Кандидатствай Вход
Как да даваш финансови подаръци на порасналите си деца?

Как да даваш финансови подаръци на порасналите си деца?

Да бъдеш добър родител, да помагаш, да съветваш, да имаш строг поглед над нещата, но и обективност… Със сигурност е трудно да изпълняваш родителските си задължения, когато детето ти се превърне в зрял човек. И въпреки всичко, ти оставаш негов родител, което автоматично те прави негов най-добър приятел, съветник в живота и много често – финансова опора в отделни случаи.

Нека признаем, родителите винаги искат да помагат, дори когато децата отдавна вече не са деца. При това тази помощ често се явява под формата на финансови средства, нови скъпи придобивки и други подобни „подаръци“ с финансово изражение. Но за да бъдеш отговорен родител, трябва докато помагаш на децата си, да им вдъхваш и увереност, и самостоятелност, и финансова култура. Въпросът е как да даваш финансови подаръци на порасналите си деца, без да ги превръщаш в хора, свикнали да получават нещата на готово.

Всяко нещо е хубаво, когато в него има баланс, но не всеки намира този баланс.

Много родители вярват, че е по-добре да дават пари на децата си във всеки удобен момент, когато децата им могат да използват паричните средства в кеш, вместо да чакат евентуално наследство в бъдещ момент. Но даването на такива финансови подаръци може да доведе до отделен недостатък, който да се прояви в бъдеще: потенциалът за насърчаване на зависимостта, която може да се развие, ако твоите пораснали деца разчитат и очакват финансова помощ.

Дори ако можеш да си позволиш да правиш редовни парични преводи, добре е да се замислиш, дали не попрeчваш на децата си да развият мотивация, за да постигнат успех финансово. Редовните финансови инжекции пораждат редовни очаквания. Ако всеки месец даваш щедра сума пари на децата си, то те ще свикнат с това и ще го очакват всеки път, знаейки, че каквото и да стане, ще получат финансова помощ.

 А ето и 3 ефективни стратегии за финансови подаръци за пораснали деца. Тези тактики наистина работят!

1. Нерегулярността е ключът. Когато искаш да помагаш на децата си финансово, избирай определено време на годината, но не превръщай изпращането на пари в навик, който се повтаря през точно определено време. Подходи нерегулярно, за да не създаваш очаквания в децата си. Докато зависимостта произтича от очакването, разбиването на нещата създава съмнение, намалява надеждността и зависимостта. И в този случай е полезно!

2. Даването на пари директно не винаги е най-правилният начин.

Има различни начини да помогнеш на твоите пораснали деца косвено, без директно да им даваш пари в плик. Косвените начини включват плащането на възникнали медицински разноски, финансовата помощ за внука (като купуването на някои наложителни неща за бебето) и покриването на някои разходи за първото бебе (като количка, столче за кола, едно детско креватче).

Когато правиш подаръци на децата си за малки и неочаквани поводи или поднасяш финансови подаръци под не толкова показна форма, помощта се оценява истински. Когато финансовите подаръци са неочаквани, те се запомнят и остават оценени.

3. Ограничи помощта си в редки случаи.

Например, разходите за редки случаи могат да са рождени дни, но и годишнини, плюс празниците. Това са моментите, в които можеш да си позволиш да направяш наистина голям финансов подарък на порасналите си деца.

Също така, ако живеете далеч едни от други, разходите за транспорт (като автобусен или самолетен билет), също са страхотна опция да изненадаш приятно децата с финансова помощ.

Още един чудесен пример за ненатрапчив подарък са семейните почивки, които да съберат фамилията и да създадат прекрасни спомени.

А как ти самият да се справяш с всички разходи и да поддържаш финансовата си независимост? Бяла Карта ти дава възможност и за двете – можеш свободно да плащаш с кредитно средство, но можеш просто да го притежаваш, без да го използваш – не ти коства нищо. Благодарение на новата си концепция и мисията да бъде масово разплащателно средство, достъпно до различни типове кредитополучатели в страната ни, Бяла Карта е уникална възможност да създадеш добрия си кредитен профил, да изградиш кредитна история, която ще ти е полезна в бъдеще, но и да разполагаш с парични средства навсякъде, дори в чужбина. Бяла Карта е кредитната карта, която можеш да използваш не само в България и не само за онлайн и банкови разплащания. С Бяла Карта можеш да теглиш пари от банкомат, без да плащаш допълнителна такса, освен лихвения процент върху изтеглената сума. Кредитна Бяла Карта няма банкови такси и документации, защото не е банкова пластика и се издава от небанкова финансова институция.  Мисията на Аксес Файнанс ООД е да направи кредитен продукт, достъпен за повече българи.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш