Кандидатствай Вход
Kак да се подготвишфинансово преди да напуснеш работа?

Kак да се подготвишфинансово преди да напуснеш работа?

  • Бяла Карта
  • 19.08.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 943

Напускането на работа е сериозно решение, което човек може да вземе по най-различни причини. Започвайки от неудовлетвореност от настоящата длъжност и търсене на нови възможности за кариерно развитие и израстване, и стигайки до желание за цялостна промяна в ежедневието и лайфстайла. Каквито и да са причините в твоя случай, несъмнено трябва да се подготвиш много внимателно за тази стъпка. Особено в сегашната ситуация с COVID-19 и растящият брой безработни.

Солидната предварителна подготовка ще ти помогне да преминеш през целия процес доста по-гладко и спокойно, избягвайки финансови и други затруднения. В следващите редове ще ти представим някои от най-важните аспекти на подготовката, която трябва да е налице преди окончателното напускане на дадена работа.

План за действие

На първо място, е нужно да имаш ясен план за действие. Или казано с други думи, трябва да знаеш какво точно ще правиш, след като напуснеш настоящата си работа. Дали ще преминеш към друга фирма, ще започнеш работа на свободна практика или пък ще положиш основите на собствен бизнес. И в трите случая ти препоръчваме да помислиш още веднъж дали това наистина е най-правилното решение, което би ти позволило да се чувстваш по-комфортно в ежедневието си и да подобриш своето финансово състояние. А при опцията за собствен бизнес задължително трябва да се направят много прецизни проучвания и изчисления, гарантиращи ти, че шансовете за успех са доста сериозни и вложената инвестиция няма да бъде напразна.

Финанси и спестявания

След това трябва да си сигурен, че финансовото ти положение е достатъчно добро, за да можеш да се издържаш без никакъв проблем по време на преходния период. Голяма роля за последното играе размерът на твоите спестявания, който задължително трябва да прегледаш. Ако имаш възможност, би било хубаво също така поне 3-4 месеца преди напускане на работа да се ориентираш към максимално увеличаване на въпросните спестявания. Това може да стане посредством спазване на финансова дисциплина и ограничаване на ненужните разходи – действия, които така или иначе ще ти се наложи да предприемеш след самото напускане на работа.

Неплатени заеми

В никакъв случай не бива да оставяш неплатени заеми и задължения за периода, в който ще си без работа. Постарай се в рамките на оставащите месеци на настоящото ти работно място да изплатиш всички подобни задължения. Това действие освен че ще намали финансовото бреме върху теб по време на преходния период, също така ще ти донесе и още ползи и преимущества. Колкото по-бързо изплатиш даден заем, толкова по-малко лихви и допълнителни такси ще ти се наложи да покриваш по него, което в крайна сметка означава повече оставащи средства в личния или семейния бюджет.

За да можеш да изготвиш по-прецизно своя бюджет за преходния период, трябва да си наясно какви средства ще получаваш през въпросния период. Задължително провери дали имаш право на някакви обезщетения или помощи за безработица. Ако това е така, е добре да проучиш механизма за изчисляване на въпросните обезщетения и факторите, които влияят върху по-високите или съответно по-ниските им нива.

Впоследствие изчисли колко точно ще получаваш и прецени дали съответните средства, наред с твоите сегашни спестявания, ще ти бъдат достатъчни, за да преминеш през преходния период гладко и безпроблемно.

 

И накрая, би било мъдро решение да се снабдиш с финансови инструменти, които при нужда биха могли да те измъкнат от затруднена ситуация. Точно такъв инструмент е твоята кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства винаги, когато ти трябват. Допълнителни средства, които да използваш за покриване на текущи разходи или пък за финансиране на дадена инвестиция или бизнес проект. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и поеми смело към реализацията на своите мечти и копнежи!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш