Кандидатствай Вход
Как да организираш бюджета си за Коледа?

Как да организираш бюджета си за Коледа?

  • Бяла Карта
  • 03.12.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 935

Ако искаш да продължиш да се любуваш на коледната елха, без да събираш прекалено много дългове по Коледа, можеш да бъдеш по-внимателен в разходите си и да спестиш този сезон. Как?

Ето няколко ценни съвета как да организираш добре бюджета си през тази Коледа:

1. Разработи философия за подарък.

Преди да направиш бюджет, наистина трябва да създадеш своята философия за подарък за празника.

Това означава да си отговориш на въпросите:

Какво означава даването на подарък за теб?

  • Дали е намирането на перфектния подарък за всеки специален човек в живота ти?
  • Дали искаш да подариш нещо ценно или по-скоро практично?
  • Дали предпочиташ онлайн за пазаруваш или в мола?
  • Дали ще даваш големи подаръци на няколко човека или малки подаръци на повече хора?

Избистри тези детайли в ума си и след това ще ти е по-лесно с бюджета.

2. Бюджет.

Намери начин да създадеш ефикасен бюджет - на лист хартия или може би чрез онлайн приложение за разходи и приходи.

3. Проследявай всички разходи.

Без значение, дали харчиш онлайн с карта или в кеш - опитвай се да си записваш разходите. Ако ползваш кредитна пластика за харчовете си, също можеш да спазваш това златно правило.

Кредитна карта Бяла Карта ти дава възможност да следиш всички направени разходи с пластиката чрез персоналния си онлайн профил. В него може да следиш текущото си състояние, както и предстоящи вноски.

4. Избери времето пред парите.

Не забравяй, че за някои хора времето, прекарано с любимия човек означава повече от скъпите вещи. Така че понякога е по-добре подаръкът да е време, прекарано с любимите хора.

5. Бъди сантиментален, когато харчиш

Бъди сантиментален в харчовете си. Какво означава това? Купувай подаръци, които отговарят на интересите или нуждите на семейството или приятелите ти. Това е един от най-добрите начини да се гарантира, че ще видиш искрени усмивки- а не фалшиви.

6. Пазарувай рано.

Пазарувай през цялата година. Следи отрано за изгодни сделки и ниски цени на любими стоки. Можеш да започнеш още септември месец коледното пазаруване за подаръци. Освен че разпределяш по този начин разходите си, то разпределяш и стреса от това да трябва за една седмиц да пазаруваш по 10 подаръка.

7. Давай по-малко подаръци.

Не е нужно да купуваш подаръци на всички 20 души в отдела ти. Може би е по-добре да избереш хубави и качествени неща, но за по-малко хора. Така и подаръците могат да бъдат по-специални и сантиментални. А в офиса може да си организирате така наречения Таен Дядо Колеа - когато всеки раздава подарък на някой друг от отдела.

8. Похарчи по-малко за тривиални традиции.

Тук ти напомняме да се замислиш, преди да следваш сляпо стари традиции, които за теб всъщност не означават много. Ако предпочиташ да изпращаш онлайн поздравления, то защо тогава купуваш картички за десетките си приятели.

9. Внимавай с подвеждащи сделки.

Покрай многото онлайн търговци по Коледа може да попаднеш на някоя фалшива и измамна сделка - затова премисляй добре, преди да пазаруваш.

10. Използвайте карти за отстъпки, ако си лоялен клиент.

Знаеш, че някои карти от магазините могат да ти спестят не малка сума пари, ако натрупаш определен брой точки.

11. Поръчвай онлайн рано.

Поръчката онлайн означава да пазаруваш от удобството на твоя собствен диван, докато готвиш и переш междувременно например. Това се нарича балансиране в натовареното ежедневие. Прегледай внимателно онлайн магазините и избери любимите си артикули - след това ги след за намалена цена.

12. Пазарувай онлайн, без такса за доставка.

Не винаги е възможно, но ако имаш по-голяма стойност на поръчката, може и да нямаш допълнителен разход за доставка. Ако си си харесал само една стока, то разгледай за още - с цел да си спестиш разходи от доставка.

13. Продай нещата си.

Ако имаш излишни вещи или дрехи - продай ги в интернет. Там със сигурност ще намериш някой, за когото те ще означават много. А в същото време ще се снабдиш с допълнителни доходи.

14. Направи си сам подаръци.

Ако искаш да подариш нещо персонално и оригинално, което да носи повече ценност и сантименталност, то направи го сам. Ръчно направените подаръци често радват много повече приятелите ти, отколкото купените вещи от близкия мол.

15. Дари за благотворителност.

Да дариш пари за благотворителна кауза е едно от най-ценните неща, които можеш да направиш тази Коледа. Така че, колкото и да си зает с всякакви задачки и покупки, отдели си малко време, за да разгледаш различните инициативи и да подпомогнеш поне една от тях.

16. Подари преживяване.

Вместо да купуваш луксозни вещи, помисли как с ограничен бюджет да подариш не вещ, а преживяване на любимите си хора.  Можеш да похарчиш по-малко пари, за да отидете с приятелите си на празнична вечеря или да любима театрална постановка или пък коледен филм. Това са все неща, които носят незабравими моменти, окъпани в коледна атмосфера.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш