Кандидатствай Вход
Кои са най-евтините за живеене места в света?

Кои са най-евтините за живеене места в света?

  • Бяла Карта
  • 09.01.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3129

В International Living’s Annual Global Retirement Index 2019, са класирани някои от най-добрите убежища за пенсиониране в света, където можеш да живееш удобно и спокойно с по-малко средства. Разбира се, това сравнение е с развитите страни в Европа и Америка. В този материал ти показваме някои от местата за живеене, които изискват най-нисък разход, за да поддържаш нормален стандарт.

Ето петте страни, които отбелязват най-висок резултат в категорията „Разходи за живот“ на 2019 Annual Global Retirement Index:

Боливия (заедно с Перу)

Ако търсиш държава, която ти дава възможно най-много за парите, би било трудно да се победи Боливия. Разположена във вътрешността на Южна Америка, тази страна предлага разнообразие от възможности за начин на живот срещу част от разходите в Северна Америка например.

Ето и един пример за живота в страната: През 2015 г., на 66 години, Тери Бухер се премества в Кочабамба в централните планини на Боливия. Част от решението на Тери да се премести е, защото искал да бъде някъде на сухо и топло, за да му помогне да се справи с хроничното здравословно състояние, с което се бори, откакто е служил във Виетнамската война. Това състояние е сърдечна недостатъчност. Така, само няколко седмици след пристигането си в страната, Тери има течност, която се натрупва в дробовете му. Той е откаран в спешното отделение в една от най-добрите болници в Боливия, Лос Оливос, в Кочабамба. Накрая Тери остава в болничната стая в продължение на осем дни. През това време той бил видян от четирима лекари всеки ден, носел е кислородна маска денонощно и са извършени три отделни процедури за махането на течността от белия дроб. Всяка сутрин е имал няколко лабораторни изследвания на кръвта си, заедно с рентгенография на гръдния кош. Целият болничен престой му е възлизал само на 2 800 долара за всичко. А това е една изключително малка сума, в сравнение с разходите по болници в развитите държави.

Яденето в Боливия е достъпно удоволствие, от луксозните ресторанти до уличните магазини. Без значение в коя част на Кочабамба ще се намираш, ще откриеш ресторанти, които сервират пържено пиле, отрупано с ориз и пържени картофи за около 1,50 до 2 долара.

Не само здравеопазването и храната са по-достъпни, но и недвижимите имоти.

Перу

Перу е едно от най-евтините места за живеене в Латинска Америка. Храна, транспорт, настаняване и облекло струват много по-малко, отколкото в САЩ и Европа. Хората, които търсят високо качество на живот на ниска цена, няма да бъдат разочаровани.

Разбира се, когато решиш да се установиш там, това ще окаже голямо влияние върху месечните ти разходи. Гледката към джунглата на Амазонка от балкона ти ще бъде по-евтина от гледането през вълните по скъпите морски курорти.

"Даването под наем на хубав апартамент започва от 200 долара на месец”, казва американец, който се е установил в Перу. В Перу двама човека могат спокойно да плащат наем на хубав апартамент с красива гледка и да приготвят хубава храна ежедневно за скромната сума от 500 долара на месец.

Тайланд

Вдъхновени от богатата култура, първокласното здравеопазване и ниските разходи за живот, все повече изселници наричат ​​Тайланд дом. Страната, която заема трето място в списъка за евтини места за живеене, предлага широка гама от възможности както за пенсиониране, така и за млади хора - от най-различни градове по плажове и планини.

Вторият по големина град в страната, Чианг Май, е известен като едно от най-големите места за пенсионери и дигитални номади, които да се установят там - място за подобряване на начина им на живот.

„Шансът да живееш богат, курортен начин на живот е на една ръка разстояние“, казва Рейчъл Девлин, кореспондент на Chiang Mai. „Ще откриеш най-добрите курорти, които предлагат фитнес зала на местни чужденци - те са добра сделка. За малко над 500 долара на година можеш да имаш членство в Rati Lanna Resort & Spa. Един от популярните хотели в страната - хотел Shangri-La - съвсем наскоро започна да наема главни готвачи от Мишлен, които предлагат божествени кулинарни ястия на много достъпни цени. Например, обяд от седем ястия, струва само $ 44 на човек. За 17 долара можеш да добавиш вино - специално избрано, за да допълнят предлаганите ястия. "

Виетнам

Виетнам е очарователна и оживена дестинация, богата на естествена красота, потопена в историята и пълна с възможности. Независимо дали искаш да живееш в сърцето на града, да се настаниш сред планини с борова гора или да се отпуснеш на слънчев бряг, ще намериш модерни, висококачествени жилища на ниски цени.

Най-скъпият град във Виетнам е Хо Ши Мин, следван от Ханой. Ако живееш извън двата най-големи града във Виетнам, на места като Da Nang, Hoi An, Nha Trang и Vung Tau, цените ще бъдат много по-ниски.

Камбоджа

За четвърта поредна година, Камбоджа получава най-голямата награда в категорията “Разходи за живот” на Annual Global Retirement Index 2019,, отбелязвайки пълни оценки: 100 от 100.

Централно разположена в биещото сърце на Югоизточна Азия, това е страна, преживяваща ренесанс благодарение на 15-годишния бум на икономическия растеж и туризма, съсредоточен около световно известните храмове на Ангкор Ват.

Когато хората мечтаят да посетят Камбоджа, те първоначално са по-вероятно да бъдат повлияни от екзотичното рисуване на тези древни храмове, кралски дворци и монаси, облечени в шафран, или красивите плажове и неразвити острови на южното крайбрежие от всичко друго.

Но цената на живота ще те остави смаян. Известна като „Кралство на чудото“, Камбоджа е държава, която ще промени всеки човек, дръзнал да я опознае и да вникне в дивата й красота. Там храната е изключително евтина, но и интересна. Квартирите са достъпни, а добрата новина е, че можеш да пътуваш почти за без пари, за да преоткриеш приключенията на екзотичната дестинация.

Откъде да намериш средства за пътуване до красиви места - кредитна карта Бяла Карта е твоят помощник, с който пазаруваш навсякъде, без да се притесняваш за скрити такси - кандидатстваш веднъж и разполагаш с картата всеки месец до заплата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш