Кандидатствай Вход
Кои са градовете с най-много милионери?

Кои са градовете с най-много милионери?

  • Бяла Карта
  • 02.06.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 433

През 2020 г. светът се сдоби с 493 нови милиардери.

През последните седем години Ню Йорк е дом на повече милиардери от всеки друг град в света. Миналата година обаче отбеляза монументална промяна в статуквото. Пекин премахна Голямата ябълка и сега е дом на 100 милиардера.

Ето и какво сочи проучването на Форбс за градовете с най-много милионери към днешна дата:

Къде живеят милиардерите?

Най-богатите хора са доста концентрирани в градовете, но изглежда, че някои градове най-добре отговарят на начина на живот на милиардерите.

Някои градове разполагат с някои очевидни милиардери, които идват на ум на всеки човек. Например най-богатият човек и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг има 59 милиарда долара. Най-богатият милиардер в Пекин е основателят на TikTok (наред с ред други неща), Джан Имин с нетна стойност от 35,6 милиарда долара.

Най-много милиардери има в Пекин, столица на Китайската народна република. По отношение на самите местоположения, Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско са единствените западни градове, които са влезли в списъка на Форбс. Въпреки че Ню Йорк е изместен от челната позиция миналата година, като цяло милиардерите в града все още струват повече от тези на Пекин.

Един нов град, който влезе в топ 10 на градовете с милиардери, е Ханджоу, домът на Джак Ма. Той измества Сингапур от 10-то място, според проучването.

Изтокът среща Запада

Повече от половината от 10-те най-големи града с милиардери се намират в Азия, което дава доказателства за промяната на изток, когато става въпрос за богатството.

Какво спомогна да се стигне до това?

В страна като Китай се наблюдава бум на електронната търговия, най-малкото благодарение на пандемията. Освен това, ефективното боравене с COVID-19 позволи на икономиката да се върне в релси много по-бързо от другите страни. Според Би Би Си, 50% от новите милиардери в Китай са направили своето богатство или чрез технологии, или чрез производство.

Четири от китайските градове в списъка на Форбс също имаха най-голям ръст на милиардерите през 2020 г. Всеки от тях спечели повече от 10 нови милиардера:

Ханджоу: 21

Шанхай: 18

Шенжен: 24

Пекин: 33

Единственият друг град, който спечели повече от 10 нови милиардери през 2020 г., е Сан Франциско - с 11.

Списъкът с градовете с най-много милиардери води Пекин със средна стойност на милиардер около 484,3B долара. Следва Ню Йорк и Хонконг затваря челната тройка на местата с най-богатите хора в света.

Челната десетка се запълва от руската столица Москва, Шенжен, Шанхай, Лондон, Мумбай, Сан Франциско и Ханджоу.

Кои са новите милиардери?

Двама от новите милиардери в Пекин са Лари Ксиангдонг Чен от GSX Techedu и Лиу Ячао от TAL Education Group, и двамата притежават компании, които осигуряват онлайн обучение и уроци след училище.

Ню Йорк завоюва второто място този път, с петима с нови милиардери от финансовата индустрия, включително магьосниците на частните капитали Тони Тамер и Стивън Клински. Новодошлите от други сектори също се присъединиха към редиците, включително пионерът на AI Даниел Дайнс и роденият в Бруклин Джей Зи.

Москва е единственият друг град сред първите 10, освен Шенжен, където всеки един милиардер сам е спечелил парите си, а не ги е наследил; мнозина имат тесни връзки с руския президент Владимир Путин. Повече от 80% от руските милиардери наричат ​​столицата си дом, включително магнатът Владимир Потанин, който е и най-богатият човек в страната.

Лондон и останалата част от Обединеното кралство най-накрая напуснаха Европейския съюз на 31 януари 2020 г., но Лондон е град, който се харесва на световния елит, и всъщност има няколко нови милиардери, жители на града. Сред тях са руските братя Дмитрий и Игор Бухман, основатели на онлайн игрална компания Playrix и Камила де Годой Буено Гроси, наследила част от богатството на покойния си баща, бразилския магнат Едсън де Годой Буено.

Шанхай - Електронната търговия бележи бум в Китай, тъй като милиони граждани бяха блокирани в опит да забавят разпространението на коронавируса през януари, увеличавайки състоянието на онлайн титаните на дребно като Колин Хуанг. Други предприемачи в Шанхай са новодошли в списъка, включително Уанг Джилей, който черпи богатството си от фирмата за експресни доставки ZTO Express, и Чен Руй, чийто сайт за аниме и развлечения Bilibili отбеляза повишаване на търсенето, след като даде на жителите на заключени райони безплатен достъп до първокласно съдържание.

Сан Франциско - Новодошлите в редиците на милиардерите, които живеят в Сан Франциско, са Орландо Браво и предприемачът в облачните комуникации Влад Шмунис.

Виж повече за това как да управляваш свободно финансовите си средства и да изграждаш кредитна история разумно и лесно, благодарение на кредитна карта Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш