Кандидатствай Вход
10 книги, които ще ти дадат ново виждане за света

10 книги, които ще ти дадат ново виждане за света

  • Бяла Карта
  • 30.08.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2614

Сигурно си виждал десетки списъци с книги, които „задъжително“ трябва да прочетеш и ние сме сигурни, че си заслужават. Има обаче книги, които може да не ти грабват вниманието веднага, но въпреки това биха могли да променят светогледа ти завинаги. Те също трябва да бъдат част от списъка ти с четива, които ще трансформират живота ти в положителна посока.

Не всички са за финанси, финансова независимост и изгодни кредитни карти, забогатвяне, себеопознаване или философски размисли над екзистенциални теми, но все пак са написани по страхотен начин, по който да ги разбереш и преосмислиш. Сайтът The culture trip дава интересни примери за книги, които биха отворили очите ти и заслужават да бъдат прочетени поне веднъж в живота на всеки човек. Виж кои са те:

"Шантарам" (2003 г.), Грегъри Дейвид Робъртс

Поеми дълбоко дъх, преди да вземеш Шантарам на Грегъри Дейвид Робъртс и да изчезнеш в сенчестата вселена на съвременния Мумбай. Това, което те очаква, е свят на несигурност, ужас, безпокойство и страдание, религиозни конфликти и мафиотски борби за власт и надмощие. Това, което трябва да се спомене тук е, че четивото е прекрасно изобразена картина на действителността в Индия по възможно най-завладяващия начин. Публикувана през 2003 г., тази приказка за избягал австралийски банков крадец определено ще задържи вниманието на читателя.

„The Orphan Master’s Son” (2012 г.), Адам Джонсън

Книгата, спечелила Пулицър, следва историята на малкия Юн До и завършването му. Всичко се развива в Северна Корея. Младият мъж се издига от нищото и става заплаха за жестоката диктатура в страната. След това се опитва да изведе своята съпруга и доведените си деца извън държавата. Неговото пътешествие в мръсотията на политическите и милитаристичните машинации повежда читателя през поредица от ужасни и незабравими епизоди, които изпробват както главния герой, така и аудиторията.

"Братя Карамазови" (1880 г.), Фьодор Достоевски

Роман от Русия, за който едва ли някой не е чувал. Разглеждане на вярата и на човешкото състояние. Този велик и завладяващ крал е наричан с много имена през дългия си живот. Но каквито и да са били намеренията на Достоевски за последната му работа, романът е признат като една от най-добрите творби във философското писание, правени някога.

"Вълната" (1981 г.), Мортън Руе (Тод Щрасер)

Може би най-очарователният аспект на този млад роман за възрастни от 1981 г. е, че той не започва живота се като идея в главата на автора, а като мислен експеримент в калифорнийско училище. В опита си да илюстрира съблазнителните сили на авторитарните и тоталитарните системи, учителят Бен Рос инициира едноименното Wave движение в училището си. Не след дълго, огромните тълпи студенти ревностно се застъпват за своя лидер в поклонение, подобно на митингите на Третия райх, и кулминацията е фантастично оправдаване на мрачната поличба, че "онези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят ".

"Down and Out in Paris and London", (1933 г.) Джордж Оруел

Една история за деградацията и бедността, която се разпростира по Ламанша между Лондон и Париж, от британския майстор Джордж Оруел. Книгата е убедителна история за оцеляване, която е може би по-автобиографична, отколкото изобретателна проза. Започвайки с живота в бохемските предградия на Париж в началото на 20-ти век, романът изследва неблагоприятното съществуване на работник в миялна, работещ в хотел от висок клас, наред с дългите часове, безсънните нощи, жестоко ниските заплати. След това историята се премества в Лондон и действията се преместват в неприятните квартири и подслоните на столицата, където самият Оруел прекарва време в компанията на други, които са напуснали, преди да достигнат до литературна слава.

"1984г." (1949 г.), Джордж Оруел

Един истински оригинален роман, който наистина не се нуждае от множество пояснения - майсторската дистопия на Джордж Оруел повдига въпроси за природата на политиката и правителството, тъй като за пръв път е публикувана през 1949 г. като предупредителна басня против клопките на революцията и пълзящата коварност на тоталитаризма.

"Nothing to Envy" (2009 г.), Барбара Демик

Изхождайки от пророческия поглед върху потенциала на тоталитаризма през 20-ти век до реалния живот на тоталитаризма в действие. Отново става въпрос за КНДР и за циничната действителност, обагрила всички аспекти на човешкия живот там.

"Да убиеш присмехулник", (1960 г.), Харпър Лий

Книга, за която някои хора смятат, че е отворила очите на цяло поколение. Книгата е горд литературен предшественик на американското движение за граждански права. Въпреки че самата Харпър Лий няма официални връзки с протестите на 60-те години на миналия век, коментаторите са приветствали нейната работа, като предлаган на читателите изход от вкорененото расово напрежение, присъщо на общностите на дълбокия юг.

"Хирошима" (1946 г.), Джон Хърси

Хирошима на Джон Хърси остава със сигурност един от най-незабравимите разкази за страданията, предизвикани от една човешка трагедия. Първоначално книгата е публикувана като единствена редакция в "Ню Йорк Таймс" и впоследствие е публикувана в книжен формат.

"The Forged Coupon" (1912г.), Лев Толстой

Новелата от две части от великия майстор на руската литературна златна епоха е четиво, което всеки трябва да прочете. Започва с прост акт: изработването на 12 рубли от млад ученик. От това скромно действие започва да се разпространява каскадна верижна реакция в цялата страна. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш