Кандидатствай Вход
Няколко интересни метода да подпомогнеш кариерното си развитие

Няколко интересни метода да подпомогнеш кариерното си развитие

  • Бяла Карта
  • 11.11.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 981

Кариерното развитие е процес, който продължава дълго във времето и зависи от множество фактори и условия. Един човек няма как да знае кога точно ще му се отдадат подходящите възможности за постигане на израстване в професионален план. Затова той трябва да работи постоянно и упорито и във всеки един момент да е готов да посрещне и да се възползва по най-добрия начин от опциите, които му предлага съдбата. Има редица методи за подпомагане на кариерното развитие, които той може да практикува дори през свободното си време. В следващите редове ще ти представим част от въпросните методи.

1. Подобри своя социален живот – летният сезон е много подходящо време да направиш това. Опциите за събиране с приятели и познати (и съответно техни приятели и познати) са много. От барбекюта в градината до сбирки край басейна и страхотни партита в нощните заведения и барове. Подобряването на твоя социален живот определено в бъдеще ще доведе и до нови възможности в кариерен план. Все пак никога не знаеш дали отсрещният човек в един момент няма да основе успешен бизнес или пък да се окаже на водеща позиция в компания, в която винаги си мечтал да работиш, нали така?   

2. Активирай профилите си в онлайн пространството – неочакваните възможности за кариерно развитие могат да дойдат както чрез лични срещи и познанства, така и посредством възможностите на онлайн пространството. В този смисъл е хубаво да поддържаш активни своите профили в различните социални мрежи, сайтове и платформи, предназначени за осъществяване на взаимодействие между работодатели и търсещи работа. Все повече хора използват социалната мрежа LinkedIn, която вече има доста осезаемо влияние върху трудовия пазар. Споделянето в LinkedIn на опита, интересите и предпочитанията ти в професионален план е възможно значително да ти помогне да получиш покана за дадено интервю или бизнес среща. Препоръчваме ти също така да използваш опцията за писане на кратки статии или текстове, в които да покажеш знания, умения и разбиране за процесите в бранша. Последното несъмнено ще те представи в положителна светлина и ще предизвика интереса на работодателите.  

3. Направи си ясен план – лятната ваканция и като цяло свободното време през уикендите и другите почивни дни може да ти послужи за премисляне на досегашния професионален опит и създаване на ясен план за действие в бъдеще. Направи си равносметка за това дали си доволен от работата в настоящата фирма или организация, какви са възможностите ти за развитие в нея и дали в бранша биха могли да се намерят по-добри варианти за човек с твоите знания и умения. Така ще си способен да определиш най-удачните и реалистични цели за постигане в близко и малко по-далечно бъдеще, както и да тръгнеш по един път, който в крайна сметка ще те отведе към желания успех.

4. Потърси ментор – хубаво би било да си намериш ментор, който би могъл със своя опит и полезни съвети да ти помогне да ускориш кариерното си развитие и да постигнеш набелязаните цели в професионален план. Въпросният ментор трябва да отговаря на няколко много ясни критерия. На първо място, да има достатъчно богат опит в сферата и да е наясно с протичащите в нея процеси и тенденции. Освен това е необходимо менторът да е човек, на когото имаш силно доверие и винаги сте се разбирали добре помежду си. В повечето случаи подобни ментори са част от фирмата, в която работиш, но ако човек извън нея отговаря на споменатите дотук критерии, също би могъл да ти бъде от голяма помощ.

5. Съчетай работата, обучението и забавлението – намирането на баланс между тези три елемента е от съществено значение за постигане на желаното кариерно развитие. Доброто ти представяне по време на работното ежедневие например ти помага да си изградиш умения за  справяне в сложни ситуации, както и да привлечеш вниманието към себе си. От друга страна, записването за разнообразни извънфирмени курсове и обучения дава възможност да продължиш да учиш и да придобиеш знания, които настоящата работа няма как да ти даде. Пътуването и развлеченията с приятели пък са начин за разтоварване от стреса, подобряване на психологическата кондиция и, разбира се, създаване на нови полезни контакти.

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде до теб винаги, когато решиш да направиш инвестиция в своето кариерно развитие. Независимо дали става въпрос за заплащане на курс и обучение или пък пътуване с цел среща с нови хора и завързване на полезни контакти. Възползвай се от възможностите, които ти предлага кредитна Бяла Карта, и се устреми уверено към по-доброто си бъдеще. Защото Бяла Карта е кредитната карта, която се съобразява само и единствено с твоите лични нужди, желания и предпочитания.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш