Кандидатствай Вход
Как да вземаш по-добри решения?

Как да вземаш по-добри решения?

  • Бяла Карта
  • 09.04.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 514

Вземането на добри решения определено е нещо относително, защото няма как веднага да си сигурен, че си взел добро решение и че последствията ще са оптимални за теб.

И в бизнеса и в живота е трудно да осъзнаеш “правилната формула” за вземане на добри решения. В бизнеса например изпълнителните директори са изправени пред сложни организационни проблеми и се очаква да формулират мнения въз основа на тяхното образование, опит и интуиция.

По-добро вземане на решения

Решението е мисъл или идея, приведена в действие, която обикновено е неотменима. Необходими са енергия, усилия, пари и време. Няма гаранция, че ще бъде успешна. Някои хора правят бърз избор, други правят методични избори, а някои изобщо не вземат никакви решения.

Как да намираш оптималните варианти?

Изследвай сценарии за постигане на желаните резултати.

Мечтай и променяй обкръжението си.

Определи мястото и пространството, където умът ти ще бъде свободен да създава нови идеи. Мисли по различен начин, за да решиш проблема. Преобразувай всяка заплаха във възможност.

План за смелост

Подготви си план A, B, C, D и въобще - няколко варианта, спрямо различните обстоятелства.

Убеди се кое решение е най-осъществимо. Никога не съжалявай за хода си, защото си го направил, основавайки се на най-добрата информация в определен момент от времето.

Консултирай се с повече хора, за да придобиеш повече идеи. Не навлизай в омагьосания кръг на анализа и не преувеличавай проблема.

Избягвай да взимаш решения в пристъп на гняв и се опитвай първо да “преспиш” проблема. Когато си лягаш и съответно мислиш за проблема, той отива в твоето подсъзнание, което автоматично търси решения. Когато не успяваш да намериш смели идеи, направи си почивка и позволи на твоето подсъзнателно аз да търси подходящи алтернативи.

Помисли за последиците, преди да приложиш идеята си. Отложи решението, когато има вероятност за повече щети на другите. Погледни основните причини, фактори и сили, които ти позволяват да стигнеш до правилното решение.

За моделите на вземане на решения в бизнес средата:

Конвенционалното вземане на решения е анализ на алтернативи, правене на избор между наличните опции и в крайна сметка избор на начин на действие.

За разлика от това, нестандартното мислене включва поредица от стъпки, които хората предприемат, за да генерират прозрения, да преосмислят предизвикателствата си, да разработват нови идеи и да определят начина на действие в търсене на нови източници на стойност, като същевременно са наясно с постоянно променящите се роли между шефовете и служители.

За тази цел анкета от името на Motivosity показва, че 65% от анкетираните служители в офиса смятат, че биха могли да си свършат работата по-ефективно, ако имат по-добър шеф, докато 66% признават, че пандемията е повлияла негативно на връзката им с по-високо стоящите служители, в която 52% разкриват, че активно търсят нова работа заради своите мениджъри.

Ето някои инструменти за вземане на по-интелигентни решения, като същевременно се избягват горните статистически данни:

1) Избягвай предварителните идеи и пристрастия.

2) Реши правилните заинтересовани страни да участват в процеса на вземане на решения и използвай подходящи инструменти за вземане на решения, които отговарят на ситуацията.

3) Използвай брейнсторминг, за да намериш разнообразни опции за всяка ситуация.

Придобий знания, умения и способности, за да вземаш решенията си при несигурност и ограничения. В тази епоха на смущения трябва да разчиташ на интуицията си и да имаш смелостта да вземаш решенията си с претеглено „разумно“, а не с привидно ефективно „умно“.

Ето и някои от многото любопитни открития в ръководството на New Scientist за вземане на решение.

Не се страхувай от последиците.

Независимо дали става въпрос за избор между дълъг уикенд в Париж или пътуване до ски пистите, нова кола срещу по-голяма къща, почти всяко решение, което вземаш, предполага прогнозиране на бъдещето.

На теория това прогнозиране е добре. Единственият проблем е, че не сме много добри в това. Хората рутинно надценяват въздействието на резултатите от решенията и житейските събития, както добри, така и лоши. Склонни сме да мислим, че спечелването на лотарията ще ни направи по-щастливи, отколкото всъщност ще бъде, и че животът би бил напълно непоносим, ​​ако загубим някоя от ценните си вещи.

Основен фактор, който ни кара да правим лоши прогнози, е „неприязън към загубите“ - вярата, че загубата ще навреди повече, отколкото съответната печалба ще угоди. Психологът Даниел Канеман от университета в Принстън например установява, че повечето хора не желаят да приемат залог 50:50, освен ако сумата, която могат да спечелят, е приблизително два пъти по-голяма от сумата, която могат да загубят. Така че повечето хора биха заложили 5 лева само на флип на монета, ако могат да спечелят повече от 10 лева.

И така, какво трябва да направи лошият синоптик? Вместо да гледаш навътре и да си представяш как даден резултат може да те накара да се почувстваш, опитай се да намериш някой, който е взел същото решение или избор, и да видиш как се е чувствал.

Върви с инстинктите си

Изкушаващо е да мислиш, че за да вземаш добри решения, ти е необходимо време, за да прецениш систематично всички плюсове и минуси на различни алтернативи, но понякога бързата преценка или инстинктивният избор са също толкова добри, ако не и по-добри.

Как да вземаш по-разумни и смислени решения за финансите си - виж предимствата на кредитна карта Бяла Карта и се убеди, че използването на кредитен инструмент ще ти помогне за една по-стабилно финансово бъдеще.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш