Кандидатствай Вход
Какво е „фрийлансър”?

Какво е „фрийлансър”?

Да си фрийлансър е модерно, удобно и ти дава нужната свобода да живеееш, работиш и твориш с размах. Това не е нова професия, а нов начин на живот.

Все повече хора успяват да се радват на свободата, която фрийлансърството им дава, а именно удобството да нямаш шефове, да спестяваш време от излишен транспорт, да работиш в близката и приятна за теб кафетeрия, от приятния ти офис в дома или на друга географска ширина...

Фрийлансърите отдавна са забравили за заплащането един или два пъти в месеца, за двуседмичната годишна отпуска. Те могат да работят откъдето пожелаят и колкото време пожелаят. Предизвикателствата на един фрийлансър са много, всеки ден научаваш нови неща, всеки ден ставаш все по-добра версия на самия себе си.

Да си фрийлансър не означава да си на постоянна заплата и да ползваш всички служебни привилегии, но да работиш извън офис. Като фрийлансър ставаш изцяло зависим от собствените си усилия и сам определяш с кого и колко да работиш. Това крие своите възможности, но и рискове – ако не работиш здраво, няма да имаш доходи. За минусите, малко по-надолу, има още плюсове, които да представим.

Кой може да бъде фрийлансър? 

Възможностите на интернет пространството са невероятни. Не само IT специалисти, копирайтъри и дизайнери могат да бъдат фрийлансъри. Инженери, проектанти, автори, фотографи, меркетолози – на практика списъкът с професиите, които могат да се практикуват като фрийлансър е безкраен.

А как изглежда идеалният свят на фрилансъра? Започваш да изграждаш индивидуален режим на работа, имаш пълна свобода, имаш възможност за неограничена заработка, работодателите от целия свят са на твое разположение, можеш да работиш, на която желаеш географска ширина, можеш да избираш работа не по отдалеченост от дома, а която ти харесва, доставя ти удоволствие и е заплатена добре.

Фрийлансърите ежедневно се изправят пред редица предизвикателства. Основните вече загатнахме по-горе -  липса на стабилност и гаранции за доходите, липса на колектив, с който да споделяш, да търсиш съдействие. Трябва да се простиш с някои бонуси, общи празненства и подаръци, да се пребориш със стереотипа на твоите близки, че когато си у дома ти не работиш.

Как да инвестираш в себе си

Ако избереш да бъдеш фрийлансър, ти избираш да започнеш от нулата, да започнеш да инвестираш в придобиването на нови знания, умения, да изграждаш нова среда. Необходимо е да имаш вътрешната дисциплина да се самообразоваш непрекъснатои да работиш колкото може повече.

Ако си упорит и последователен няма място за страхове. В съвременния свят всичко можеш да научиш и придобиеш като знания.

Ако вече си взел решението да вървиш по пътя на фрийлансърството, ето и няколко полезни съвета. Направи си електронен портфейл с възможно най-много начини за разплащане, за да дадеш на клиентите си максимални възможности. PayPal и Skrill са подходящи за разплащане, ако си на международния пазар. Нужна ти е задължително и кредитна карта.

Включи в своето портфолио най-добрите си работи, като задължително го представиш в собствения си сайт или на платформите за фрилансъри.

Предоставяй качествени материали, те са твоята визитна картичка онлайн.

Не забравяй за живота си офлайн и си направи визитни картички с много добър дизайн и послание към клиентите си.

Стартирайки своето фрийлансър бъдеще, не поставяй най-ниската възможна цена за труда си. Оцени се справедливо, за да не бъдеш демотивиран да работиш – в последствие. Потърси бланки на договори за бъдещата работа с клиенти.

А ето и някои идеи от Бяла Карта за това къде да търсиш възможности за работа и нови проекти.

 

Интернет е богат на сайтове и групи в социалните мрежи, които могат да са ти от полза. 

Някои полезни уеб страници с идеи и съвети

www.freelancemarketingtips

www.narabota.blogspot.bg

www.freelance

www.predpriemach

www.searchengines

Има много други източници на идеи и информация. Нужно е само да ги потърсиш в търсачката. Екипа на Бяла Карта ти стиска палци, ако си решил да се впуснеш в предизвикателството наречено „фрийлансър“

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш