Кандидатствай Вход
Какво няма да чуеш от умните хора?

Какво няма да чуеш от умните хора?

  • Бяла Карта
  • 16.01.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1642

Има някои неща, които просто никога не искаш да кажеш на работното място. Тези фрази носят особена сила: те имат необичайна способност да те накарат да се чувстваш зле, дори когато думите са верни. Най-лошото е, че веднъж казани, не могат да се върнат обратно.

Не става въпрос за неприлични шеги или политически неправилни измислици. Това не са единствените начини да изглеждаш зле.

Често това са най-фините забележки - онези, които те карат да изглеждаш некомпетентен и неуверен - точно те правят най-много щети.

Без значение колко талантлив си и какво си постигнал, има някои фрази, които незабавно променят начина, по който хората гледат на теб и завинаги могат да те оставят в негативна светлина. Тези фрази са толкова натоварени с негативни последици, че подкопават кариерата в кратък срок.

Ето няколко ярки примери за такива фрази, които умните хора не биха изрекли:

1. „Не е честно“.

Всеки знае, че животът не е честен. Казвайки, че не е справедливо, означава, че смяташ, че животът трябва да бъде справедлив, което те кара да изглеждаш наивен. Ако не искаш да изглеждаш наивен, трябва да се придържаш към фактите, да останеш конструктивен и да оставиш тълкуването за себе си.

2. „Това е начинът, по който винаги действаме”

Развитието на технологиите се променя толкова бързо, че дори един шестмесечен процес може да е остарял. Казвайки, че това е начинът, по който винаги действаш, не само те кара да звучиш сякаш си мързелив, но това може да накара шефа ти да се чуди защо не си се опитал да подобриш нещо. Ако наистина правиш нещата по начина, по който винаги са били правени, почти сигурно е, че има по-добър начин.

3. „Няма проблем“.

Когато някой те моли да направиш нещо или ти благодари за това, че си направил нещо, и им кажеш, че няма проблем, то се предполага че искането им трябва да е било проблем. Това кара хората да се чувстват така, сякаш са били нахални.

Това, което искаш да направиш, е да покажеш на хората, че си щастлив да свършиш работата си. Кажи нещо като “За мен беше удоволствие” или “Ще се радвам да се погрижа за това.” Това е тънка разлика в езика, но тази, която има огромно влияние върху хората.

4. “Това може да е глупава идея ... / Ще задам един глупав въпрос.”

Тези прекалено пасивни фрази моментално подкопават доверието в теб. Дори ако казваш тези фрази с добро намерение, те предполагат, че ти липсва вяра в теб самия, което прави хората, пред които говориш, да загубят вяра в теб.

Не бъди най-големият си критик. Ако не си сигурен в това, което казваш, никой друг няма да бъде. И ако наистина не знаеш нещо, кажи: „Не разполагам с тази информация точно сега, но ще разбера и ще се върна обратно с решение.“

5. „Това ще отнеме само минута.“

Казвайки, че нещо отнема само минута, подкопава уменията ти и създава впечатлението, че бързаш със задачите. Освен ако буквално няма да изпълниш задачата за 60 секунди, не се колебай да кажеш, че няма да отнеме много време, но не го правеи да звучи така, сякаш задачата може да бъде завършена по-скоро, отколкото може да бъде завършена.

6. „Ще опитам“.

Тази дума подсказва, че нямаш увереност в способността си да изпълниш задачата. Вземи пълната власт върху възможностите си. Ако бъдеш помолен да направиш нещо, или се ангажирай да го направиш, или предложи алтернатива, но не казвай, че ще опиташ, защото звучи така, сякаш няма да се опиташ толкова много.

7. „Той е мързелив / некомпетентен“.

Не може да се направи неодобрителна забележка за колега. Ако твоята забележка е точна, всички вече го знаят, така че няма нужда да го посочваш. Ако забележката ти е неточна, ти си този, който прилича на некомпетентен.

Винаги ще има груби или некомпетентни хора на всяко работно място и обикновено всеки знае кои са те. Ако нямаш силата да им помогнеш да се подобрят или да ги уволнят, тогава няма какво да спечелиш чрез говорене за тяхната неспособност.

8. „Това не е в моята длъжностна характеристика.“

Тази често саркастична фраза те кара да звучиш така, сякаш си готов да направиш само минимума, необходим, за да продължиш да получаваш заплата.

Ако се стремиш да взимаш разумни решения, внимавай с фразите които употребяваш и се стреми ежедневно да усъвършенстваш уменията си. Кредитна карта Бяла Карта е средството, което ще ти помогне да бъдеш по-независим финансово. Благодарение на кредитна карта Бяла Карта кандидатстваш веднъж и разполагаш със средства всеки месец до заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш