Кандидатствай Вход
Как да стана хакер-турист и да пътувам дори безплатно, при това напълно легално?

Как да стана хакер-турист и да пътувам дори безплатно, при това напълно легално?

  • Бяла Карта
  • 27.04.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1912

Преди да премина към същинската част ще започна с кратко обяснение какво всъщност е Travel hacking /или хакер-туризъм/. То включва действия в рамките на съществуващите правила, създадени от авиокомпаниите, компаниите за кредитни карти и хотелите. И позволява да ги използваш в своя полза и да печелиш безплатни пътувания, включително полети, настаняване и други екстри. Най-важното е, че това занимание е напълно легално. Mоже и да ти звучи налудничаво, но в действителност има хора, които редовно организират пътувания по този начин и това се е превърнало в тяхно хоби. Освен това travel hacking не е нещо ново. Според Уикипедия първата програма за редовно пътуващи клиенти е била създадена през 1972 година за авиокомпания Юнайтед Еърлайнс.

Трудно ли е да станеш хакер-турист? Всички практикуващи този „занаят“ смятат, че е лесно. Има две основни стъпки, с които всеки пътуващ хакер трябва да стартира.

Стъпка 1: Регистрирай се като участник във всички програми с награди или такива за лоялни клиенти.

Всички подобни програми са безплатни. Но не си губи времето да се регистрираш за всяка програма, която ти попадне. Прави го тогава, когато ти предстои пътуване. Когато ще отсядаш в хотел от верига с програма за лоялност или ти предстои да пътуваш с нови авиолинии просто се регистрирай преди това. Така ще започнеш да печелиш незабавно точки. Правилото на стъпка 1 е много просто: Никога не пътувай с авиолинии или не отсядай в хотел без да печелиш от това точки или мили от програма за лоялност.

Хубаво е и да следиш преди някое предстоящо пътуване дали няма промоции, с които ще спечелиш допълнителни бонус точки.

Ако започнеш да спазваш стъпка 1 със сигурност един ден ще се озовеш с акаунти за десетки програми за лоялност. Това би създало голямо объркване у всеки. Но решение има и за този детайл. Съществуват онлайн услуги, които помагат за управлението на портфейл от програми за лоялност. Избери една от тях и така ще имаш всички програми за лоялност, на които си член на едно място.  Но по-важното е, че ще те уведомяват, ако стока на точки или мили натрупани до момента е на път да изтече.

Стъпка 2: Бъди редовен клиент

А именно, лети с една и съща авиокомпания и отсядай в една и съща верига хотели колкото е възможно по-често.

Програмите за лоялност са създадени точно по тази причина и работят безотказно. Затова намери най-предпочитаните от теб хотели и авиолинии и се постарай да използваш тях. Въпреки, че не винаги е възможно на 100%  заради липса на средства или липсата на свободни места, опитай се да си максимално редовен клиент на избраните от теб фирми. С времето събраните от теб точки биха могли да ти донесат безплатни полети и хотели.  

До тук ти представихме бавният начин да практикуваш travel hacking. Работи безотказно , но понякога са нужни години, десетки пътувания и много разходи, за да се добереш до безплатен хотел или полет.

Затова ще отделим малко време и на един по-бърз начин за достигане на заветната цел. А именно използването на кредитна карта, която ти носи бонус точки по различни програми за лоялност.  Какви са тези кредитни карти? Това са  стандартни кредитни карти, чийто издател обаче дава различни бонус точки към различни вериги хотели, заведения, авиокомпании, магазини. Много често самите вериги или авиокомпании предлагат издаването на такива карти. Така кредитната компания получава нов клиент, а хотела или авиокомпанията – още един лоялен клиент.

За да получиш обаче бонус точки (понякога и отстъпки), много често има определени условия, определени от компаниите. Като например минимален лимит на сума за усвояване през месеца, брой транзакции с картата, пазаруване на определени места. Затова е важно да се запознаеш предварително с условията, използвайки кредитната карта.

Важно правило за използването на всички предимства, които ти дава кредитната карта е да се погасяват навреме задълженията по нея. Всяка забава на погасяване на задължение те отдалечава от безплатното пътуване.

Може би звучи налудничаво, но истината е че милиони хора по целия свят използват travel hacking практики и пътуват напълно или почти безплатно благодарение на своите точки или мили. Затова не подценявай програмите за лоялност и кредитната карта като инструмент в това приключение.

А тук може да се запознаеш с промоциите, с които може да ползваш, ако имаш Бяла Карта в джоба си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш