Кандидатствай Вход
Какво е „фрийлансър” и как да станеш такъв

Какво е „фрийлансър” и как да станеш такъв

Да си фрийлансър не значи, че си намерил нова професия. Просто си създал нов стил на живот.

Ако искаш да си независим, ако не искаш да имаш шефове над себе си, ако желаеш да спестяваш време от излишен транспорт, ако искаш да работиш в близката и приятна за теб кафетeрия, от приятния ти офис в дома или на друга географска ширина, дошъл е моментът, когато да преминеш на друг коловоз.

Заплащането един или два пъти в месеца е забравено, двуседмичната годишна отпуска също. Можеш да работиш където пожелаеш и колкото желаеш. Предизвикателствата на един фрийлансър са много, всеки ден научаваш нови неща, всеки ден ставаш все по-добра версия на самия себе си.

Да си фрийлансър не означава да си на постоянна заплата и да ползваш всички служебни привилегии, но да работиш извън офис. Като фрийлансър ставаш изцяло зависим от собствените си усилия и сам определяш с кого и колко да работиш. На следващ етап от твоето развитие можеш да станеш работодател и ти да наемаш фрийлансъри, като им осигуряваш работа.

Възможностите на интернет пространството са невероятни. Не само IT специалисти, копирайтъри и дизайнери могат да бъдат фрийлансъри.

А как изглежда идеалният свят на фрилансъра? Започваш да изграждаш индивидуален режим на работа, имаш пълна свобода, имаш възможност за неограничена заработка, работодателите от целия свят са на твое разположение, можеш да работиш, на която желаеш географска ширина, можеш да избираш работа не по отдалеченост от дома, а която ти харесва, доставя ти удоволствие и е заплатена добре.

Ако си готов след еуфорията от предимства да приемеш и минусите в работата, то значи си напълно готов да преминеш в този нов свят и да работиш на свободна практика. Предизвикателствата на фрилансъра са свързани с отсъствие на стабилност и гарантираност на доходите, липса на колектив, с който да споделяш, да търсиш съдействие. Трябва да се простиш с някои бонуси, общи празненства и подаръци, да се пребориш със стереотипа на твоите близки, че когато си у дома ти не работиш.

Ако избереш да бъдеш фрийлансър от нулата, ти ставаш своя „бизнес проект” като започваш да инвестираш в придобиването на нови знания, умения, изграждаш нова среда. Да се самообразоваш става твое задължение, да се самодисциплинираш също, защото този път зависи изцяло от теб.

Така ти можеш да изработиш своя работен график съобразно твоя живот и биологичен ритъм, а не да се вписваш винаги в графиците на компаниите.

Ако си упорит и последователен няма място за страхове. В съвременния свят всичко можеш да научиш и придобиеш като знания. Задължително е да започнеш да събираш и съхраняваш важната за теб информация, да следиш новостите за сферата, в която ще работиш, да се развиваш постоянно.

Направи си електронен портфейл с възможно най-много начини за разплащане на клиентите, за да им създадеш максимални удобства. PayPal и Skrill са подходящи за разплащане, ако си на международния пазар. Нужна ти е задължително и кредитна карта.

За да не ти се налага да работиш при минимални ставки е необходимо да включиш в своето портфолио най-добрите си работи, като задължително го представиш в собствения си сайт или на платформите за фрилансъри.

Направи си тематичен блог, за да бъдеш по-бързо забелязан. Предоставяй качествени материали, те са твоята визитна картичка онлайн.

Използвай и проследявай всички новости за програми, които биха те удовлетворили и биха ти помогнали в изграждането на имиджа ти на добър фрийлансър. Работата ти със специфични за теб програмни продукти ще повиши неимоверно рейтинга ти.

Не забравяй за живота си офлайн и си направи визитни картички с много добър дизайн и послание към клиентите си.

Добрият ти стил ще те отведе при точните клиенти.

Определи своята реална и идеалната цена, която искаш да получаваш за труда си. Ти определяш, а пазарът ще дооформи очакванията ти. Подсигури си типови договори за бъдещата работа с клиенти.

Организираност е едно от основните качества на фрийлансъра. Намери подходящия за теб софтуерен продукт с подходящите програми за правилно управление на времето си.

А ето и някои идеи от Бяла Карта за това къде да търсиш възможности за работа и нови проекти.

Интернет е богат на сайтове и групи в социалните мрежи, които могат да са ти от полза. Някои полезни уеб страници с идеи и съвети са:

http://www.freelancemarketingtips.net

http://narabota.blogspot.bg/2010/06/freelance.html

https://www.freelance.bg/

https://www.predpriemach.com/

http://searchengines.bg/

Има много други източници на идеи и информация. Нужно е само да ги потърсиш в търсачката. Екипа на Бяла Карта ти стиска палци, ако си решил да се впуснеш в предизвикателството наречено „фрийлансър“

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш