Кандидатствай Вход
Наш или не – как евтино да отпразнуваш Хелоуин, за радост на децата?

Наш или не – как евтино да отпразнуваш Хелоуин, за радост на децата?

  • Бяла Карта
  • 30.10.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 760

Дори и у нас Хелоуин вече е достатъчно популярен празник, благодарение на който магазините са пълни с всевъзможни страховити декорации за дома и интересни сладкиши. Разбира се, прибавяме и забавните костюми, любими на децата, с които уж трябва да се маскират, за да изплашат злото, според традицията на католическия обичай. И без значение от полюсните мнения за обществото за отбелязването на този празник, децата обожават Хелоуин, поради ред причини. Естествено, самият обичай да се обикаля по вратите и да се събират лакомства е напълно достатъчен за едно дете да заобича празника. Как обаче един родител да се справи с всички тези разходи, които са неотменно свързани с честването на Хелоуин? Децата искат различни костюми, партита и декорации у дома - това обаче, след стартирането на учебната година, си е сериозен разход.

Знаеш ли, че Хелоуин всъщност е индустрия на милиарди долари? Буквално това е началото на всички пазарувания, които трябва да се правят в края на всяка година. Според Forbes хората в САЩ ще изразходват 2,6 милиарда долара за закупуване на костюми през тази година, 2,08 милиарда долара за бонбони и 1,96 милиарда долара за декор.

Кой казва, че не можеш да празнуваш Хелоуин с по-малък бюджет? Напълно възможно е да се справиш с отбелязването на Хелоуин, дори когато си на бюджет.

Представяме ти няколко разумни съвета как да отпразнуваш Хелоуин за детето си тази година, без да излизаш от бюджета си:

1. Задължителните декорации... Не ги купувай, направи ги

Декорирането за Хелоуин е нещо, което хората обичат да правят. Колкото по-страшно е, толкова по-добре. И все пак ние харчим всякакви пари, опитвайки се да превърнем нашите (иначе красиви) домове в място на мрак и страх.

Е, защо да харчиш цяло състояние за това! Вместо това създай свои собствени декорации, които са от типа "Направи си сам". По този начин можеш да направи дори двора да прилича на призрачно място.  Свещите в цветни буркани, хартиените фигури и стари коледни лампички, както и старите чаршафи могат да бъдат подходящи за една доста прилична украса.

Всъщност, ако се разровиш из интернет, ще намериш много интересни декорации, които можеш да си направиш у дома, без чужда помощ с подръчни материали. Има уроци, с които дори ще можеш да направиш собственоръчно паяжини за вкъщи - още една хитринка, на която всеки малчуган ми се зарадвал. Освен че ще спестиш пари, така ще можеш да прекараш повече време с детето си, пък и защо да харчиш излишни пари, когато можеш да направиш всичко у дома.

2. Точно като декорацията, костюмите също могат да се направят с подръчни средства

Освен че не е нужно да купуваш декорация за дома си, не е нужно и да пръскаш пари за костюми на децата. Просто ти трябва малко креативност, свежи идеи от интернет и стари парцали или дрехи, които няма да ползваш.

Говори предварително с малчугана какъв костюм иска за празника и се постарай да го направиш с подръчни средства - почти всяка идея може да се реализира, без харчене на излишни пари по магазините. По този начин и детето ти ще има оригинален костюм за празника, който няма да се копира от никой друг. Тук отново интернет може да помогне с разнообразни видеа, в които е описано как да си ушиеш костюм сам.

3. Прословутите лакомства

Когато децата обикалят на Хелоуин, им трябват торбички или кошнички, за да държат всички тези прекрасни бонбони. Е при тази ситуация имаш множество опции за спестяване на пари.

Първо, можеш да закупиш малките пластмасови тикви, които обикновено отиват в продажба за около няколко лева. Единственият проблем може да е, че популярните пластмасови тиквички не са много издръжливи, а децата могат да сложат в тях по-голямо количество бонбони.Затова има друга опция.

Просто можеш да направиш собствена платнена торба за събиране на лакомства - като я украсиш и оцветиш оригинално. Така, хем ще издържа повече, хем ще е по-екологичният избор.

4. Защо не парти у дома?

Вярно е, че на много места вече организират партита за празника както за деца, така за възрастни. Разбира се, всяко дете копнее да посети подобно страшно украсено място, където ще има много други деца със забавни костюми. Но всъщност не е задължително да посещавате заведение, за да отпразнувате с други деца Хелоуин и да се забавлявате. Ако у дома си организираш парти за Хелоуин, това е чудесен начин да спестиш пари и да си направиш цялата тематична храна за Хелоуин. Така ще можеш да поканиш други деца у дома, за да може малчуганът ти да се забавлява с тях. Тук не бива да пропускаш създаването на оригинални ястия и питиета в духа на Хелоуин.

Разбира се, това може да отнеме повече време и планиране, но създаването на храната сами по себе си очевидно трябва да е много по-евтино.

5. Планирайте предварително бюджет за Хелоуин

Преди да решиш да правиш каквото и да е, първо планирай бюджета, с който разполагаш за празника. Така ще знаеш какво можеш да предприемеш и как да се подготвяш по-отрано.

За разходите за празника, кредитна карта “Бяла Карта” е идеалното средство, с което можеш да пазаруваш както онлайн, така и във физически магазини. А страхотното е, че с кредитна карта “Бяла карта” дори нямаш допълнителна такса за теглене на пари в брой от банкомат в България.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш