Кандидатствай Вход
Какво представлява допълнителното здравно осигуряване и заслужава ли си?

Какво представлява допълнителното здравно осигуряване и заслужава ли си?

 • Бяла Карта
 • 11.03.2021
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 1257

Какво е допълнително здравно осигуряване ДЗО?

Първо, нека започнем със задължително здравно осигуряване - всеки човек, в момента, в който навърши пълнолетие, започва да плаща задължително здравно осигуряване. За да можеш да използваш здравни услуги, прегледи и консултации на територията на страната, то е необходимо да притежаваш това осигуряване. За разлика от задължителното, доброволното здравно осигуряване се поддържа от лицензирани здравноосигурителни дружества. За да можеш да използваш здравни услуги, включително такива, включени в ЗЗО и тези, които се добавят допълнително. Всички тези услуги са описани в различни пакети, които предлагат и зависят най-вече от цената на самия пакет.

Допълнително здравно осигуряване често е част от т.н. социален пакет, който компанията предлага на своите служители. Ето защо и това е най-изгодно, ако работиш в голяма компания с много служители. Колкото повече служители, толкова по-ниска е цената на ДЗО. Разбира се, можеш да включиш ДЗО и отделно, но имай предвид че цената на пакетите за едно физическо лице е различна от тази за работодател.

Какво е включено в допълнителното здравно осигуряване - ДЗО?

Ако искаш да се възползваш от ДЗО, ще си осигуриш достъп до:

 • Посещение при специалист без нужда от направление;
 • Насрочване на точен час за преглед, с което ще забравиш за изчакване на опашка пред лекарския кабинет;
 • Годишни профилактични прегледи, които ще ти помогнат да следиш и поддържаш здравословно състояние;
 • Възстановяване на средства за лекарства;
 • Възможност за получаване на специални цени за пакети, ако член на семейството също се възползва от ДЗО.

Какво да знаеш за Допълнителното здравно осигуряване?

Ако работите в компания, която предлага на своите служители ДЗО към социалния пакет, запознай се много добре с това, което покрива тази застраховка, от каквото можеш и не можеш да се възползваш.

Ако искаш да се възползваш от ДЗО като частно лице само, трябва да откриеш компания, която предлага тази услуга. Имай предвид, че голяма част от дружествата предлагат въпросните услуги само на фирми.

Как да избереш “правилната” компания, която предлага допълнителното осигуряване?

Преди да започнеш търсенето си, отговори на следните въпроси:

 • Какво искам да включва моето ДЗО, какви прегледи да покрива, какви специалисти?
 • Може би искаш да посещаваш по-често офталмолози или пък на този етап са важни акушеро-гинекологичните специалисти и търсиш опции само в тази насока?
 • Каква сума можеш да отделиш за подобна услуга?
 • Само себе си ли ще застраховаш или и членовете на семейството си?
 • Какво е в момента здравословното ти състояние - страдаш ли от някакваи заболявания?

След като имаш ясни отговори, можеш да започнеш търсенето си.

Застрахователното покритие се ползва по някои от следните начини:

Абонаментното обслужване - клиентът посещава лечебно заведение, с което застрахователното дружество има сключен договор, като разходите за

ползваните здравни услуги се покриват при условията на застраховане.

Възстановяване на разходите - клиентът заплаща разходите за ползваните здравни стоки и услуги в лечебно заведение по избор, след което предявява претенцията пред застрахователя за възстановяване на разходите.

Като тук се прилагат съответните документи.

Разходите за здравни стоки (лекарства, медицински консултации, помощни средства), се покриват само върху принципите за възстановяване на разходите.

Съществуват различни варианти за плащане на самите компании.  Най-често работодателят плаща вноските на застраховките, а служителите се възползват от медицинските услуги. Въпреки всичко, за по-голямата част от хората, доброволното здравно осигуряване не представлява ключов фактор при търсене на работа, а по-скоро страничен.

Ползи за фирмите

Фирмите (корпоративните клиенти) вече отдавна са се убедили в смисъла на здравното осигуряване на служителите. Разходите не са толкова големи, а ползите са перманентни:

Повишаване на лоялността на служителите и чувството им за принадлежност към фирмата

Повишаване на имиджа на компанията чрез предоставяне на социални придобивки

Служителите не губят време за вземане на направления, а пряко ползват медицинска помощ при специалист с предварително запазен час.

Данъчни облекчения за фирма по Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО).

И докато се грижиш за здравето си, не забравяй да обръщаш внимание и на финансовото си бъдеще и на граденето на добра кредитна история. С кредитна карта Бяла Карта имаш шанс да менажираш допълнителни финансови средства ежемесечно, като се разплащаш с удобен платежен инструмент, който ти дава повече свобода и гъвкавост. Може да кандидатстваш онлайн или по телефон и имаш шанс за одобрение и при влошена кредитна история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш