Кандидатствай Вход
Как да развиваш кариерата си успешно?

Как да развиваш кариерата си успешно?

  • Бяла Карта
  • 23.06.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 404

Искаш ли да направиш промяна в кариерата, да смениш работното място или дори сферата, в която работиш? Е, не си единствен. Според проучване на QuickBooks Times, само 22% от анкетираните заявяват, че биха били щастливи да работят на работното си място повече от 10 години. Промяната в кариерата обаче е голямо решение, така че не бива да го приемаш лекомислено. 
Ето няколко полезни съвета, ако искаш да промениш професионалния си път, включително как да разбереш, че е време да го направиш, какви са предимствата и ръководство стъпка по стъпка за успешна промяна в кариерата:

Когато е време да смениш работното си място
Има много причини, които биха могли да накарат специалист в средата на професионалния си опит да помисли за смяна на работното място. Може би чувстваш липса на удовлетворение или вече не чувстваш, че има къде да растеш. На други може да им липсва баланс между професионалния и личния живот в настоящата им позиция. Всички тези проблеми могат да доведат до липса на ангажираност. Нормално е обаче да изживяваш възходи и падения, когато следваш професионалния си път.

Анализирай и помисли върху следните въпроси, за да определиш, дали е време за промяна в кариерата:

Неприятно ли ти е всяка сутрин да ставаш от леглото, за да отидеш на работа? Може би повечето хора изпитват негативни чувства към тази част от ежедневието им и все пак, има разлика между това да не харесваш ранното ставане и това да не харесваш работното си ежедневие.
Имаш ли проблеми в работните взаимоотношения? Имаш ли препирни редовно с шефа или колегите си? Оплакваш ли се често от комуникацията с екипа си?
Не чувстваш ли удовлетворение от работата си?
Имаш ли мързеливо отношение към задачите си? Това може да включва постоянно отлагане и постоянна липса на мотивация.
Истината е, че никой професионалист не трябва да бъде нещастен в кариерата си. Ако установиш, че от известно време се чувстваш по този начин, време е да помислиш за промяна в работата.

Ползите от промяна в кариерата
Намирането на подходящата за теб кариера ще ти позволи да намериш удовлетворение и щастие. Това ще ти е от полза както в професионалния, така и в личния живот. Голяма част от живота ни минава на работа. Ако не се наслаждаваш истински на тази част от живота си, тези негативни чувства могат да се промъкнат и в личния ти живот.

Стъпки за успешна промяна на кариерата:
1. Идентифицирай кариерните си ценности
Първата стъпка към успешната промяна в кариерата е да откриеш твоите кариерни ценности и идеалната работна среда. Твърде много професионалисти прескачат тази стъпка и се озовават на работни места, които не са в съответствие с техните ценности, причинявайки недоволство. Едно упражнение, което може да ти помогне да разкриеш твоите ценности, е да идентифицираш най-доброто преживяване в живота си.

2. Определи дали имаш нужда от смяна на работата или промяна в кариерата
Друга важна стъпка е да определиш дали наистина се нуждаеш от такава драстична промяна. Може да откриеш, че се нуждаеш само от смяна на работата, вместо от пълна промяна в кариерата. За да ти помогне, създай списък на това, което не ти харесва в работата ти и какво би било обратното на това. Би ли могъл да намериш подобна позиция, но в друга организация? Би ли се чувствал по-щастлив на различна позиция в настоящата ти организация? 

3. Проучи твоята целева индустрия
Ако решиш, че е най-добре да започнеш нова кариера, изследването на индустрията, която те интересува, е от съществено значение. Един от начините да направиш това е чрез провеждане на информационни интервюта. Те могат да ти предоставят някаква вътрешна гледна точка за твоята нова индустрия, преди да направиш промяна в кариерата. 

4. Задавай правилните въпроси по време на информационни интервюта
По време на информационното интервю питай за уменията, необходими за успех в бранша. Как изглеждат следващите 10 години в този бранш? Какво би препоръчал професионалист в индустрията на някой, който иска да започне в тази конкретна кариера? Този тип въпроси могат да дадат необходимата информация за следващите ти стъпки, които трябва да предприемеш.

5. Определи от какво образование или сертификати имаш нужда
Може да осъзнаеш, че се нуждаеш от допълнително образование, за да се класираш за новата си индустрия. Просто имаш нужда от някакъв опит или се нуждаеш от допълнителна сертификация или степен? Може да разгледаш онлайн курсове или да посетиш местен университет, ако обстоятелствата позволяват. 

6. Ангажирай се с желаната промяна в кариерата
Реши колко си ангажиран да направиш промяна в кариерата. Ако не си 100% ангажиран с промяна в работата ти, това няма да се случи. За да увеличиш амбицията си, задай график за целите си за промяна през седмицата. Например, планирай час или два всяка седмица в календара си, който да инвестираш за анализи, информационни интервюта и проучване на индустрията или повишаване на квалификацията си. 

А, ако искаш да имаш пари всеки месец, когато ти потрябват, кредитна карта Бяла Карта с лимит до 3000 лв ти позволява да разполагаш със средства във всяка една ситуация.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш