Кандидатствай Вход
Какво трябва да знаеш при покупка на ново жилище?

Какво трябва да знаеш при покупка на ново жилище?

  • Бяла Карта
  • 10.12.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1309

Предизвикателството да купиш жилище за първи път може да бъде толкова обезсърчително, че в даден момент  да се съгласиш с първата къща, която видиш в ценовия си диапазон. Може да е дотам уморително и разочароващо, че даже да продължиш просто да си живееш под наем. С тази статия ще ти дадем някои съвети, с които ще успееш да извлечеш максимума от покупката на жилище. Виж какво трябва да знаеш, преди да закупиш ново жилище:

Съображения преди покупката

Първото нещо, което трябва да определиш, е какви са твоите дългосрочни цели и след това как собствеността на дома се вписва в тези планове. Може би просто искаш да трансформираш всички тези "пропилени" плащания за наем в ипотечни плащания, които всъщност водят до притежание на нещо лично? Други виждат собствеността на жилището като знак за тяхната независимост и се наслаждават на идеята самите те да бъдат наемодатели. Ето пет въпроса, които да зададеш на себе си, когато си изправен пред приключението покупка на жилище:

Какъв тип жилище най-добре отговаря на твоите нужди?

Имаш няколко възможности при закупуване на жилищен имот. Сред тях са традиционен еднофамилен дом, градска къща, жилище в кооперация и други. Всяка опция има своите предимства и недостатъци, в зависимост от целите на собственото ти жилище, така че трябва да решиш какъв тип имот ще ти помогне да постигнеш тези цели.

Какви специфични характеристики ще има идеалният дом?

Имай предвид, че правиш може би най-голямата покупка в живота си и заслужаваш да имаш точно това, което отговаря на твоите нужди и желания, колкото е възможно повече. Затова си направи списък с изискванията за мечтаното ти жилище. Твоят списък трябва да включва основни детайли, като квартал, размер на жилището, брой стаи, наличие на балкони, зелени площи в близост и т.н.

Колко заем за ново жилище си способен да изтеглиш?

Може би смяташ, че твоята кредитна история е достатъчно добра, за да се възползваш от жилищен кредит за 200 хил.лв, но банката може да е на друго мнение. Затова пресметни внимателно всички фактори, които се вземат предвид за одобрението ти за жилищен кредит.  Тук не става въпрос само за размера на заплатата ти, но и за доходите на цялото ти домакинство.Също така, освен текущите ти задължения и финансова стабилност, ще трябва да докажеш и добра кредитна история в близкото минало. Ако в следващите няколко години планираш да кандидатстваш за жилищен кредит, не забравяй този детайл - добре е да имаш налице кредитна история.  Кредитна карта Бяла Карта може да ти помогне да изградиш кредитното минало и редица предимства, от които да се възползваш при използването й. Сред тях са намаленията в партньорската мрежа на Бяла Карта. Не забравяй, че кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история. Това прави Бяла Карта алтернативната кредитна карта, която може да ти даде ново начало, за да подобриш цялостното си финансово положение.

Помисли ли за допълнителните разходи по закупеното ново жилище?

Без значение, дали искаш да купиш къща или апартамент, имай предвид,че освен вноските по кредита, в следващите години ще имаш и други допълнителни разходи.Именно тях е добре да пресметнеш предварително. Например, ако си закупиш стара къща, която има нужда от задължително реновиране, то освен кредитните вноски, ще трябва да даваш крупни суми и за ремонт. Подобни харчове, непосредствено след закупуването на нов дом, могат да се окажат неблагоприятни за общия ти бюджет.

Кой ще ти помогне да намериш дом и да те напътства в покупката?

Агент по недвижими имоти ще ти помогне да намериш жилища, които отговарят на твоите нужди и са в ценовия диапазон, който предпочиташ. Трябва да направиш огледи на въпросните жилища и да прецениш кое от всички селектирани отговаря максимално на условията ти.

Какво не бива да забравяш?

Увери се, че се възползваш от всички налични възможности за намиране на жилища на пазара, включително използването на твоя агент по недвижими имоти, търсенето на онлайн обяви и дори шофиране около кварталите, които те интересуват. Всички тези усилия могат да дадат добри резултати, ако имаш късмет. Също така, не се колебай да разпитваш и твои познати, приятели и членове на семейството за добри оферти за жилища. Все пак никога не знаеш къде може да се крие идеалния дом за теб.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш