Кандидатствай Вход
Как да се предпазим от вируси и зарази по време на пътувания?

Как да се предпазим от вируси и зарази по време на пътувания?

 • Бяла Карта
 • 11.03.2020
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 1410

Темата за коронавируса заема главно място в общественото и медийното пространство през последните седмици, създавайки силни тревоги и притеснения сред хората. Макар и тези тревоги и притеснения на моменти да са леко пресилени, не можем да кажем, че няма основание за тях. За съжаление заразата продължава да се разпространява по цял свят, а броят на заболелите се увеличава непрекъснато. На особено голям риск са подложени хората, на които им се налага да предприемат международни пътувания по професионални или лични причини. Ако и ти си сред споменатата група от хора, днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета и практики, които биха ти помогнали да се предпазиш от всякакви вируси и зарази по време на пътувания:

 • Редовно миене на ръцете – няма как да не започнем с тази основна хигиенна практика. Редовното миене на ръцете ще те предпази от множество вредни бактерии и микроорганизми. Само по себе си то редуцира значително риска от прихващане на различни вируси и зарази. Неслучайно в районите, които са най-засегнати от коронавируса, здравните власти постоянно приканват хората към добра лична хигиена. Министерството на здравеопазването на Виетнам се оказа особено креативно в този аспект, публикувайки забавна песен и клипче с акцент върху миенето на ръцете. Видеото, набрало сериозна популярност по цял свят, можеш да гледаш тук.
 • Избягване докосването на чувствителните зони – по време на пътуване избягвай да докосваш непрекъснато чувствителни зони като устата, очите или носа. Немалко хора имат подобен вреден навик, който често води до пряк досег на човешкия организъм с опасни бактерии. Хубаво е да носиш със себе си мокри кърпички или друг тип дезинфектант за ръце. Така ако все пак ти се налага да пипнеш някоя от въпросните зони, докато си навън или в обществения транспорт, ще имаш възможност преди това да почистиш ръцете си по някакъв начин.
 • Без посещения на оживени места – в рамките на периоди, в които се разпространяват вируси и зарази, е препоръчително да се избягват оживени места. Става въпрос за централни локации в съответното населено място, където по принцип се събират голямо количество хора, или пък обществени мероприятия като концерти, спортни събития и т.н. При наличие на стотици хора около теб със сигурност ще има и такива, които са болни и могат да те заразят.
 • Повишено внимание при среща с болни хора – в случай, че забележиш около себе си хора с кашлица или хрема, стой на колкото е възможно по-голямо разстояние от тях. Избягвай директния контакт, дори да става въпрос за едно обикновено ръкостискане. Носенето на маски и ръкавици също може да помогне в подобна ситуация, въпреки че ефектът от тези аксесоари не е чак толкова голям, колкото вероятно ще ти бъде представен от умелите търговци.
 • Търсене на лекарска помощ при притеснителни симптоми – при наличието на притеснителни симптоми като кашлица, болки в гърлото, температура или треска, е по-добре да не се пътува. Напълно възможно е обаче въпросните симптоми да се появят и по време на самото пътуване. Препоръката ни към теб в такава ситуация е да потърсиш лекарска помощ незабавно. Дори да става въпрос за обикновена настинка, не забравяй, че все пак се намираш в чужда страна, където няма как да се прибереш веднага у дома си или да разчиташ на помощ от близките хора. Така че е от огромно значение да вземеш всички необходими мерки, за да  не допуснеш здравословното ти състояние да се влоши.
 • Без поддаване на паника – и накрая, не се поддавай на паниката, независимо дали тя е свързана с коронавирус или друга бързо разпространяваща се зараза. Паниката парализира човек и не му позволява да мисли нормално и да вземе адекватните мерки за защита и предпазване. Следвай препоръките на местните здравни власти, потърси съвети от специалисти и се старай да не се влияеш от некоректни или непроверени твърдения, с които твърде често е „наводнено“ общественото пространство.

И така, вече знаеш главните добри практики, които са способни да редуцират рисковете от болести и зарази по време на пътувания. Що се отнася до финансовата ти сигурност и спокойствие, за тях ще се погрижи твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната във всички държави по света и може да се използва на всякакви места и търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай максимални дози спокойствие и комфорт в рамките на пътуванията си по света!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш