Кандидатствай Вход
Кои са най-популярните и приложими „зелени“ практики за пазаруване?

Кои са най-популярните и приложими „зелени“ практики за пазаруване?

Проблемите със замърсяването на планетата, придобиващи застрашителни размери през последните години, карат все повече хора да се замислят за своите навици и отговорност като потребители

Истината е, че ако всеки от нас ежедневно дава своя малък принос за опазването на околната среда, постигнатите резултати в дългосрочен план ще бъдат доста значими. 

И този принос може да бъде даден по време на посещенията на близките магазини и закупуването на необходимите храни и други продукти за дома.

Топ 6 популярни зелени практики за пазаруване

Кажи „Не“ на найлоновите торбички 

Найлоновите торбички вредят на естествената природа и животински свят както на сушата, така и в малките и големите водни басейни. 

Те замърсяват сериозно околната среда, а пълното разграждане на една такава торбичка отнема около 400 години. В този смисъл е добре да се опиташ да ограничиш употребата им доколкото е възможно. 

Ако отиваш до магазина само за хляб, подобни принадлежности въобще не са ти нужни. А в случай, че купуваш повече неща, които няма как да носиш в ръцете си, би могъл да си вземеш торбичка от вкъщи или пък да залагаш на торбички, направени от естествени материали и биоразградими.

Планирай по-прецизно покупките си 

Сред най-големите проблеми в екологичен аспект са огромните количества храна, които редовно се изхвърлят на боклука по целия свят.

Тази тенденция ненужно увеличава производствените процеси и отделяните от тях вредни емисии в атмосферата, както и попадащите в околната среда отпадъци и нечистотии. 

За да променим нещата, ние като част от системата, трябва да планираме по-прецизно своите покупки на хранителни продукти.

Хубаво е да съобразяваш въпросните покупки с ястията, които възнамеряваш да приготвяш, както и с фактори като планирани пътувания, отсъствие от дома и т.н. 

Или казано с други думи, купувай само и единствено толкова храна, колкото ти и останалите членове на домакинството сте способни да консумирате в рамките на посочените за отделните продукти срокове на годност.

Залагай на непреработени храни 

Още един „зелен“ съвет във връзка със закупуването на храна.

Както за теб, така и за околната среда би било полезно да залагаш на повече непреработени храни, или храни в натурално състояние. Примери за такива храни са суровите зеленчуци и ядки.

Храните, подложени на множество стадии на термична обработка, обикновено са пълни с хидрогенирани мазнини, които имат изключително вредно влияние върху човешкото тяло и организъм. 

Освен това, всеки стадий на термична обработка е свързан с отделяне на вредни емисии и повишаване замърсяването на нашата планета.

Подкрепяй местните производители 

Закупуването на локално произведени продукти освен че оказва подкрепа на местния бизнес, дава своя принос и за подобряване състоянието на околната среда.

Когато един продукт идва от другия край на света, той изминава доста дълъг път преди да стигне до теб. 

Път, включващ участието на различни транспортни средства, които при работата си отделят значително количество вредни емисии в атмосферата

Избирайки местното производство, ти си гарантираш получаването на по-свежи и пресни храни, и същевременно спомагаш за ограничаване на негативните последици за околната среда от процесите по производство и доставка.

Използвай еко почистващи препарати 

Еко почистващи препарати наричаме тези, които не съдържат силни химикали и други вещества с подчертано вредно влияние върху атмосферата. 

Добре би било да се използват основно такива препарати за почистване на дома си, за да предпазиш не само околната среда, но и себе си (все пак въпросните химикали няма как да не оказват влияние и върху човешкото здраве).

Противно на общоприетото мнение, еко почистващите препарати са не по-малко ефективни от стандартните почистващи продукти, така че по този начин би могъл успешно да премахнеш всякакви мръсотии и петна в къщата или апартамента си.

Не пренебрегвай стоките втора употреба 

В магазините за стоки втора употреба можеш да се натъкнеш на невероятно изгодни оферти. 

Оферти за мебели, декорации за дома и различни други артикули, които на практика си изглеждат като нови, но имаш възможност да ги закупиш на половин цена. 

Закупуването на стоки втора употреба от една страна ще ти спести разходи, а от друга – ще спомогне за намаляване на вредните емисии, възникващи вследствие работата на различни производствени мощности.

Е, вече знаеш кои „зелени“ практики за пазаруване спокойно би могъл да изпробваш в ежедневието си.  

А ако искаш да направиш своите покупки максимално бързи, удобни и изгодни, заложи на кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ти предоставя допълнителни финансови средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от такива. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш