Кандидатствай Вход
Как да се подготвиш финансово за началото на лятото?

Как да се подготвиш финансово за началото на лятото?

Пандемията на COVID-19 все още не е приключила, но с ваксините, които се разпространяват по цял свят, все пак има надежда, че идващото лято може би ще е малко по-благоприятно от икономически аспект спрямо предходното.

За повечето хора пандемията е повлияла по някакъв начин на финансите им, било защото са загубили доходи или пък са спестили пари, като са останали вкъщи. 

Семействата може също да са възприели нови навици, като пазаруване онлайн, нови хобита или по-често поръчка на храна за вкъщи.

И докато може би се оглеждаш за добри оферти за пътувания в България и в чужбина за топлите месеци, време е и да прецениш добре финансовото си състояние за така чаканото лято. 

В тази статия ти даваме някои полезни съвети, които ще ти бъдат от полза, за да се подготвиш финансово за горещия сезон. 

Как да се подготвиш финансово за началото на лятото?

Ето и няколко съвета:

  • Консолидирай дълга си;
  • Изгради фонд за спешни нужди;
  • Ребалансирай портфолиото си;
  • Оцени бъдещите разходи;
  • Прегледай текущата си финансова ситуация;
  • Консолидирай дълга си;

Ако имаш дългове към банки, експертите съветва да се възползваш от сегашната среда с ниски лихви, за да спестиш пари. 

Например, може да да изтеглиш личен заем, за да изплатиш дългове с високи лихви.

„Според мен никога не е имало по-добро време за консолидиране на дълга“, казва Грег Хамър, президент на Hammer Financial Group в Шерервил, Индиана.

Рефинансирането на ипотека също може да доведе до значителни икономии.

Изгради фонд за спешни спестявания

Пандемията е особено трудна за тези, които не спестяват регулярно средства за извънредни обстоятелства.

Затова е крайно време да стартираш своя фонд за спешни нужди и това би трябвало да ти бъде приоритет.  

Ако бюджетът ти едва покрива основни разходи, потърси други източници на пари, които биха могли да се използват за спестявания, като приходи от допълнителна работа или от орязване на някои регулярни досега разходи.

Ребалансирай портфолиото си

Пазарите се развихриха през изминалата година, като цените на акциите спаднаха драстично и след това направиха почти вертикален отскок.

„Дори най-добрите планове, разбира се, не включват глобална пандемия“, казва Брайън О’Лиъри, съветник по богатство и старши анализатор в Aline Wealth, фирма за управление на богатството с офиси в Ню Йорк и Флорида. 

Докато се връщаме към усещането за нормалност, ребалансирай портфолиото си, за да си сигурен, че имаш правилната комбинация от акции, облигации и други ценни книжа въз основа на твоите цели.

Оцени бъдещите разходи

Цената на повечето потребителски стоки остава относително стабилна през 2021 г.  

Въпреки това е добре да направиш списък с месечните си разходи и кой дял от тях ти коства най-голяма част от бюджета. 

Може би харчиш най-много за храна, но може и да осъзнаеш, че спортните покупки също заемат немалка част от разходите ти.

Инфлацията обаче не е единственият фактор, влияещ върху разходите на твоето семейство. В случай, че преминеш от дистанционна работа към офис отново, това също ще повлияе на разходите ти през идните месеци.

Помисли какви ще бъдат разходите ти през следващите месеци и ги претегли спрямо настоящите ти доходи.

Планиране на разходите с кредитна карта през лятото

Веднъж планирани разходите, можеш да направиш план как да покриеш всичко предстоящо с помощ от кредитната си карта. 

Ако лятната ти почивка ще е през юли, подготви повече средства за този месец, планирайки част от разходите да бъдат платени с кредитната ти карта.

При планиране на бюджета ти през август, не забравяй да изключиш средствата, които си заел от кредитната си карта, за да можеш да ги върнеш в посочените срокове. 

И докато се подготвяш финансово за настъпващото лято, не забравяй, че е добре да помислиш и за кредитния си рейтинг и кредитна история. 

Точно затова използването на кредитни инструменти като кредитните карти ще ти е от огромна полза, стига, разбира се, да умееш да боравиш разумно и балансирано с тях. 

Кредитна карта Бяла Карта е пластика, за която можеш да кандидатстваш по телефон или онлайн, и дори нямаш изискване за трудов договор, за да получиш евентуално одобрение.

С кредитна карта Бяла Карта можеш да имаш пари, до заплата, всеки месец и да покриваш всички изскачащи разходи, без да моделираш твърде много бюджета си.

Освен това, с кредитна карта Бяла Карта имаш шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история, а кредитната линия, за която можеш да кандидатстваш е до 3000 лв.

При одобрение, кредитна карта Бяла Карта ще бъде доставена до адреса ти напълно безплатно, без първоначални такси за издаване и обслужване. 

Веднъж вече имайки своята кредитна карта Бяла Карта ще можеш да управляваш средствата по нея онлайн, чрез персоналния си профил.

В кои непредвидени случаи да използваме кредитната си карта през лятото?

Дори и при правилно управление на парите, има ситуации, в които не може да се подготвим.

Винаги може да възникнат извънредни разходи, за които да нямаш необходимата подготовка - ваканция на децата, спукана гума по пътя към морето, изгорял бойлер или друго. 

За тези случаи е добре да имаш кредитна карта, с която да реагираш бързо - без излишен стрес и напрежение. 

Прочети още: Как трябва да изглежда бюджетът ти, ако взимаш минимална работна заплата?

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш