Кандидатствай Вход
Какво да знаеш за регистрацията в “Бюрото по труда”?

Какво да знаеш за регистрацията в “Бюрото по труда”?

Немалко българи се сблъскаха с процедурите покрай регистрация в Бюро по труда през изминалата година.

Повече от 8500 свободни работни места са обявили работодатели от началото на извънредното положение, съобщава Агенцията по заетостта.

Данните сочат, че за въпросния период, с посредничество на Бюро по труда, работа са започнали над 5 000 души.

Най-търсените, очаквано, са сезонните работници в земеделието, продавач-консултанти и лични асистенти. Бизнесът обаче има належаща нужда и от шивачи, билкоберачи, охранители и камериерки.

Нещо важно, което е полезно да знаеш е, че най-много свободни работни места в „Бюрото по труда“ са обявени в областите Пазарджик, Пловдив, София-град и Добрич.

Трябва да се отбележи, че през ноември 2020 г. е отчетена най-ниска регистрирана безработица след края на извънредното положение. Равнището на регистрираната безработица е било 6,7% през ноември. Според Агенцията на заетостта, за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месец ноември са се регистрирали нови 29 105 безработни лица. Освен тях, други 558 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември  са 12 386, които са с 9,3% повече от тези, заявени през ноември 2019 г. Най-големият дял на свободните работни места в съответната икономика са преработващата промишленост (36,3%), след което административни и търговски дейности (12,8%), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (11,8%), хотелиерство и ресторантьорство (7,2%), строителство (7,2%).

Най-търсените професии през месец ноември 2020 са били: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници при производството на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях; продавачи.

Ако си останал без работа и искаш да се регистрираш в Бюрото по труда, без да чакаш опашка, можеш да подадеш заявление по пощата или с куриер. За целта трябва да изтеглиш заявлението от сайта на Агенцията по заетостта.

Трябва да се ​​допълнят личните данни в декларацията и да се изпрати по пощата или с куриер до съответното Бюро по труда, което обслужва адреса на лицето.

Адресът на Бюрото по труда може да се намери на уебсайта на Агенцията по заетостта. Ако искаш да си спестиш и разходка до самата Агенция по заетостта, можеш да подадеш заявление и чрез електронната поща на бюрото по труда, което те обслужва.

От сайта на Агенцията по заетостта може да се изтегли заявлението за регистрация, да се добави и да се изпрати по електронната поща.

Друга възможност за подаване на заявление е система за сигурно електронно връчване. За целта трябва да си създадеш профил във въпросната система. Необходими са персонализиран идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис.

Персонален идентификационен код се издава и онлайн чрез страницата на НОИ. След регистрацията в системата за сигурно електронно връчване трябва да избереш услуга за регистрация на безработни, за да добавиш и подадеш заявление.

Хората, които имат право да получат парично обезщетение за безработица, подаването на заявления за регистрация в „Бюрото по труда“ не е достатъчно. Трябва да се подаде и заявление за изплащане на парично обезщетение към НОИ.

Заявленията за обезщетение могат да се предоставят, докато потребителят се регистрира на място в бюрото по труда в обслужващия регион. Други възможности - по пощата, с куриер или чрез интернет страницата на НОИ с ПИК или електронен подпис.

Ако имаш работа, но имаш нужда от допълнителни средства до заплата, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. С Бяла Карта няма да плащаш годишна такса за обслужване на картата, няма да плащаш такси и при теглене от банкомати в България. Можеш да кандидатстваш за Бяла Карта - без изискване за трудов договор и дава втори шанс, ако имаш лошо кредитно минало. За кредитна карта Бяла Карта можеш да кандидатстваш онлайн, а при одобрение ще я доставим директно до твоя адрес.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш