Кандидатствай Вход
Как да се подготвиш финансово за началото на лятото?

Как да се подготвиш финансово за началото на лятото?

  • Бяла Карта
  • 18.05.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1012

Пандемията на COVID-19 все още не е приключила, но с ваксините, които се разпространяват по цял свят, все пак има надежда, че идващото лято може би ще е малко по-благоприятно от икономически аспект спрямо предходното.

За повечето хора пандемията е повлияла по някакъв начин на финансите им, било защото са загубили доходи или пък са спестили пари, като са останали вкъщи. Семействата може също да са възприели нови навици, като пазаруване онлайн, нови хобита или по-често поръчка на храна за вкъщи.

И докато може би се оглеждаш за добри оферти за пътувания в България и в чужбина за топлите месеци, време е и да прецениш добре финансовото си състояние за така чаканото лято. Ето някои полезни съвети, които ще ти бъдат от полза, за да се подготвиш финансово за горещия сезон:

  1. Консолидирай дълга си
  2. Изгради фонд за спешни нужди
  3. Ребалансирай портфолиото си
  4. Оцени бъдещите разходи
  5. Прегледай текущата си финансова ситуация

Консолидирай дълга си

Ако имаш дългове към банки, експертите съветва да се възползваш от сегашната среда с ниски лихви, за да спестиш пари. Например, може да да изтеглиш личен заем, за да изплатиш дългове с високи лихви.

„Според мен никога не е имало по-добро време за консолидиране на дълга“, казва Грег Хамър, президент на Hammer Financial Group в Шерервил, Индиана.

Рефинансирането на ипотека също може да доведе до значителни икономии.

Изгради фонд за спешни спестявания

Пандемията е особено трудна за тези, които не спестяват регулярно средства за извънредни обстоятелства.

Затова е крайно време да стартираш своя фонд за спешни нужди и това би трябвало да ти бъде приоритет. Ако бюджетът ти едва покрива основни разходи, потърси други източници на пари, които биха могли да се използват за спестявания, като приходи от допълнителна работа или от орязване на някои регулярни досега разходи.

Ребалансирай портфолиото си

Пазарите се развихриха през изминалата година, като цените на акциите спаднаха драстично и след това направиха почти вертикален отскок.

„Дори най-добрите планове, разбира се, не включват глобална пандемия“, казва Брайън О’Лиъри, съветник по богатство и старши анализатор в Aline Wealth, фирма за управление на богатството с офиси в Ню Йорк и Флорида. Докато се връщаме към усещането за нормалност, ребалансирай портфолиото си, за да си сигурен, че имаш правилната комбинация от акции, облигации и други ценни книжа въз основа на твоите цели.

Оцени бъдещите разходи

Цената на повечето потребителски стоки остава относително стабилна през 2021 г.  Въпреки това е добре да направиш списък с месечните си разходи и кой дял от тях ти коства най-голяма част от бюджета. Може би харчиш най-много за храна, но може и да осъзнаеш, че спортните покупки също заемат не малка част от разходите ти.

Инфлацията обаче не е единственият фактор, влияещ върху разходите на твоето семейство. В случай, че преминеш от дистанционна работа към офис отново, това също ще повлияе на разходите ти през идните месеци.

Помисли какви ще бъдат разходите ти през следващите месеци и ги претегли спрямо настоящите ти доходи.

И докато се подготвяш финансово за настъпващото лято, не забравяй, че е добре да помислиш и за кредитния си рейтинг и кредитна история. Точно затова използването на кредитни инструменти като кретните карти ще ти е от огромна полза, стига, разбира се, да умееш да боравиш разумно и балансирано с тях. Кредитна карта Бяла Карта е пластика, за която можеш да кандидатстваш по телефон или онлайн, и дори нямаш изискване за трудов договор, за да получиш евентуално одобрение.

С кредитна карта Бяла Карта можеш да имаш пари, до заплата, всеки месец и да покриваш всички изскачащи разходи, без да моделираш твърде много бюджета си.

Освен това, с кредитна карта Бяла Карта имаш шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история, а кредитната линия, за която можеш да кандидатстваш е до 3000 лв.

При одобрение, кредитна карта Бяла Карта ще бъде доставена до адреса ти напълно безплатно, без първоначални такси за издаване и обслужване. Веднъж вече имайки своята кредитна карта Бяла Карта ще можеш да управляваш средствата по нея онлайн, чрез персоналния си профил.

Прочети още: Как трябва да изглежда бюджетът ти, ако взимаш минимална работна заплата?

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш