Кандидатствай Вход
Как да се грижим за здравето на своите зъби?

Как да се грижим за здравето на своите зъби?

  • Бяла Карта
  • 07.07.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 836

Зъбите и като цяла устната кухина са област от тялото, на която, за съжаление, все още много хора не обръщат нужното внимание. Недобрата устна хигиена и неспазването на полезните практики във връзка със зъбите и венците могат да доведат до натрупване на вредни микроорганизми. А оттам се стига и до инфекции, болки и дори още по-сериозни здравословни проблеми. За да не изпадаш в подобна неприятна ситуация, ти препоръчваме да вземеш необходимите мерки навреме. В следващите редове ще ти дадем няколко съвета за това как да се грижиш по най-добрия начин за здравето и външния вид на своите зъби.

Миене на зъбите преди лягане – вероятно си наясно, че зъбите трябва да се мият поне по два пъти на ден – сутрин и преди лягане. Ако практиката за миенето им сутрин се спазва от почти всички хора, то второто миене вечерта често се пропуска. Това е много сериозна грешка, тъй като води до съхранение в устната кухина на натрупаните в рамките на деня бактерии и плака. Съветваме те да не допускаш тази грешка, дори да си изморен и да искаш да си легнеш по най-бързия начин. Миенето на зъбите ще ти отнеме едва 2-3 минути, а същевременно ще ти спести доста главоболия и дентални проблеми в дългосрочен план.

Обръщане внимание на езика – когато миеш своите зъби, не забравяй за езика. Нужно е да изтъркаш ефективно и него с четката и пастата за зъби. Надеждното миене на езика от една страна ще спомогне за премахването на лош дъх, а от друга – ще доведе до неутрализирането на някои често срещани рискове във връзка с оралното здраве.

Приемане на необходимите количества вода дневно – водата е доста по-добър вариант за зъбите и като цяло за устната кухина в сравнение с безалкохолните, натуралните сокове и други подобни напитки. Специалисти препоръчват след края на всяко ядене да се пие по една чаша вода. Тя спомага за премахване на остатъци от храна, киселини и неблагоприятни за зъбите вещества.

Консумиране на пресни и хрупкави храни – може би си мислиш, че консумирането на хрупкави храни вреди на твоите зъби, но всъщност истината е съвсем друга. Зъбите трябва да бъдат тренирани, за да се съхранят здрави и издръжливи във времето. В този смисъл избягвай прекалената преработка на храните, които приемаш, и свиквай ежедневно да използваш своите зъби по предназначение.

Намаляване на захарта – захарта е един от основните фактори, които водят до проблеми с човешките зъби. Попаднала в устната кухина, тя се превръща в киселина, ерозираща зъбния емайл. За да не допускаш сериозни поражения в този аспект, бъди внимателен относно употребата на захарни продукти и изделия в ежедневието си. Разбира се, нямаме предвид въобще да спреш да приемаш подобни продукти. Просто трябва да ги ограничиш в количества, които не вредят на състоянието на твоите зъби, а и като цяло на здравето и кондицията на организма ти. 

Залагане на билковия чай – билковият чай е единствената течност освен водата, която бихме ти препоръчали, когато става въпрос за здравето и външния вид на зъбите. Той е отлично почистващо средство, водещо до премахване на остатъците от храна и всички други вредни вещества в устната кухина след хранене. В допълнение, редовното консумиране на билков чай предоставя надеждна защита срещу образуването на зъбна плака.

Редовно посещаване на зъболекар – страхът от зъболекари кара много хора да избягват редовните профилактични прегледи на своите зъби, които трябва да правят. А това е една огромна грешка. Запомни, че няма нищо страшно в самите прегледи. По-скоро е притеснително ако зъбите ти не получават нужните грижи и наблюдение, защото в такъв случай могат да се появат проблеми, които наистина да изискат сериозни стоматологични интервенции. Така че ти препоръчваме да посещаваш поне два пъти годишно зъболекар, за да се откриват навреме потенциалните дентални проблеми и да се премахват възможно най-бързо и безболезнено за теб.

Притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от 15% постоянна отстъпка при избиране услугите на Дентал Комфорт – модерна интердисциплинарна клиника, предоставяща най-високо качество на стоматологична помощ. В Дентал Комфорт ще получиш не само стоматологично лечение по последни стандарти и с най-модерните технологии, но и топла и уютна атмосфера, премахваща всяко притеснение или негативна емоция. Посети Дентал Комфорт винаги когато страдаш от зъбобол или просто искаш зъбите ти да бъдат прегледани, и се разплати с твоята кредитна карта Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта – кредитната карта, която се грижи за теб и твоето здраве!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш