Кандидатствай Вход
Кои хора не бива да слушаш, когато става въпрос за финансови съвети

Кои хора не бива да слушаш, когато става въпрос за финансови съвети

И ти ли имаш безброй познати, които се изявяват като експерти в редица области, изискващи значителен обем образование и опит?

Навярно, отговорът е да. Всички ние имаме един „познавач“ в кръга си от близки хора, който може да диагностицира всяко заболяване. Или семейният приятел, който незабавно познава от какво е странният шум в колата ви. И, разбира се, няма как да пропуснем приятеля, който всички имаме -  този, който винаги има мнение за това как се справяме с парите си и го дава, без дори да го молим за съвет.

Самообявилият се финансов съветник е някой, който е щастлив да ти каже кои са належащите ти разходи и кои са онези, които не са приоритетни. Самоиницииралият се финансов съветник обикновено опитва дори да повлияе в детайли на твоя подход към пенсионирането. Това, което това лице няма обаче, е лиценз да те посъветва като истински финансов съветник. И на теория, и на практика – има някои хора около нас, чиито съвети не са ни от голяма полза, а дори могат да ни навредят когато става въпрос за лични финанси.

Нежеланите или непрофесионални финансови съвети могат да изглеждат достатъчно безобидни, но в действителност, последствията от нечия некомпетентност могат да бъдат дългосрочни и пагубни за твоята финансова стабилност.

Как да се предпазиш от тези хора в живота си и техните неискани съвети? Ето някои кратки препоръки, съобразени с точния тип „финансов експерт“:

1. Колеги и близки приятели

Ти прекарваш много време с колегите си. Може би дори повече време, отколкото със семейството си. И ако си останал с една компания в продължение на много години, твоите колеги може дори да започнат да се чувстват като твое семейство. Но това не означава, че те са квалифицирани да ти дават финансови съвети.

Разбира се, колегите ти може да знаят нещо за размера на заплатата ти и дори да имат множество идеи за финансовото състояние на компанията, в която работите заедно. Но тези колеги едва ли знаят всичко за целите в живота ти, семейното ти положение или финансовото планиране като цяло.

Ако имаш близки приятели, можеш да споделяш всичко с тях, включително и финансовите ситуации, в които попадаш. Но това не означава, че те знаят всички подробности, за да ти дадат правилните съвети.

Приятелите ти вероятно не са наясно с баланса ти и статуса ти пред финансовите институции. Тези подробности са от решаващо значение за създаването на финансов план.

Няма нищо лошо да слушаш идеите на колегите и приятелите си. Много често и те са попадали в подобна ситуация, в която си ти в момента, но това не означава да изпълняваш стриктно инструкциите им. Винаги взимай предвид съветите на професионалисти във финансовата индустрия, а не само на хора, които смятат, че имат опит с финансите. Те няма как да имат пълен достъп до всички детайли, от които зависи твоето финансово бъдеще.

2. Някои хора от семейството

Семейството ти може би се състои от хора, които ти дават чудесни съвета за живота и житейските перипетии, но не винаги трябва да се вслушваш във финансовите им препоръки. Това, че роднините ти искат да ти помогнат, не означава автоматично, че могат и са компетентни да го направят. Много е вероятно тяхното отношение към парите да няма нищо общо с твоето към личните финанси. Но въпреки това, те могат да продължават да изхождат от тяхната гледна точка и да пречупват всяка ситуация през собствената си призма, без да са достатъчно запознати с твоята емоционална нагласа.

При роднините липсва обективността при даване на съвети, за разлика от финансовия съветник например, при който няма лични пристрастия.

3. Хората с повече пари от теб

Тази категория включва тези, които имат или изглежда, че разполагат с много пари, което не означава непременно, че знаят какво правят финансово. Защото много често те може да са се сдобили с богатство, без да са находчиви предприемачи и разумни инвеститори.

Винаги е добре да взимаш нещата в твои ръце, така че, не се колебай да заявиш кредитната си Бяла Карта. С удобно средство за разплащане, каквото е Бяла Карта, можеш да управляваш финансите си, без да изпадаш в тежки ситуации и да затъваш в нежелани дългове. Бяла Карта ти позволява да теглиш пари в кеш от АТМ, без да плащаш допълнителна такса, а друг плюс, от който можеш да се възползваш е това, че Бяла Карта е международна карта.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш