Кандидатствай Вход
Как да избягаме от ежедневния стрес и напрежение?

Как да избягаме от ежедневния стрес и напрежение?

  • Бяла Карта
  • 01.07.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1599

Стресът е сред най-сериозните проблеми на съвременния работещ човек, водещи до умора и цялостна отпадналост на организма, а в някои случаи и до определени здравословни проблеми. Този стрес се дължи главно на фактори като динамиката и непрекъснатите промени в ежедневието на хората, проблемите и спешните задачи в офиса, както и непрекъснато полаганите усилия за постигане на добър баланс между професионалния и личния живот. Всъщност в днешните условия живот без никакъв стрес едва ли е възможен, особено ако имаш амбиции за кариерно развитие и гониш докрай своите цели във всеки един аспект. Налице са обаче методи, които ще ти помогнат да регулираш нивата на стрес и напрежение, така че да запазиш своята отлична кондиция и здравословно състояние. В следващите редове ще разгледаме част от въпросните методи, начина им на въздействие и получавания положителен ефект.

1. Без закъснения – закъсненията и вечната припряност, бързане и стремеж за подготвяне на всичко в последния момент несъмнено увеличават значително нивата на стрес и напрежение върху човека. Най-често подобно бързане и страх от закъснения са свързани с работното време в офиса, но също така могат да се отнасят към бизнес срещи и разнообразни лични ангажименти. Така или иначе за да избегнеш стреса, е нужно да си съставиш прецизен график и да го спазваш стриктно. Ако е нужно например да ставаш половин час по-рано за работа, направи го. Загубеният сън може да бъде компенсиран с малко по-ранно лягане вечер. Тази практика ще ти помогне да започваш своя ден по-спокойно и да запазиш силите си за по-сериозните предизвикателства, очакващи те на работното място.

2. Подреденост и организация – денят ще протича много по-гладко и безпрепятствено за теб, ако съумееш да си подреден и организиран. Какво точно означава това? На първо място, създай си навик да оставяш личните и служебните си вещи на точно определени места, така че да не се налага впоследствие да ги търсиш. От особено голямо значение е бюрото ти да бъде приведено в подходящ и адекватен за офиса вид. Това не само ще ти спести време, което би могъл да изгубиш в търсене на папки и документи, но и ще създаде около теб една по-спокойна и благоприятна атмосфера, стимулираща работоспособността и добрите резултати.

3. Ограничаване на мултитаскинга – мултитаскинг, както е популярно да се нарича в бизнес средите, всъщност представлява изпълнението на няколко задачи едновременно. Въпреки че обикновено се възприема като белег за продуктивност, в редица случаи то може да доведе само и единствено до по-слаби резултати и повишени нива на стрес.  Препоръчваме ти добре да преценяваш кога да залагаш на мултитаскинг и кои точно задачи да включваш в него. Ако си решил да се заемеш едновременно с няколко задачи, тези задачи не бива да бъдат прекалено трудни и сложни за теб. В противен случай ще постигнеш не напредък в работата, а по-скоро забавяне и един неконтролируем хаос, който ще те изтощи и демотивира допълнително.

4. Избягване на създаващите напрежение хора – със сигурност в живота ти има хора, създаващи допълнително напрежение в и без това стресовите ситуации. Възможно е те да са твои шефове, колеги, клиенти, приятели и познати, или дори част от семейството. Независимо каква е връзката ти с тях, постарай се да ограничиш контактите до минимум. Или най-малкото се абстрахирай от подобни хора в случаи, в които си поставен под напрежение поради много работа, спешни ангажименти и т.н. Така ще си спестиш значителен стрес, както и излишни разправии и проблеми. Все пак най-важното е да преминаваш през критичните ситуации по максимално гладък и безболезнен за теб начин, нали?

5. Отделяне на време за релакс – и не на последно място, добре е всеки ден да отделяш известно време за себе си. Време, през което да се отпуснеш и релаксираш пълноценно, както и да забравиш за всички свои проблеми и притеснения. Това може да бъде например половинчасова разходка в парка след работа, интензивна тренировка във фитнеса или пък излизане на кафе със стари приятели. Съчетанието между работа и удоволствие несъмнено ще направи твоя ден по-хубав и ще ти помогне да избягаш поне за малко от обичайните стрес и напрежение.

В случай, че дори дотук изброените методи не са способни да те накарат да се чувстваш по-свеж и бодър, значи може би е дошло време да си вземеш малко отпуск, да смениш обстановката и да отскочиш до някоя различна и непозната дестинация поне за седмица. Ако твоята кредитна карта Бяла Карта е в теб, няма причина да се притесняваш за въпроси от финансов аспект. Тази кредитна карта те снабдява с необходимите средства тогава, когато имаш най-голяма нужда от тях. Избери кредитна Бяла Карта и замени стреса с максимални нива на спокойствие, сигурност и комфорт.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш