Кандидатствай Вход
Как да намалиш стреса си, свързан с парите?

Как да намалиш стреса си, свързан с парите?

Парите са най-голямата причина за стрес в САЩ, според Американската психологическа асоциация. Те са и водещият двигател на стреса на работното място, според проучванията на Националната бизнес група по здравеопазване, Aon Hewitt, PwC и др.

Най-честата причина за това безпокойство? - Усещането, че си много, много близо до бедствието и само един минимален стресов фактор те дели от провала.

Защо финансовите кризи са толкова чести?

Приблизително две трети от домакинствата в САЩ преживяват съкращаване на заплатите, здравна криза, съкращение или друго събитие, което оказва неблагоприятно влияние върху финансите им, установило проучване. Всяка година шест от всеки 10 души се оказват засегнати от едно от тези събития или от значителни неочаквани разходи, като например течащ покрив или спешни ремонти.

Защо финансовите кризи са толкова болезнени?

Основната причина финансовите кризи да бъдат толкова опустошителни, е че относително малко хора разполагат с достатъчно пари и нагласа да се справят с финансовите затруднения. Проучване на банковата система е установило, че 63% от американците нямат достатъчно спестявания, за да се справят спокойно с ремонт на автомобил от 500 долара например.

Без достатъчно пари за плащане на сметките, хората често се обръщат към кредитни карти или теглят от пенсионните си сметки. В едно проучване на PwC от 2017 г., един от всеки пети анкетиран казва, че е трябвало да изтегли пари от пенсионния си фонд, а всеки трети смята, че ще се наложи да го направи в бъдеще, най-често за да помогне за погасяването на неочакван разход.

Кои са стъпките за по-малко стрес, свързан с парите?

Най-важното, което можеш да направиш, за да подобриш финансовото си здраве, е да разработиш план, който да ти помогне да се справяш с евентуалните финансови кризи, които ще срещнеш.

Разбира се, вероятно вече знаеш, че трябва да разполагаш с „резервен“ фонд - еквивалента на три до шест месеца от разходите ти за поддържане на съответния начин на живот в сигурна сметка, която можеш да ползваш бързо и лесно.

Как обаче да разработиш такъв план за действие и да го реализираш? Как да превърнеш добрите намерения в действие?

Ето три полезни стъпки:

  • Поемай ангажимент - Отвори нова спестовна сметка, чиято единствена цел е да бъде твоят „авариен“ фонд – сметка за спешни случаи.

Това се основава на принципа на поведенческите финанси, известен като умственото осчетоводяване: Имаме склонност да мислим за парите си в кофи и е по-малко вероятно да се възползваме от сметка, официално определена за конкретна цел.

Когато определена сума пари не е предварително отредена за дадена цел, която си заложил, това означава, че най-вероятно ще я изхарчиш за каквото си решиш, без да има какво да те спира. Ако обаче си сложиш сума пари в плик и го отделиш с идеята, че ще бъде за закупуване на нова пералня например, то вероятността да прибегнеш към тези пари е доста по-малка.

Когато следващият път погледнеш сметката си, си науми колко точно ще спестиш този месец и колко ще изхарчиш. Поведенческите икономисти наричат ​​това предварителен ангажимент.

  • Направи го лесно за себе си. Инерцията е враг на спестителите. Поведенческите икономисти са установили, че хората често са заплетени в изискванията на ежедневието, така че се отклоняват дори от малки неприятности. За да ти е лесно да спестяваш, дори и малък процент от общия ти доход, направи процеса автоматизиран. Защо всеки път да отделяш пари в плик, с риск някой месец просто да забравиш, когато имаш вариант да не мислиш за това въобще. Но пък дори да не мислиш за спестяванията си, те пак да се трупат – директно от сметката ти в спестовната такава. Това става с подписването на стандартни документи в обслужващата те банка.

Психологически е по-лесно да спестиш пари, които никога не си имал в профила си, за да харчиш.

  • „Какво, ако...“ – винаги трябва да имаш план за онези случаи, които никога не си предполагал, че ще се случат.

Какво, ако утре те уволнят? Какво, ако трябва да напуснеш квартирата другия месец? Или иначе казано – винаги имай резервен план – всичко става, както казват хората.

И ако наистина искаш да си осигуриш известна финансова свобода и гаранция, че няма да изпаднеш в дългове, които няма да можеш да платиш, Бяла Карта е насреща. Иновационна, без банкови такси, без такси за теглене от банкомат, Бяла Карта е кредитната карта, с която ще си подготвен за всяко неочаквано събитие в живота ти.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш