Кандидатствай Вход
Как да останеш продуктивен при работа от вкъщи?

Как да останеш продуктивен при работа от вкъщи?

  • Бяла Карта
  • 12.04.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 704

И без извънредната ситуация заради епидемията с коронавируса, в която се намираме през последния почти месец, ясно личи тенденцията все повече служители да изпълняват своите работни задължения от вкъщи. Дистанционната работа има много предимства – започвайки от възможността за гъвкаво работно време и самостоятелно определяне на ежедневния график, и стигайки до липсата на разходи за транспорт и/или квартира (в случай, че седалището на работодателя ти се намира в друго населено място). За да се получат нещата обаче, е нужно силно самосъзнание и спазване на някои важни практики, които ще ти помогнат да останеш продуктивен в рамките на работния ден В следващите редове ще ти представим накратко част от тези практики:

Изготвяне на ясен план за деня – за всеки един работен ден трябва да имаш ясен план. План, включващ задълженията и ангажиментите, които трябва да бъдат реализирани, както и приблизителното времетраене на изпълнението им. Важно е да знаеш какъв точно е твоят график и дали се движиш съобразно него. Не забравяй да предвидиш във въпросния график и потенциалното възникване на допълнителни ангажименти, като например отговаряне на спешни поръчки, приемане на обаждания от клиенти и т.н. 

Създаване на подходяща работна среда – това, че си си вкъщи не означава, че е удачно да работиш в помещение, в което цари безпорядък и навсякъде около теб има нахвърляни разни непотребни предмети и вещи. Подобна обстановка ще окаже доста негативно влияние върху твоята продуктивност и професионални резултати. Постарай се да си създадеш работна среда, която е максимално близка до тази в офиса. С компютър или лаптоп, разположен върху бюро с подходяща височина, и удобен и ергономичен офис стол. И в стая, която през деня ще бъде предназначена само и единствено за домашен офис и ще ти позволява да се концентрираш върху своите задачи и задължения.

Без социални мрежи – със сигурност когато си вкъщи и нямаш шефове или колеги, които да ти висят на главата, е доста изкушаващо да си отвориш различните социални мрежи и сайтове, за да следиш интересуващите те новини и актуални материали. Съветът ни към теб обаче е да не правиш това. Социалните мрежи и страничните сайтове при всички случаи ще те разсейват и ще намаляват продуктивността ти, без дори да усещаш. Най-добре е при започване на работа да затвориш всякакви ненужни страници и да се съсредоточиш върху това, което трябва да правиш. Така ще си сигурен, че твоята работа в рамките на деня би била с необходимото качество, прецизност и бързина.

Оставяне на разговорите с клиенти за следобед – ако имаш възможност да избираш кога да проведеш предстоящите ти разговори и „онлайн срещи“ с клиенти, определено бихме ти препоръчали да ги оставиш за следобедните часове. Тогава вече ще си набрал скорост и ще си в кондиция без никакъв проблем да отговориш на всичките им въпроси, както и да водиш разговора в желаната от теб посока. А и ще избегнеш ситуация, при която още от сутринта някой труден или раздразнен клиент реши да ти направи скандал и да съсипе настроението ти за целия работен ден.

Използване полезните свойства на музиката – ако в даден период от деня си прекалено разсеян и не можеш да се концентрираш върху своите работни задължения, пускането на подходящата музика би могло да ти е от голяма полза. Музиката спомага за изчистване на съзнанието от странични мисли и фокусирането му само и единствено върху настоящия момент. Според различни изследвания терапията с музика също така е възможно да подобри паметта, както и да повиши скоростта на обработване на информация.

Остани свързан с приятелите и близките си хора -   когато работиш в условията на социална изолация, е от голямо значение да откриеш подходящите методи, посредством които да останеш свързан с приятелите и близките си хора. Именно модерните технологии, чрез които имаш възможност да работиш от вкъщи, ще ти предоставят тези методи. Skype, Messenger, Facebook, телефонни разговори – опциите да комуникираш ежедневно с близкия си кръг от хора са наистина много. Подобна комуникация ще повлияе положително на настроението, мотивацията и продуктивността ти в ежедневието, и ще те спаси от изпадане в депресивни състояния.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш