Кандидатствай Вход
Как трябва да изглежда бюджетът ти, ако взимаш минимална заплата?

Как трябва да изглежда бюджетът ти, ако взимаш минимална заплата?

  • Бяла Карта
  • 22.04.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1967

Ако взимаш минимална заплата, вероятно си фокусиран върху справянето в ежедневието, а не толкова върху бюджет. Минималната работна заплата в България през 2021 г. е 650 лв., а средната сума, необходима на четиричленно домакинство според Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ е 2542 лв. Това означава, че необходимата сума на човек е 635.5 лв. В случай, че взимаш минимална заплата и живееш сам, си на този праг, но ако има дори и един човек, които зависи от вас, сумата от 650 лв. е крайно недостатъчна за нормален начин на живот.

Въпреки трудната икономическа ситуация, която настъпи в следствие на пандемията, има начин да се справиш. За да се стабилизираш в дългосрочен план, помисли как да намериш по-добре платена работа или да ти бъде повишена минималната заплата. Друг вариант е да потърсиш алтернативни източници на доход. В блога на кредитна карта Бяла Карта ще намериш достатъчно информация, която да ти помогне да си докараш допълнителни доходи онлайн.

Докато се стремиш към по-добри условия на работа, опитай се да се придържаш към определен бюджет. Най-добрата формула за бюджетиране, когато имаш ограничени финанси е 50/30/20.

Правилото 50/30/20 е основно бюджетно правило, което гласи, че:

  • 50% от заплащането ви за трябва да отиде за нужди като жилище, сметки и хранителни стоки
  • 30% трябва да отидат на желания като забавление, хранене навън и облекло
  • 20% трябва да отидат за вашите спестявания

Реалността обаче е, че може би правилото 50/30/20 има някои проблеми, когато разполагаш само с минимална работна заплата. Възможността за прилагането му зависи от това дали живееш в собствено жилище, в голям или малък град и други. При всички положения, опитай се максимално да се придържаш към това бюджетно правило, за да се справиш с финансите си.

Бъди креативен и се постарай да намалиш фиксираните разходи. Ако наемът ти е висок, потърси си секвартирант, пазарувай на промоция и планирай максимално средствата си. Ако ти е любопитно как можеш да спестиш пари в ежедневието, прочети тази статия тук.

След като минимизираш фиксираните си разходи, коригирай другите две категории. Ако разходът за жилище, храна и сметки е по-голяма част от 50%, коригирай другите 2 категории. Най-важното е, че създаваш бюджет и да се придържаш към него.

Възможно е да намалиш процента на месечните спестявания, но не се отказвай от тях.

Когато разполагаш с малко средства, може да изглежда изкушаващо да отрежеш категорията „спестявания“, но не го прави. Отделяй дори по 20-30 лева на месец, така ще знаеш, че имаш някакви странични пари за неочаквани разходи в ежедневието – като приравнителна сметка за парно, ремонт у дома или друго. В момента, в който успееш да си стъпиш на краката, не забравяй да увеличиш размера на спестяванията си.

За да имаш резервни пари за неочаквани разходи, потърси алтернативни кредитни инструменти, за които не дължиш излишни такси за поддръжка. Кредитна карта Бяла Карта например е гъвкав инструмент без годишна такса за обслужване на картата, което означава, че няма да ти струва нищо, ако не я използваш. В същото време, ще имаш достъп до пари до заплата при възникнали извънредни разходи. Друго предимство на Бяла Карта е, че няма такси при теглене от банкомати в България и при плащане на ПОС и онлайн.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш