Кандидатствай Вход
Как релаксират успелите хора

Как релаксират успелите хора

 • Бяла Карта
 • 18.05.2017
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 1429

На повечето хора им се струва, че успелите никога не си почиват и винаги са с “крак на педала на газта“. Това, разбира се, не отговаря на истината.

Преминаването на други скорости е необходимо условие, за да си продуктивен. Защото според едно проучване на Университета Станфорд при работна седмица от 50 часа може да се свърши същата работа, както и при работна седмица от 70 часа. И това зависи единствено от начина, по който успяваш да се освободиш от напрежението.

Успелите хора могат да балансират натоварването през седмицата само ако разпускат през уикенда и отвлекат мислите си от забързания делник.

Затова ще ти дадем няколко кратки съвета как да разпускаш и презареждаш оптимално през уикенда по формулата на най-успелите, така че да бъдеш активен и продуктивен през следващата седмица.

Съветите са от списание Forbes и показват каква програма следват успешните и богатите, за да са винаги във форма и да имат върхови постижения.

1. Винаги стават рано и по едно и също време

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук се събужда всяка сутрин в 3:45. Това, разбира се, е твърде екстремно. Но факта, че е уикенд не означава, че трябва да прекараш целия ден в леглото. За всеки един успял човек времето е важен ресурс и той го цени независимо дали е събота или неделя.

2. Правят за семейството си малки изненади и прекарват почивните дни с тях

Често се случва успешните хора да отсъстват от дома си повече от обичайното и така семейството остава ощетено, заради високата натовареност на работа. Времето прекарано с най-близките е обратно пропорционално на времето в офиса или на път и те започват да усещат много осезаемо липсата ти. Затова малките различни неща, които освежават и разнообразяват ежедневието са много важни . Добри идеи са например концерт, изложба, театър или кратка екскурзия сред природата.

3. Четат много

Книгите са извор на мъдрост. Успешните хора разбират това и обичат да се потапят в света на книги, списания или новинарски издания. Успелите четат много, обичат винаги да са в крак с най-новото и актуалното. Четенето намалява стреса и повишава културата на човека.

4. Спортуват редовно

Доказано е, че спорта укрепва не само здравето, но и психиката на човека. Всеки вид активност помага на мозъка да се разтовари от напрежението акумулирано през седмицата. Ето и някои основни положителни ефекта благодарение на спорта:

 • Подобрява настроението;
 • Повишава концентрацията;
 • Намалява стреса и помага при борба с депресията;
 • Подобрява съня;
 • Помага за поддържане на  добро и здравословно тегло;
 • Повдига самочувствието;
 • Свързва се с лидерските умения в човека.

5. Не посещават офиса през уикенда и не водят електронна кореспонденция в извънработно време

Тук няма какво повече да добавим. Тези хора знаят колко е ценно здравето и здравия разум не им позволява да се превръщат в роби на работните си задължения.

6. Преследват свои страсти

Това е един изключителен подход да се отвори ума за нови начини за мислене и да се избяга от стреса. Успелите хора са наясно с това. Неща като четене, рисуване, танцуване или каквато друга страст ти хрумне може да разчупи гледната ти точка и да ти покаже нов и различен начин на мислене и възприятие. Това е един прекрасен начин да препрограмираш уморения си мозък и да стартираш новата седмица с нови идеи. А и ще се изненадаш колко е вълнуващо да правиш нещо, което ти доставя удоволствие.

7. Позволяват си да бъдат спонтанни поне за два дни

Стриктния режим през работната седмица, който стартира рано сутрин и приключва неясно кога предполага изключително физическо и умствено натоварване. В опитите си да са винаги изрядни, точни и адекватни за всички свои задължения, успелите хора трябва да положат грижа за себе си през почивните дни и да си позволят да бъдат себе си. Затова много честно те не планират почивните си дни, както правят с работните. Просто се оставят на течението и правят това, което им харесва.

След като изброихме някои от начините за релаксиране на успелите хора е ред и на един финансов съвет от Бяла Карта. Всеки успял човек има в джоба си поне една кредитна карта, защото спонтанността, спортуването и дори безделието често са свързани с разходи. С картата ще посрещнеш непредвидените такива и ще избегнеш допълнителен стрес през така очакваната почивка.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш