Кандидатствай Вход
Как да се адаптираме след края на ваканцията?

Как да се адаптираме след края на ваканцията?

  • Бяла Карта
  • 12.09.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1428

Знаеш ли коя е най-трудната част от лятото? Завръщането на работа след прекрасната морска ваканция. Психолозите определят този момент като изключително стресов за организма на много от нас. Не само защото трябва да смениш гледката на плажа с тази на компютъра, а и защото се налага да превключиш рязко от режима „ваканция“ в режим „работа“. Това означава допълнителен стрес за тялото от пътуване, преяждане и недоспиване и от контраста на усещането за свобода съотнесен към засипващите те мейли, които очакват отговор.

Разбира се, има хора, за които този контраст не предизвиква толкова негативни емоции. Но ако за теб адаптацията след почивката е  тежка и стресова, сега Бяла Kарта ще ти сподели девет начина да превключиш на работна вълна по-безболезнено.

1. Подреди бюрото и задачите си преди да излезеш в отпуска. Както би предпочел да се завърнеш в подредена и чиста къща, със сигурност би искал първият ти работен ден след отпуската да те посрещне с чисто и подредено бюро. А освен това със сигурност ще ти  бъде по-лесно за започнеш работния процес, знаейки че нямаш висящи или неизпълнени ангажименти.

2. Отиди на работа по-рано от обикновено. В първия ден след ваканцията се постарай да стигнеш до офиса по-рано. Това ще ти даде възможност да свикнеш с работната обстановка. Ще можеш също и да прочетеш и отговориш на всички мейли, които са те засипали докато те е нямало. А и не на последно място, със сигурност ще ти се прииска да се насладиш на офисната тишина, преди колегите ти да са те нападнали със задачи и въпроси.

3. Започни работния ден, справяйки се с натрупаните задачи веднага, без отлагане за по-късно. Със сигурност те очаква купчина с документи на бюрото, които изискват от теб да ги прегледаш. Освен това мейлите, на които трябва да отговориш, са се натрупали в пощенската ти кутия и те очакват. Не отлагай задачите за по-късно. Постарай се да свършиш всичко веднага, да подредиш и отговориш на всяка задача на момента. В противен случай рискуваш да се озовеш в голяма бъркотия още първия работен ден.

4. Не си насрочвай никакви срещи през този първи ден. Купчините документи и мейлите, които те очакват ще те държат зает през първия ден, а много вероятно и през следващите няколко. Затова една среща ще ти дойде твърде трудна за преглъщане още в началото. Не рискувай да си причиниш повече стрес и отложи всички срещи за след няколко дни.

5. Карай го по-спокойно. Не се натоварвай с никакви излишни ангажименти, докато не разчистиш натрупаните задачи и не се адаптираш към работния процес. Работните задачи и проекти могат да изчакат за следващ ден.  

6. Направи си списък с нещата, които трябва да свършиш и приоритизирай по важност. Тялото и мозъка ти са били на други обороти до момента, затова не очаквай да запомниш всичко, което имаш за вършене. Дай си шанс за адаптация и си направи списък със задачите, сложи си срокове за изпълнение и ги следвай. Това е прекрасен и практичен навик, който може да използваш и без да имаш нужда от след ваканционна адаптация.  

7. Тръгни си от работа на време. Независимо от това колко работа ти се е натрупала, докато си отсъствал от офиса, тръгни си точно в края на работния ден. Със сигурност няма да успееш да свършиш всичко за една вечер, затова по-добрия вариант е да не се преуморяваш още първия работен ден. Сложи си таймер на часовника или си направи среща, за да може да не изпуснеш момента и да напуснеш офиса на време.

8. Насрочи си нещо забавно за след работа. Организирай си среща с приятели, отиди на гости или на кино. Важно е да си на място и сред хора, които ще се радват да те видят. Това ще те накара да се почувстваш по-свеж след първия работен ден.

9. Прибери се и поспи. След една приятна и пълна с емоции и мързелуване ваканция първият работен ден изглежда безкраен и уморителен. За да влезеш по-бързо в ритъма на ежедневието си трябва да дадеш шанс на тялото ти да се настрои на работна вълна. А и със сигурност ще се чувстваш достатъчно уморен, и да заспиш няма да е никакъв проблем за теб.

След деветте предложения на Бяла Карта за адаптация към работния процес, след ваканцията, не ни остава нищо друго, освен да ти пожелаем приятни първи работни дни. И не забравяй, че ако бюджета ти е изтънял покрай почивката, Бяла Карта може да ти помогне и за финансовата адаптация.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш