Кандидатствай Вход
Как да спестиш пари за големите си финансови цели?

Как да спестиш пари за големите си финансови цели?

  • Бяла Карта
  • 14.05.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 429

За почти всеки потребител спестяването и създаването на навици за спестяване е една от най-трудните задачи. В тази статия ти предлагаме практически съвети как да спестиш за някои големи финансови цели, вкл. пенсиониране, висше образование, ново жилище и други. Стратегиите могат да се прилагат и за много други цели естествено, като спестяване за нова кола, ваканция или пък стартиране на собствен бизнес.

Изграждане на фонд за спешни случаи

Целта за повечето хора и семейства трябва да бъде т.нар. „спешен фонд“, който да е достатъчно голям, за да поеме сериозни, неочаквани разходи, като скъп ремонт на автомобил, медицински сметки или и двете.

Обмисли всичките си месечни разходи и ги сравни с месечните си доходи, включително социално осигуряване, пенсии, ликвидни активи и инвестиционни приходи. Също така ще искаш да вземеш предвид риска, свързан с акции и други променливи инвестиции, ако въобще имаш такива.

Къде да спестяваш парите си?

За да имаш бърз достъп до парите си при спешни случаи, най-доброто място да ги съхраняваш е в ликвидна сметка, като например спестовна сметка или друг депозит, който ти носи оптимална лихва за пазене на парите ти. Анализирай всички варианти, които банковите институции ти предлагат и се спри на този, който наистина те устройва.

Финансирай регулярно спестяванията си

Направи план каква част от приходите си и от кое перо искаш да насочваш изцяло към спестяванията си. Може би имаш допълнителна работа, която ти носи доход извън работната заплата? Ако да - това е страхотна възможност да отделяш тези приходи само за спестовната си сметка, а да не бързаш да ги харчиш за месечни нужди.

Друг полезен съвет за спестяванията ти е да се “разплащаш” първо на себе си. Това означава да третираш спестяванията си като всяка друга сметка и да отделяш определен процент от всяка заплата, за да влееш средства в нея. За да избегнеш изкушението просто да похарчиш парите, помисли за директен депозит. Или можеш да го депозираш в твоята разплащателна сметка, след което да го прехвърлиш автоматично в твоя спешен фонд.

Съвети за спестяване на пари

Ако трябва да спестиш повече пари, отколкото можеш лесно да извлечете от заплатата си, ето няколко идеи, които финансовите плановици често предлагат на потребителите:

Управлявай разходите си

Хората често откриват, че харчат средства за неща, от които не се нуждаят и без които биха могли лесно да живеят. Записвай всяка стотинка, която похарчиш за определен период от време, независимо дали това е седмица или месец. Може да използваш преносим компютър или приложение за проследяване на разходите.

Приложението Acorns например се свързва с твоята карта за плащане, закръглява покупките ти до следващия долар и премества разликата в инвестиционна сметка. Има и други варианти на онлайн приложения, които ще ти бъдат изключително полезни за спестяване и подобно бюджетиране.

Фокус върху основните разходи

Добре е да се фокусираш върху главните си разходи. За повечето от нас това са неща като жилище, застраховка и разходи за пътуване до работното място. Ако имаш ипотека, би ли могъл да спестиш, като я рефинансираш? Би ли могъл да пазаруваш за по-изгодни оферти и ниски цени?

Ако шофираш до работа, има ли по-евтина алтернатива, като например споделено пътуване с колегите ти или работа от вкъщи веднъж седмично? Добре е да помислиш за подобни алтернативи, които реално ти спестяват не малко пари на месечна база. А всеки спестен лев е малка стъпка към големите ти финансови цели.

Какво е 30-дневното правило за спестяване на пари?

Правилото за 30 дни е просто. Правилото за спестяване има за цел да ти помогне да насочиш мисленето си към спестяване, а не към харчене. Ако сърфираш онлайн или се разхождаш из мола и виждаш нещо, което харесваш и си на път да разгледаш, то спри. Излез или се обърни настрани. Отложи покупката за един месец и вместо това вложи парите, които би похарчил, в твоята спестовна сметка. След като надхвърлиш 30-те дни, можеш да прецениш дали наистина имаш нужда от тази покупка.

Кой е най-добрият начин за спестяване на пари?

Нуждаеш се от дисциплина и план, за да спестиш пари. Знай какви са твоите цели и колко трябва да отделиш. Увери се, че имаш активи, които могат лесно да бъдат ликвидирани, когато имаш нужда от пари по време на извънредни ситуации.

А, споменавайки, пари за извънредни харчове, със сигурност трябва да отбележим, че е добре да използваш и кредитната си карта Бяла Карта. С нея разполагаш с пари всеки месец до заплата, без да се притесняваш, че ще изпаднеш в неприятни ситуации с изненадващи разходи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш