Кандидатствай Вход
Как да управляваш по-ефективно времето си, за да си успешен?

Как да управляваш по-ефективно времето си, за да си успешен?

  • Бяла Карта
  • 23.09.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 737

Навярно на всеки му се е случвало да мечтае да има повече време през деня, за да свърши важните си задачи, да има по-дълъг работен ден, за да му стига времето за всички ангажименти. Разбира се, често ни се иска и ваканцията да минава по-бавно и да се наслаждаваме на всеки миг извън работното място, прекаран на спокойствие и в отмора. Въобще - времето, колкото и относително понятие да е, е нещо, което ни се иска да контролираме. За съжаление обаче, не всеки умее да контролира времето си добре. Повечето хора всъщност пропиляват голяма част от времето си, вършейки непродуктивни неща. Проблемът е, че ако не умееш да контролираш времето си, едва ли ще бъдеш продуктивна личност и едва ли ще бъдеш успешен човек.

За да бъдеш успешен, трябва да управляваш ефикасно ресурса, наречен време - да работиш по-усилено, да действаш по-бързо и да преценяваш правилно възможностите си. Звучи ли ти познато? - навярно са много ситуациите, в които осъзнаваш, че не се справяш с дадено задължение, само защото не ти стига времето и не си го управлявал добре, за да ти стигне.

Всеки се опитва да намери тайната формула за отмятане на колкото се може повече работа във всеки работен ден. Твърде често обаче, резултатът от свръх-планираните, прекалено кратки срокове е, че ние сме обсебени от двойни, тройни или четворни задачи и губим фокус върху нашите проекти, така че не свършваме много действителна работа.

Така че е време да спреш и да оставиш смартфона си настрани,  да затвориш имейла си, да заглушиш алармите и да затвориш лаптопа. Съсредоточи се и за няколко минути нека поговорим за съвети, които да ти помогнат в действителност да постигнеш повече резултати за по-малко време.

Признай, че мултитаскингът е лъжа. Знаем, че всички ние искаме да си представим себе си като супергерои в офиса и като страхотни мултитаскъри - но това засега изглежда далечна илюзия. Проучванията показват, че не само че хората правят повече грешки, когато се опитват да изпълняват две или повече задачи едновременно, но дори забравят някои от задачите напълно.

Направи си списък с най-често използваната информация в офиса. Вероятно е да се разконцентрирваш през деня с въпроси и странични теми, които насочват вниманието ти в съвсем друга посока. Понякога дори, въпросите, които ти се задават вече, може би си ги разисквал. Вместо да подготвяш отговорите всеки път, когато някой поиска, запази списък с отговори. Това може да бъде един документ или набор от документи и предварително написани имейли, които можеш да изпращаш до хората. Можеш да направиш същото с URL адресите във твоя списък с предпочитания, ако отговорите са уеб страници.

Изпразни входящата си поща. Признай си - входящата ти кутия никога не е празна. Може да има съобщения от преди повече от шест месеца. Трудно е да използваш програмата си за електронна поща като инструмент за производителност, ако това е просто още едно място, на което цари хаос. Отдели малко време, за да изтриеш ненужните неща. Можеш да си отделяш по 10 минути всяка сутрин за това, Или пък да си отделяш по 30 минути всеки петък - важното е да си създадеш навик да го правиш. Можеш да си поставяш и цели - като например до края на седмицата да изчистиш цялата си поща.

Синхронизирай способностите си и очакванията си. Знаеш ли, че някои системи за управление на времето съветват да отговаряш на имейли два пъти на ден. Това е добър съвет и работи добре за някои хора. Но ако го направиш, увери се, че хората, с които редовно комуникираш, са запознати с твоя график. По същия начин, ако искаш да започнеш да се ограничаваш за общуване с колеги между 2:00 и 4:00, за да се съсредоточиш върху работата, увери се, че всеки знае това. В противен случай не можеш да се ядосваш, когато продължават да се обаждат, пишат или да се показват на бюрото ти.

Подари си почивка. Съхранявай списъците със задачи и графика на времето, но се увери, че сред срещите, времето за електронна поща и конферентните повиквания имаш и някакво време за почивка и релакс. Например 5 минути на всеки час, през които да подишаш въздух навън. Това може да помогне за облекчаване и предотвратяване на обичайните заболявания на служителите, включително напрежението в очите и китката, дискомфорта в гърба и други проблеми, които съпътстват работата на бюро.

За да се организираш и да правиш големи промени в рутинното управление на времето, са необходими време, усилия и ангажираност. Ще трябва да работиш с няколко различни системи и техники. А през това време, ние те съветваме да се научиш да управляваш разумно и парите си, като си позволиш гъвкавост и свобода, използвайки кредитна карта Бяла Карта. С нея ще разполагаш с пари, когато си поискаш, дори да има седмици до заплатата ти. Кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс да я получиш безплатно и да разполагаш със средства всеки месец до заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш