Кандидатствай Вход
Как да се пребориш с есенната депресия?

Как да се пребориш с есенната депресия?

  • Бяла Карта
  • 08.10.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1214

Есенната депресия е синдром, който се среща често в днешно време. Основната причина за него е смяната на сезоните и заместването на топлото и слънчево време със захлаждане, намаляване дължината на деня и като цяло по-мрачната атмосфера. Колкото и безобидна да ти се струва есенната депресия, тя може да има доста неприятни последици, ако навреме не бъдат взети необходимите мерки. Сред въпросните последици са постоянно изтощение и отпадналост, липса на настроение, понижаване на работоспособността и т.н.  В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета за това как да се пребориш възможно най-ефективно с есенната депресия.

На първо място, липсата на достатъчно светлина през есенно – зимния период е проблем, с който трябва да се справиш по някакъв начин. Научно доказано е, че именно намаляването на времето от денонощието, през което сме изложени на светлина, води до потискане, загуба на настроение и желание за активност. Няма как да контролираш количеството естествена светлина, което ще идва от Слънцето, но пък можеш да направиш нещо по отношение на изкуствената светлина, нали? Препоръчваме ти да увеличиш светлинните източници в своя дом (или да се снабдиш с по-ефективни такива), за да компенсираш негативния ефект от мрачното време навън. Гарантирането на достатъчно количество светлина във всяка една зона от къщата или апартамента, несъмнено ще ти помогне да запазиш своето настроение и хубави емоции и да не се поддаваш на унилостта и различните депресивни състояния.

Заседналият начин на живот е още една предпоставка за изпадане в неблагоприятни състояния на духа. В този смисъл, не бива с края на лятото и настъпването на есенния сезон да намаляваш своите излизания и физическа активност и да ограничаваш ежедневието си само до дома и офиса. Точно обратното, възползвай се от по-редките (но все още появяващи се) слънчеви дни, за да се срещаш с приятели и да се забавлявате заедно. Също така, поддържай тялото си във форма - сутрешният крос в близкия парк или пък редовните тренировки във фитнеса са чудесна идея. Неслучайно популярната латинска сентенция гласи „здрав дух в здраво тяло“. Когато физически се чувстваш отлично и тялото ти е във възможно най-добра форма, това несъмнено ще се отрази благоприятно и върху твоето психологическо състояние.

Храненето е друг важен фактор, който се отразява върху цялостното здраве и кондиция на човека. Трябва да се стараеш да поддържаш здравословен режим на хранене, който би бил максимално удачен за нуждите на тялото и ума ти. Поемането на достатъчно количество витамини е от особено голямо значение в това отношение. Безспорен факт е, че през есенно – зимния период значително се редуцират възможностите за консумиране на свежи плодове и зеленчуци поради особеностите на климата в нашата страна. Все още обаче имаш редица добри опции от въпросните категории, като например грозде, ябълки, круши, тиква, чесън и т.н. Също така, можеш да допълниш хранителния си режим с богата гама от вносни плодове – банани, портокали, киви и др, които са способни да снабдят организма ти с голямо количество полезни вещества.

Опитването на нещо ново и различно е един много добър метод да се отпуснеш физически и психически и да редуцираш негативния ефект на сезонните промени върху организма ти. В този смисъл, би било подходящо в началото на есента да помислиш за ново хоби. Хоби, което да ти доставя удоволствие, блаженство и непознати досега емоции. Опциите за подобно хоби са редица - от екстремни спортове за любителите на силните усещания до фотография или грънчарство за хората, които предпочитат тишината и спокойствието. Новото хоби ще гарантира доза свежест и разнообразие в ежедневието ти и ще те направи по-устойчив на есенна депресия и други подобни нежелани състояния.

Ако всичко, изброено дотук, не проработи и все още не се чувстваш в най-добрата си кондиция, значи е време за малко да смениш обстановката и атмосферата. Съветът ни към теб е да си вземеш поне една седмица отпуска от работа и да се отправиш към някоя дестинация, където винаги си мечтал да отидеш. Това ще бъде най-ефективният и сигурен начин за преодоляване на есенната депресия и за влизане във форма. Пътуването винаги дава различен поглед към живота, отвеждащ в крайна сметка до нови хоризонти и непознати преживявания. Като притежател на кредитна карта Бяла Карта, няма да имаш никакъв проблем с организацията и финансирането на пътуването. Бяла Карта е международна кредитна карта, която се признава навсякъде по света и прави разплащанията една идея по-бързи, лесни и удобни. Кредитна Бяла Карта ще ти даде редица възможности, които ще ти гарантират по-леко и приятно ежедневие, както и добри бъдещи перспективи в житейски план.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш