Кандидатствай Вход
Интересни техники за боядисване на яйца - Великден 2020

Интересни техники за боядисване на яйца - Великден 2020

  • Бяла Карта
  • 15.04.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1376

Великден е един от най-светлите християнски празници. В нашата страна, наред с Рождество Христово, се нарежда сред най-обичаните празници от българите. Тази година празникът ще е различен, заради мерките, предприети от правителството за ограничаване разпространението на коронавируса, но това не пречи да спазим някои традиции и обичаи, които се предават от поколение на поколение.

Една от най-ярките великденски традиции са боядисаните яйца. Те се багрят в различни цветове, като първото задължително се оцветява в червен цвят от най-възрастната жена в къщата. След това цялото семейство се включва в ритуала по боядисване на яйцата.

Макар именно червеното яйце да е един от символите на Великден, с годините хората използват разнообразни теники, цветове и рисунки, за да обагрят яйцата.

По нашите географски ширини традицията отстъпва на фантазията и оригиналността. Затова и ти предлагаме няколко свежи идеи за боядисване на красиви яйца. Ти ще избереш кой метод най-много ти допада, но сме сигурни, че ако вложиш страстта си в боядисването, яйцата несъмнено ще станат възхитителни. А ето как да очароваш семейството си с красиви цветни яйца, които да са перфектната украса на всяка празнична трапеза:

Многоцветни яйца с помощта на силиконови ластици

Свари яйцата. След като са готови, вържи около тях малки силиконови ластици. В отделни съдове приготви цветните бои и потопи яйцата вътре.  Разбира се, можеш да боядисаш различните им страни в различни цветове или пък само в един любим твой цвят. И в двата случая резултатът ще ти хареса. След като яйцата вече са боядисани и поизсъхнали, единственото което остава да направиш, е да махнеш ластиците.

Боядисване на яйца с ориз

Необходими са ти следните неща - дребен ориз, бои за яйца и малки стиропорени чаши с похлупачета, в които може да се побере яйцето. Свари първо яйцата и сипи в чашите по малко ориз, добави и избрания от теб цвят боя. Сложи похлупака на чашата и разтръскай ориза вътре, докато не се оцветят всички зрънца. След това сложи и яйцето в самата чаша, отново разтръскай. Ще се учудиш колко възхитително яйце ще получиш.

Боядисване с коприна

Какво ти е необходимо? - Качествена коприна, яйца, бял тънък плат, връвчици и оцет.

Какви са стъпките? Първо нарежи копринения и белия плат на отделни парчета с размери 6-7 см. Обвий всяко яйце с избрания плат коприна, а след това с белия плат и завържи стегнато с връвчица. Когато подготвиш всички яйца, постави ги в тенджара и напълни с вода. Прибави 3 лъжици оцет и вари за 15 минути. Когато яйцата са готови, охлади  ги и развържи платовете (парчетата коприна могат да бъдат използвани повече от един път). Ще останеш изненадан от резултата.

Боядисване с естествени багрила

Преди десетилетия сегашните модерни бои не са съществували и нашите прадеди са боядисвали цветни яйца с други, по-различни средства. За да избегнеш химията и да имаш напълно натурални бои за яйца, заложи на обелки от стар лук, портокалови обелки и моркови, за да получиш красиви жълти цветове. За най-символичното червено яйце – си набави червен лук, червено зеле или боровинки, а ако искаш яйцата ти да бъдат в цвета на пролетта – зеленото – заложи на листата от спанак. 

Ако държиш да има и натурални декорации, сложи различни цветчета, листенца върху суровите яйца и увий стегнато в тънко чорапче. В този си вид яйцата отиват в тенджерата, за да се сварят. Когато са готови, охлади яйцата в хладилник за около 5 до 12 часа, премахни чорапите и листенцата и ще имаш яйца, боядисани по естествен начин в красиви нюанси.

Можеш да избереш някое от нашите предложения за боядисване на красиви великденски яйца и да създадеш празнично настроение вкъщи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш