Кандидатствай Вход
Как да постигнеш мечтаната кариера?

Как да постигнеш мечтаната кариера?

  • Бяла Карта
  • 07.08.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 765

Що се отнася до кариерата, съжалението може да те прикове към миналото и да те парализира, без да можеш да продължиш напред. Понякога липсата на късмет може да те заведе до неподходящи работни места. Прибързаните решения също играят ключова роля в това да се отдалечаваш от мечтаната си кариера.

Едно проучване е установило, че две от петте най-често срещани житейски разочарования са обвързани с кариерата - от това да не преследваш  страстта си до това да работиш твърде усилено. Друго скорошно проучване установи, че 23 процента от работниците съжаляват за смяната на работата. Докато някои съжаления са свързани със значителни кариерни решения, други се въртят около по-малки моменти. Като цяло обаче, когато става въпрос за кариера, има два вида разкаяния: едното се основава на нашите действия, а другото на бездействието. И второ е онова, което наистина ни влачи надолу.

„Изследванията показват, че съжаляваме повече за пропуснатите възможности“, пише Каролайн Бийтън на Forbes, която отбелязва, че милениалите са особено предразположени към разкаяния, свързани с кариерата си. „Съжаленията за бездействие са по-разпространени, траят по-дълго и се чувстват по-зле от разкаянието от предприето действие. Това е така, защото бездействието го свързваме с по-голяма (пропусната) възможност. Докато съжалението за конкретно действие означава само една алтернатива - да не го правим отново, то бездействието означава безкрайни нишки от възможности, които  никой не може да каже докъде са щели да ни отведат.

Колкото повече съжаляваме, толкова по-голяма е вероятността да прибягваме до бездействие. Това е онзи страх от съжаление, който „ни кара да се придържаме към статуквото, дори ако нашите разсъждения или интуиция казват, че не трябва“, пише Еял Уинтър, професор по поведенческа / индустриална икономика в университета Ланкастър. „Това кара хората, които са по-склонни да изпитват съжаление, по-малко вероятно да поемат рискове.“

Това означава, че колкото по-малко рискове поемаме, когато става въпрос за нашия избор на кариера - от използването на почивните дни до преследването на мечтаната ни работа - толкова повече съжаления вероятно ще натрупаме. И така, как да спрем този луд цикъл и да продължим напред? Няколко съвета, които ще са полезни:

Рационализирай грешките си

Всеки прави грешки, това е начинът, по който ние избираме да действаме и носим отговорност за тези действия, без значение какви ще са последствията от тях.  "Въпреки че може да е трудно да го чуем в момента, грешките ни в кариерата в крайна сметка са най-добрите неща за нас", казва за FlexJobs коучът Кристен Заво. „Те ни показват какво искаме - и не искаме. Те ни позволяват да научим уроци, да се сблъскваме с предизвикателства и да работим с хора, които иначе не бихме могли да имаме“.

Но как да гледаме на собствените си грешки, без да се отчайваме? Най-добрият подход за изследване на минали грешки е чрез разбиране и анализ на причините за дадено действие. Бийтън предлага рационализиране защо сме направили избора, който сме направили по това време. Може би сме приели работа, за която съжаляваме, защото се нуждаем от парите, или може би сме почувствали, че имаме нужда от някаква промяна, без значение каква. „Рационализацията не означава да бягаме от отговорност или да отказваме да се учим от грешките си“, обяснява Бийтън. След като анализираме мотивите си, можем да започнем да виждаме какво ни е повлияло в миналото, което може да искаме да избегнем в бъдеще. Освен това можем да сме благодарни, че тези стари грешки сега ни насочват в нова посока.

Задай си два ключови въпроса

Друг начин да намалиш кариерните си съжаления е чрез проста система за самоизследване. След като изследва науката зад разкаянията, Ерик Баркър се натъква на два въпроса, които могат да пояснят всичко: „Какво мога да науча от това?“ и "Как нещата можеха да бъдат по-лоши?" Първият въпрос не просто ти позволява да се поучиш от грешката си, той ти дава чувство за контрол, така че следващия път, когато се сблъскаш с подобно решение, ще знаеш как най-добре да се справиш. Вторият въпрос преправя нещото, за което съжаляваш.

Определи целите си

Само защото си се примирил с миналото си, това не гарантира удовлетворение от текущата ти работна ситуация. Време е да спреш да гледаш назад и вместо това да започнеш да изследваш настоящето и бъдещето.

„За да бъдат по-удовлетворени в кариерата си сега, насърчавам клиентите да се съсредоточат върху: (1) краткосрочното: какво могат да правят сега, както и извън него, да работят, за да са щастливи и (2) дългосрочно: дали имат ясна визия за кариерата си, изграждане на план и предприемане на стъпки всеки ден, всяка седмица, за да се превърне в реалност “, казва Zavo пред Flexjobs.

Един от начините да изостриш фокуса си за бъдещето си е да го дефинираш реално - дали това означава да запишеш целите си или да идентифицираш човек, на чиято кариера се възхищаваш - ти решаваш.

Важното е да не спираш да полагаш непрестанни усилия всеки ден, за да постигнеш мечтаната кариера. А кредитна карта Бяла Карта ще ти помогне да се доближиш до мечтите си, като ти даде шанс да изградиш финансова независимост и добра кредитна история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш