Кандидатствай Вход
Kак да се подготвиш финансово преди да напуснеш работа?

Kак да се подготвиш финансово преди да напуснеш работа?

Напускането на работа е сериозно решение, което човек може да вземе по най-различни причини.

Започвайки от това, че изпитваш неудовлетвореност от настоящата длъжност, не харесваш шефа си, търсиш на нови възможности за кариерно развитие и израстване, и стигайки до желанието ти за цялостна промяна в ежедневието и лайфстайла.

Каквито и да са причините в твоя случай, несъмнено трябва да се подготвиш много внимателно за тази стъпка. 

Солидната предварителна подготовка преди напускане на работа ще ти помогне да преминеш през целия процес доста по-гладко и спокойно, избягвайки финансови и други затруднения.

В следващите редове ще ти представим някои от най-важните аспекти на подготовката, която трябва да е налице преди окончателното напускане на дадена работа.

Как да се подготвиш финансово, преди да напуснеш работа?

План за действие

На първо място, преди да предприемеш стъпки за напускане на работа е нужно да имаш ясен план за действие. 

Или казано с други думи, трябва да знаеш какво точно ще правиш, след като подадеш молбата за напускане на работа.

Дали ще преминеш към друга фирма, ще започнеш работа като фрийлансър на свободна практика или пък ще положиш основите на собствен бизнес.

И в трите случая ти препоръчваме да помислиш още веднъж дали това наистина е най-правилното решение, което би ти позволило да се чувстваш по-комфортно в ежедневието си и да подобриш своето финансово състояние.

А при опцията за собствен бизнес задължително трябва направиш много прецизни проучвания и изчисления, гарантиращи ти, че шансовете за успех са доста сериозни и вложената инвестиция няма да бъде напразна.

Финанси и спестявания

След това трябва да си сигурен, че финансовото ти положение е достатъчно добро, за да можеш да се издържаш без никакъв проблем по времето, когато ще си без работа и без заплата.

Голяма роля за последното играе размерът на твоите спестявания, който задължително трябва да прегледаш. 

Ако имаш възможност, би било хубаво също така поне 3 - 4 месеца преди да напуснеш работа да се ориентираш към максимално увеличаване на въпросните спестявания. 

Това може да стане посредством спазване на финансова дисциплина и ограничаване на ненужните разходи - действия, които така или иначе ще ти се наложи да предприемеш след самото напускане на старото работно място. 

Неплатени заеми

В никакъв случай не бива да оставяш неплатени заеми и задължения за периода, в който ще си без работа.

Постарай се в рамките на оставащите месеци на настоящото ти работно място да изплатиш всички подобни задължения.

Това действие, освен че ще намали финансовото бреме върху теб по време на преходния период, също така ще ти донесе и още ползи и преимущества.

Колкото по-бързо изплатиш даден заем, толкова по-малко лихви и допълнителни такси ще ти се наложи да покриваш по него, което в крайна сметка означава повече оставащи средства в личния или семейния бюджет.

За да можеш да изготвиш по-прецизно своя бюджет за преходния период, трябва да си наясно какви средства ще получаваш през въпросния период.

Задължително провери дали имаш право на някакви обезщетения или помощи за безработица. 

Ако това е така, е добре да проучиш механизма за изчисляване на въпросните обезщетения и факторите, които влияят върху по-високите или съответно по-ниските им нива.

Впоследствие, изчисли колко точно ще получаваш и прецени дали съответните средства, наред с твоите сегашни спестявания, ще ти бъдат достатъчни, за да преминеш през преходния период гладко и безпроблемно.

Подкрепи бюджета си с Бяла Карта

И накрая, би било мъдро решение да се снабдиш с финансови инструменти, които при нужда биха могли да те измъкнат от затруднена ситуация. Помисли за това, докато си все още на работа и си на етап обмисляне плюсовете и минусите от напускането. 

По време на търсенето на нова работа и нови работни позиции може да се окаже, че имаш спешна нужда от допълнителни пари. Ето защо, още преди да напуснеш, подсигури си нужните инструменти, които да ти послужат при спешни случаи.

Точно такъв инструмент е твоята кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни средства винаги, когато ти трябват.

Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата, което я прави подходяща за тези, които искат да я имат за всеки случаи.

С нея няма да утежняваш ситуацията си излишно, в същото време, ако имаш нужда от пари - ще можеш да реагираш.

Имай предвид, че в момента, в който вече не си на работа, трябва да подхождаш към всички финансови инструменти с повишено внимание. Не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш.  

Колкото и да ти се иска да се поглезиш, трябва да бъдеш силен и да не го правиш. Даваме ти този съвет, тъй като в момента е важно да вземеш нужното ти време, което може да ти помогне да си стъпиш на краката и да продължиш, намирайки си ново и по-добро работно място.

Допълнителни средства, които да използваш за покриване на текущи разходи или пък за финансиране на дадена инвестиция или бизнес проект.

Заложи на кредитна карта Бяла Карта и поеми смело към реализацията на своите мечти и копнежи.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш