Кандидатствай Вход
Как да намалиш сметките през есенния сезон?

Как да намалиш сметките през есенния сезон?

Есента вече е тук. А с идването на ниските градуси, идват и високите сметки в домакинството.

Една от главните причини, поради която много хора не харесват студения сезон е именно тази – високи сметки за ток и утроени разходи за отопление.

Разбира се, винаги има трикове, с които можеш да намалиш сметките през хладните дни и да регулираш разхода на енергия у дома.

Предлагаме ти няколко съвета, с които можеш да спестиш пари, а едновременно с това да имаш и един по-енергоспестяващ дом:

 • Обърни внимание на детайлите

Дори домът, в който живееш да има добра изолация и силни уреди за отопление, то това не е гаранция, че проблемът с разхода на енергия е решен. Всъщност топлината винаги намира начин „да избяга“ от стаите през малки процепи. А заедно с топлото си отива и енергията, която се опитваш да спестяваш. Точно затова, за да редуцираш загубите на топлина в едно пространство, най-добре се погрижи да запечаташ всякакви малки процепи, през който се промушва топлия въздух. Сложи запушалки на пролуките, включително и на вентилационната система. Не забравяй и процепите под прозорците и вратите – това са едни от главните „входове“ на студа отвън. С помощта на тези малки хитринки ще задържаш топлината вкъщи и ще ограничиш влизането на стуен въздух.

 • Никога не е късно да направиш изолация на дома си

Ако все още нямаш отделен бюджет за изолация на дома, то никога не е късно да го направиш. Дори началото на есента. Имай предвид, че една добре изпълнена изолация ще осигури задържане на топлото в стаите и ще бъде преграда срещу проникването на студа. Освен през зимата, изолацията е чудесен начин да запазиш дома си от жегата през лятото. Не забравяй, че в дългосрочен план изолацията ще ти спести високите сметки за отопление. И макар да е скъпа инвестиция, ако притежаваш кредитна Бяла Карта, бързо и лесно ще се сдобиеш с необходимия капитал, за да осигуриш най-доброто за семейството си.

 • Регулирай употребата на гореща вода

Освен електричеството, употребата на вода също се увеличава значително през студените дни. Едно от първите неща, които трябва да направиш преди да дойде зимата е да провериш всички кранчета за течове. Дори и самият теч да е малък и да ти се вижда нищожен, на практика това може да предизвика загуба на литри вода, която ще трябва да платиш.

Ако искаш да намалиш сметките си и едновременно с това, да не разхищаваш вода, то ето няколко съвета:

 • Спирай течащата вода, докато си миеш зъбите.
 • Докато миеш съдове на ръка, не оставяй горещата вода да тече през цялото време.
 • Използвай пералнята и съдомиялната машина, само когато са наистина пълни.
 • Вземай по-кратки душове.

Още един ефикасен начин да регулираш използването на вода у дома – инсталирай водоспестяващи душове.

 • Заложи на енергоспестяваща светлина вкъщи

С наближаването на зимата, дните стават по-къси, а това ни принуждава да държим лампите включени повече време. За да не страда бюджетът ти от високи сметки за електричество, добра идея е да си вземеш енергоспестяващи крушки. Съветваме те, където е възможно, да замениш стандартната светлина с такава, която е изразхова по-малко ток. Освен че издържат по-дълго, иновативните осветителни тела, като LED крушките, ще ти спестят доста пари.

 • Избери правилния стъклопакет

Добрият стъклопакет може да повлияе на разходите за енергия до близо 70%. Затова е добре да помислиш за прозорците у дома, или по-точно как да имаш перфектната топлоизолация.

 • Изключвай уредите, които не ползваш

Зарядните устройства за лаптопи, телефони и други, са едни от основните неща, които често са включени в контакта. Толкова често, колкото едва ли е нужно. Ако лаптопът ти вече е зареден на 100%, определено не е необходимо да е включен в зарядното по цял ден. Това е нещо, което може и да не забелязваш, но всъщност хаби значително количество електроенергия. Разбира се, същото важи и за осветлението вкъщи: коридорът и банята например, не са от помещенията, в които трябва винаги да е светло.

 • Използвай иновативни уреди, които са програмирани да пестят по-малко енергия

Дори да е на по-висока цена, модерната бяла и черна техника е направена така, че да пести енергия, а оттам и пари. Инвестицията е повече от изгодна, като се вземе предвид, че един хладилник например се ползва поне 10 години. Ако смяташ, че едва ли ще имаш възможност да обзаведеш дома си с нова и модерна техника, която да ти спестява разходи през зимата, то ние ти предлагаме да заложиш на Бяла Карта.  С нея можеш да пазаруваш всичко, което ти е нужно, за да направиш дома си уютен през зимата. Онлайн или в магазин – кредитна Бяла Карта е изгодната алтернатива за бързи пари, които да инвестираш по най-разумния начин.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш