Кандидатствай Вход
Как да превърнеш хобито си в бизнес?

Как да превърнеш хобито си в бизнес?

 • Бяла Карта
 • 25.05.2021
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 550

Хобито е нещото, което те разтоварва и го правиш с желание и страст. Вероятно, мисълта да превърнеш любимото си хоби в бизнес ти е минавала през ума. Това е изкушаваща идея - кой не би искал да получава пари за печене на сладкиши или за изследване на семейни истории през целия ден?

Но колкото и забавно да звучи, превръщането на хобито ти в печеливш бизнес не е лесно и има своите плюсове и минуси. В днешната статия в блога ще разгледаме именно тях и ще ти дадем идеи, които ще ти помогнат да реализираш бизнес идеята си, ако везната е натежала в тази посока.

Какви са минусите да превърнеш хобито си в бизнес?

Започването на какъвто и да е бизнес, независимо дали се основава на хоби, което обичате или не, носи значителни рискове. Стартирането на малък бизнес не е лесно и 20 % от стартъпите са обречени на провал още през първата година, 34% на втората, а около 50% са затворили до петата си година.

Друг минус е, че стартирането на бизнес изисква средства и в началото вероятно няма да имаш никакви приходи. В по-голяма част от случаите, това означава, че ще трябва да продължиш да работиш на сегашната си работа. Да съчетаеш толкова работни часове и занимания не е никак лесно и може да доведе до бърнаут.

Ако решиш да напуснеш сегашната си работа, поемаш риска да разчиташ единствено на тези приходи. Всеки може да прецени как това ще повлияе на финансите и личния и социални му живот.

И макар изброеното по-горе да звучи плашещо, да превърнеш хобито си в бизнес има много позитиви.

Какви са плюсовете да превърнеш хобито си в бизнес?

Един от големите плюсове след като започнеш да градиш собствен бизнес е възможността да поемеш бъдещето си в ръце. Да бъдеш предприемач може да промени живота ти и да ти даде усещане за целеустременост. Разбира се, има и голям потенциал да спечелиш сериозни пари, правейки това, което обичаш.

И да не забравяме известния цитат, който разкрива може би най-големия плюс на това да превърнеш хобито си в бизнес:

„Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.“

Можеш да намериш много истории зад успеха, за да откриеш своето вдъхновение и смисъл. Ако решението е взето и искаш да превърнеш хобито си в печеливш бизнес, продължи да четеш.

5 правила, с които да започнеш, за да превърнеш хобито си в успешен бизнес

1. Разбери какво очакваш

Едно от най-важните неща в началото е да разбереш какво искаш да постигнеш с бизнеса – искаш допълнителен доход, да го превърнеш в основен приход за бюджета или просто да запълниш свободно време. Всеки има различна причина. Открий своята – това ще ти помогне да определиш целите, мащаба и действията си.

2. Подготви се не винаги да харесваш това, което правиш

Превръщането на хобито ти в бизнес няма винаги да бъде забавно. Отговори си на два въпроса, за да знаеш как да продължиш: Обичаш ли хобито си толкова много, за да го правиш всеки ден? А ще можеш ли да го правиш при евентуална финансова нестабилност и липса на достатъчно средства?

3. Прегледай финансите си 

Трябва да погледнеш финансовото си състояние. Първо, всеки бизнес изисква поне малко начален капитал. Може би вече разполагаш с някои от необходимите материали, оборудване, но има голяма вероятност да имаш нужда от допълнителни пари. Освен това, когато се опитваш да превърнеш хобито си в бизнес, ще се сблъскаш с разходи, които могат да те изненадат. Не забравяй, че ще са ти необходими пари и за реклама и маркетинг, без които трудно ще популяризираш продукта или услугата си.

Ако целта ти е да напуснеш работата си и да разчиташ на приходите от новия ти бизнес, увери се, че имаш спестени пари. Ще отнеме време докато започнеш да печелиш пари, а ипотеката и сметките няма да чакат.

Ако все още нямаш спестени пари, съсредоточи усилията си да ги събереш. Научи се да пестиш пари в ежедневието, опитай да намалиш излишните разходи, минимизирай или погаси дълговете си и т.м. Спести достатъчно пари за следващите 12 месеца и тогава доста по-спокойно да се съсредоточиш в развитието на бизнеса си.

Докато спестяваш, можеш да започнеш да пишеш бизнес план, да проучваш пазара или да подобриш уменията, които ще ти помогнат.

4. Проучи пазара

Преди да инвестираш време и пари в стартирането на бизнес, проучи пазара. Това означава да потърсиш отговорите на няколко въпроса:

 • Има ли търсене на този продукт или услуга?
 • Колко голям е потенциал на пазара? Колко хора може да искат това, което предлагам?
 • Кой са тези хора? Какви са техните доходи и ниво на образование? Къде живеят?
 • Колко други фирми предлагат това, което искам да предложа?
 • Процъфтяват ли или пропадат ли тези фирми?
 • Какво плащат хората за подобни продукти или услуги?
 • Мога ли да си позволя да предлагам своя продукт или услуга на конкурентни цени? Ако не, как мога да разгранича своя продукт или услуга, така че клиентите да нямат нищо против да плащат повече?

Потърси информация онлайн, чети книги, разглеждай пазара и говори с хора. Всичко това ще ти даде информация и отговор дали има смисъл да започваш.

5. Подсигури си пари за неочаквани разходи

Не забравяй, че ще отнеме време на бизнеса ти да започне да печели. Ето защо, трябва да помислиш как да увеличиш приходите си и как да имаш пари за неочаквани разходи.

Потърси подходящи кредитни инструменти, които ще ти помогнат при нужда. Кредитните карти са добър вариант, тъй като с тях имаш одобрена сума пари, която е достъпна за използване, когато ти прецениш.

Добре е да минимизираш всеки излишен разход, за да влагаш всичко в новия си бизнес. Ето защо, препоръчваме кредитна карта без годишна такса, без такса за издаване и без такси при плащане на ПОС, онлайн или при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз. Точно такъв продукт е кредитна карта Бяла Карта – с нея можеш да имаш пари винаги, когато ти потрябват. Най-хубавото е, че можеш да управляваш картата си изцяло дистанционно в личен онлайн акаунт– плащаш задълженията си онлайн, блокираш, активираш определени функции и следиш похарченото.

За да стартираш собствен бизнес, трябва да се отдадеш на идеята си и да повярваш в нея. Всяко начало е трудно и изисква много внимание, но това може да промени живота ти и финансовото ти състояние в положителен аспект.  Запомни, че ще научиш ценни уроци както от успеха, така и от провала. Не се страхувай да поемаш рискове и се подготви да работиш върху уменията и знанията си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш