Кандидатствай Вход
Какво да знаеш за променящия се свят?

Какво да знаеш за променящия се свят?

  • Бяла Карта
  • 25.06.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1222

Едно от основните неща, необходими за гарантиране на успех в близко бъдеще, е промяната. Промяната, касае бизнеса, който трябва да удовлетворява трансформиращите се потребителски нужди. Трябва да се променят и самите потребители. Или с други думи - ако искаш да си успешен в променящия се свят, нужно е да се променяш с него и да се адаптираш към иновациите. Когато светът се променя по-бързо от всякога, ти или се променяш с него… или изоставаш. Няколко стратегически стъпки ще ти помогнат да очертаеш своя курс.

В почти всяка индустрия, творчеството и перспективното мислене се възнаграждават. Трябва да осъзнаеш, че кариерата не е нещо статично, а изисква непрекъсната работа, която касае и способността да се приема промяната, да се поемат рискове и да превъзмогнеш себе си.

1. Определи твоето конкурентно предимство

Ако компанията, в която работиш към момента, днес бива закрита, дали имаш готовност и умения да намериш бързо ново работно място? Дали имаш готовност да се състезаваш за възможностите, които ти се предоставят? Дали ще си в състояние да използваш своите присъщи умения и да ги приложиш по нов начин, който ще е от полза за следващото ниво на кариерата ти и ще те направи щастлив?

Важното е да се учиш и да разширяваш уменията си, да умееш да се възползваш от нови възможности, вместо да приемаш статуквото.

Разбира се, упоритата работа, сериозното отношение и лоялността винаги ще бъдат правилен начин да израстваш в кариерата. Но понякога, дори и при неимоверни усилия от твоя страна, отново може да се колебаеш, дали работата ти е стабилна. И въпреки съмненията си, може би се страхуваш да поемаш рискове, когато става въпрос за кариерата ти. Тук е нужно да определиш конкурентното си предимство, за да знаеш кога и какъв риск е адекватно да поемеш спрямо ситуацията. Понякога рискът може да наистина да се окаже неразумен и предвид уменията ти, да ти коства много. В други случаи обаче, ако наистина притежаваш нужните качества и конкурентни предимства, промяната би си заслужавала. Точно затова трябва да си наясно с онези умения, които ти носят привилегии пред останалите.

Първата стъпка в изграждането на конкурентно предимство е да се разбират промените на пазара и да се инвестира в себе си. Трябва да си наясно какви ще бъдат професиите на бъдещето и какво ще се изисква от тях. Също така трябва да определиш какви активи имаш (пари, умения, връзки и опит), които можеш да използваш, за да намериш следващата си възможност.

2. Подготви се за неуспех

Както при всяка смислена цел, важно е да се работи последователно за крайната цел, да бъдеш достатъчно гъвкав, за да се приспособиш към неочаквани възможности или неуспехи. Имай предвид, че който не търпи неуспехи, то той никога не пробва нови неща. Затова запомни, че с метода проба - грешка ще съумееш да анализираш коя стратегия е правилна и коя - не.

Важно правило е винаги да се учиш от собствените си грешки. Пробването на нещо ново е неизбежно рисковано, а провалът винаги е реална опция. В действителност, ти се проваляш всеки ден, във всичко, което правиш, защото винаги можеш да бъдеш по-добра версия на себе си. Проблемът е, когато съществува много малко увереност в теб и често това създава пречки за растежа ти в дадена сфера. Поговорката “Който не се осмелява, той не печели”, колкото и да е клише, си е абсолютна истина. Неуспехът те учи какво не сработва, като ти позволява да изследваш нови, потенциално по-вълнуващи възможности.

Както и в играта на рулетка, най-добре е да поставяш няколко малки залози, докато работиш за целите на кариерата и живота си, вместо да залагаш всичко, което имаш, на опцията всичко или нищо. Това ти позволява да коригираш амбициите си по пътя към прогреса.

3. Активно използвай мрежата си от познати и приятели

Конференциите и събитията в дадена област са идеален начин да разширяваш кръга си от познати и бизнес партньори. На подобни събития може да се срещнеш със специалисти, които работят в големи корпорации, но и със собственици на малки стартиращи фирми. Всички тези познанства могат да се окажат фактор за напредъка в кариерата ти.

4. Бъди готов да превъзмогнеш скептицизма си

Да бъдеш подготвен за бъдещето изисква способност да приемеш промяната, която се задава. Тоест трябва да поемаш разумни рискове и да умееш да превъзмогнеш собствените си страхове и скептицизъм. Пазарът вече не се движи бавно и постепенно, но това означава, че възможностите за растеж са навсякъде.

Реалността е, че несигурността не винаги е равна на рискованост. Особено ако си направил план за действие, който свежда до минимум негативните последици. В крайна сметка никога няма да имаш пълна сигурност. Хубавата новина е, че това е част от забавлението. И трябва да осъзнаеш, че колкото повече се променя банковата индустрия, толкова по-удобно ще е за теб да управляваш личните си финанси. Което от своя страна ще рефлектира и върху успеха ти в кариерата.

С кредитна карта Бяла Карта можеш още сега да се възползваш от модерните решения във финансовия сектор - кандидатствайки онлайн за кредитна карта, за която можеш да получиш дистанционно одобрение.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш