Кандидатствай Вход
Как да се приготвиш за летния си отпуск?

Как да се приготвиш за летния си отпуск?

 • Бяла Карта
 • 04.08.2019
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 714

Да се подготвиш за летния отпуск може да се окаже предизвикателство, поради няколко причини. Първо - психически е нужно да се подготвиш за ежедневие, различно от това в офиса. Второ - трябва да планираш финансово как ще прекараш ваканцията си. И трето - трябва да се съобразиш с бюджета за почивката си, за да съумееш все пак да си създадеш хубави летни спомени, без да изпадаш в огромни дългове.

Как да създадеш летен бюджет спрямо твоето време и пари.

Каквото и да говорят - лятото си е скъп сезон. Събития, фестивали, плажни партита, екзотични екскурзии - това са само част от интересните неща, които се случват през летните месеци. И повечето хора не искат да пропуснат нито едно от тях. Като прибавим и факта, че лятото е сезона на сватбите и гостите от далечни краища на страната, то се получава една доста напрегната от финансова гледна точка ситуация.

Точно тук кредитна карта Бяла Карта ще ти помогне да посрещнеш непредвидени разходи или просто да се позабавляваш в точния момент на точното място. Модерната пластика ти дава плюсове и възможности да разполагаш с допълнителни средства за разплащания в кеш или онлайн.

И докато покриваш различни разходи през горещите месеци, ето как да подготвиш личните си финанси за предстоящия отпуск:

1. Създай таблица за спестявания и предстоящи разходи

Трябва да знаеш за какво спестяваш и колко искаш да спестиш. За тази цел напиши всичко в списък - какви събития ти предстоят през идните месеци, дали ще ходиш на почивка със семейството, дали децата ще ходят на летен лагер, дали ще посетиш няколко сватби и т.н. Всички тези неща струват пари, които трябва да предвидиш, че ще имаш, за да си гарантираш спокойствие. Така ще знаеш, че ще трябва да спестиш за сватбен подарък, който ще трябва да купиш след месец или пък ще трябва да предвидиш няколко стотин лева за почивката на децата ти на морски курорт.

Може да ползваш електронна таблица, която ще ти спести време. Ето някои категории, които може да включиш:

 • Разходи за сватба
 • Транспорт до морето
 • Хотел в курорт
 • Разходи за храна в курорта
 • Дневни разходи в курорта
 • Разходи за кола под наем за съседния град
 • Разходи за ремонт на кухнята

Може срещу всяка категория да напишеш сумата пари, която ще ти е нужна и да актуализираш колко пари си спестил до този момент. Тази система, разбира се, може да се ползва не само за летен бюджет, но лятото е подходящ сезон да разграфиш всичко.

2. Създай си имейл адрес, на който да получаваш само имейли от онлайн магазини

Вярно е, че лятото е сезонът на намаленията. Затова, за да си спестиш пари и да се добереш до всички изгодни сделки, може да си направиш имейл, на който да получаваш нюзлетърите на магазините. Така ще следиш всички специални оферти, за да пазаруваш веднага, когато видиш добра цена.  Така, когато ти трябва плажна рокля за морето, просто влизаш в онлайн магазина и разглеждаш летните оферти за намалени дрехи. Ако видиш добра сделка, но все още чакаш заплатата си, то кредитна карта Бяла Карта е насреща. Така няма да се лишаваш от летните промоции, които ще ти спестят пари от пазаруване на надценени стоки в бъдеще.

3. Планирай почивката си през по-слабия сезон

Защо да ходиш на море през юли или август, като можеш да отидеш през септември - когато слънцето отново е силно, но липсва уморителната жега на летните месеци. Това е по-бюджетният вариант за семейна ваканция, заради намалените цени по курортите както в България, така и в чужбина. По този начин ще спестиш доста пари и едновременно с това ще си осигуриш добра почивка, без да се лишаваш от нищо. Единственото, което се изисква е да гледаш отрано офертите, за да резервираш добри хотели на ниски цени.

4. Състави списък на най-евтините дейности в твоя район, за да знаеш какво да правиш, когато ти е скучно.

Подготви се отрано - интересните места и занимания могат да се планират и финансово и времево. Така ще знаеш къде да заведеш семейството, за да си изкарате добре, без да излизате извън бюджета. Зоопаркът, близките басейни, походи сред природата, палатки до някое езеро или просто разходка до близък водопад - това са все идеални летни преживявания, които не струват почти нищо.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш