Кандидатствай Вход
Какви недостатъци може да има фрийлансърството?

Какви недостатъци може да има фрийлансърството?

Основна тема в днешната статия от блога на Бяла Карта е фрийлансърството. Или казано с други думи, работата на свободна практика, която става все по-популярна и у нас през последните години. Преимуществата на този начин на работа са добре известни – гъвкавото работно време, възможността да си изпълняваш задълженията от вкъщи, както и сам да определяш цената на своя труд. Фрийлансърството обаче също така си има и някои недостатъци, които трябва да знаеш, преди да се захванеш с него. Нека да ги видим в следващите редове:

Прекалена изолация – да, съвсем друго си е да работиш от вкъщи и да не ти се налага да ставаш рано, да пътуваш по половин или един час до работа, както и да спазваш различни офис правила, дрескодове и т.н. Работата от вкъщи обаче до голяма степен влияе върху твоя социален живот и контактите ти с други хора. В повечето случаи тези контакти се ограничават значително, тъй като по цял ден си сам в стаята, изпълнявайки задачите си на компютъра. Липсва общуването с колеги, приятните обеди, кафета и излизания след работа. Това е нещо, което задължително трябва да имаш предвид, за да можеш да подредиш ежедневието си така, че все пак да ти остава време поне за кратки разходки на чист въздух и срещи с близките приятели и познати.

Липса на сигурност – това е може би най-сериозният недостатък на фрийлансърството. Истината е, че когато работиш на свободна практика, в повечето случаи ти липсва дългосрочна сигурност в професионален план. Реално ти изпълняваш дейности по различни проекти за един или повече клиенти. И няма как да ти бъде гарантирано, че след края на даден проект, съответният клиент ще продължи сътрудничеството си с теб. В този смисъл е възможно един месец да си докарваш доста добри доходи, а друг – да нямаш никаква работа. Именно подобна несигурност отказва редица хора от фрийлансърството и ги насочва към започване на постоянна работа или стартиране на собствен бизнес.

Без платени отпуски и болнични – когато си фрийлансър, нямаш възможността да получаваш всички онези придобивки, достъпни за работещите на постоянен трудов договор. В такъв случай традиционната лятна ваканция например ще ти струва много по-скъпо. От една страна ще дойдат обичайните разходи, свързани с нея, а от друга – фактът, че за известен период от време няма да получаваш никакви доходи. Но това съвсем не е най-големият проблем. Фрийлансърът може да изпадне в доста по-неприятна ситуация, ако му се наложи продължително отсъствие от работа поради определена болест или проблем в цялостното здравословно състояние. Тогава той ще разчита само и единствено на собствените си спестявания (ако е успял да събере такива).

Объркан график – много хора смятат за предимство факта, че на фрийлансърите не им се налага да спазват определено работно време и могат сами да решават кога да работят и кога не. В някои случаи обаче това може да се превърне и в истинско бедствие. Когато си на постоянна работа, всичко в ежедневието ти е много добре подредено. Знаеш точно кога да станеш, да излезеш от вкъщи, да пристигнеш и да си тръгнеш от офиса, както и да се отдадеш на други дейности – хобита, излизания с приятели, релакс и т.н. При фрийлансърството обаче ежедневните графици са значително по-объркани. И ако не умееш да си подреждаш добре задълженията и приоритетите, може да се окажеш в ситуация, в която ще ти се наложи да работиш цяла нощ, за да спазиш крайните срокове по своите проекти.

Ненадеждни клиенти – и не на последно място, фрийлансърството е свързано с работа по множество проекти за различни клиенти. Дали обаче ще ти бъде лесно да се разбираш с всички тези клиенти? Отговорът на този въпрос обикновено е отрицателен. Почти винаги ще се намери клиент (или по-скоро клиенти), които да бъдат източник на проблеми за теб. Започвайки от такива с прекалено високи или непрекъснато променящи се изисквания и стигайки до хора, които въобще не се съобразяват с твоите ангажименти и ти звънят буквално по всяко време. Да не говорим пък за клиенти, които редовно закъсняват с плащанията и в някои случаи дори те поставят в затруднена от финансова гледна точка ситуация.

И така, това са някои от основните недостатъци на фрийлансърството. Ако и ти ги изпитваш на гърба си, значи може би е дошло време да преминеш към нещо по-голямо и сигурно, а именно създаване на свой собствен бизнес. В случай, че за целта ти трябват допълнителни финансови средства, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на кредитна Бяла Карта ще получиш въпросните средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Избери тази достъпна и гъвкава кредитна карта и направи първата стъпка към бъдещите си професионални успехи!

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш