пазара и може да избираш от обеци, пръстени, висулка, гривна и други. Разбира се, предварително трябва да знаеш въпросната дама какви бижута носи и какъв е стилът й.

Ваучер за СПА пакет 

Жените винаги искат да изглеждат красиви и да се чувстват специални и затова обичат разкрасяващите процедури и СПА услугите

В днешно време има множество СПА пакети, включително и лечебни масажи, които се предлагат и могат да бъдат идеалният подарък за всяка дама. СПА процедурите допринасят както за външната красота и отпочиналост, така и за цялостното здраве.

Освен процедури, страхотна идея за подарък е и СПА кошницата - тя може да включва кристали за вана, ексфолираща гъба, масажор за лице, специална козметика, душ гел, скраб за тяло и др.

Аксесоари като слънчеви очила и ръчен часовник 

Аксесоарът винаги е добър вариант за подарък на една жена. Аксесоарите, включително слънчеви очила, ръчен часовник, стилна чанта и други, допълват стила на жената и винаги е добре да има избор от тях в гардероба. 

Ако знаеш предварително какъв е стилът на дамата, то лесно може да намериш подходящ аксесоар, който няма да й бъде излишен.

Подаръчен комплект от аксесоари за баня 

Комплектът за подарък от аксесоари за баня е един от най-добрите подаръци, които можеш да подариш на една дама, която държи на луксозната грижа за кожата и косата си. 

Подаръчните комплекти за аксесоари за баня се предлагат в разнообразие и можеш да потърсиш такива на определена марка.

Арома дифузер 

Този подарък е изключително актуален и оригинален и със сигурност ще бъде добър подарък за жена, която обича уюта у дома и прекрасните аромати.

При избора на подаръци за жена, винаги се съобразявай с личните предпочитания. Когато го направиш, какъвто и подарък да вземеш, няма как да не донесе усмивка на любима жена. 

Ако имаш нужда от допълнителни средства до заплата, за да зарадваш с подарък хората около теб - за рожден ден, Ден на жената или просто ей така, кредитна карта Бяла Карта може да ти бъде помощник в това начинание. 

С кредитна карта Бяла Карта можеш да разполагаш с до 3000 лв месечно, като кандидатстваш онлайн или по телефон.

Виж още идеи за подаръци тук.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш