Кандидатствай Вход
Кои са най-щастливите нации по света?

Кои са най-щастливите нации по света?

  • Бяла Карта
  • 19.03.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 213

Всяка година на 20 март Организацията на обединените нации (ООН) и много хора по света отбелязват Международния ден на щастието. Един празник, който кара отделния човек и редица народи да се замислят как прекарват живота си и дали наистина се чувстват щастливи. Ние от Бяла Карта също отбелязваме Денят на щастието с настоящата статия. Разбери кои са най-щастливите нации според последния доклад, свързан с глобалния индекс за щастието. В допълнение, ще се постараем да ти представим аспектите, които правят съответните нации щастливи. Пари, качествени обществени услуги, елементи на средата за живот, спокойно работно ежедневие – кои от споменатите неща са най-важни за постигане на щастие и хармония предстои да прочетеш в следващите редове.

Финландия – за втора поредна година Финландия заема челното място в класацията за най-щастливи страни по света. Кои са факторите, криещи се зад нейния успех? От една страна можем да се спрем на добре развитата икономика, благодарение на която финландците са с най-висок доход на глава от населението в глобален мащаб. Не бива обаче също така да се пренебрегват фактори като уредения обществен живот, гражданските свободи и възможностите за себеизразяване. Финландия винаги е сред първенците в международните изследвания за свобода на словото, както и за гарантирани равни права между половете. Налице са и високи екологични стандарти, като държавата полага постоянни и ефективни грижи за опазване на своите горски райони и друго природно наследство.

Норвегия – съседката на Финландия е и нейна подгласничка в глобалното състезание по фактора „щастие“. В Норвегия отново са налице високи доходи и благосъстояние на населението. Това се дължи най-вече на умелото разработване на залежите от нефт и природен газ, с които разполага страната, и мъдрото им използване за повишаване качеството на обществените услуги и подобряване на средата за живот. Системите за социално осигуряване и здравеопазване работят отлично, оказвайки необходимата помощ на хора, които се намират в затруднена финансова ситуация или имат нужда от адекватно лечение. Норвегия е доста спокойна и уредена страна, а нивата на престъпността са едни от най-ниските по света.

Дания – запазва се традицията скандинавските държави да окупират първите места в изследванията, свързани с индекса за щастие. Освен с високо равнище на доходите, Дания се отличава и с най-високата социална мобилност в света. Под „социална мобилност“ се имат предвид възможностите за преход на отделния индивид от един към друг социален и обществен статус. Висока е социалната мобилност тогава, когато дори да произхождаш от бедно семейство, имаш възможности да подобриш благосъстоянието си и да се изкачиш в обществената йерархия посредством качествено образование, добра работа, умели бизнес инициативи и т.н.

Исландия – островната държава с население от едва 350 хиляди души също е успяла да изгради обществена среда, в която нейните граждани да се чувстват наистина щастливи. Интересното е, че Исландия не харчи средства за постоянна армия и разполага само с малка брегова охрана. В същото време обаче се инвестира значително в качеството на обществените услуги и по-специално на образованието и здравеопазването. Други положителни характеристики са политическата стабилност, социалната сигурност и равенството между половете.

Нидерландия – Международният ден на щастието със сигурност е посрещан с радост и гордост и в Нидерландия. Качеството на живот в „ниската земя“ всъщност е доста високо, като са налице отлично образование, надеждно здравеопазване и солидни социални придобивки. Нидерландия се слави като една от най-либералните страни по света, в които гражданските свободи и толерантността са възприемани като основни ценности от цялото общество.

Швейцария – сред факторите, които качват Шейцария толкова напред в класацията за щастие, са нейната процъфтяваща икономика, отличната инфраструктура и надеждните социални услуги. Високият стандарт и чистата околна среда спомагат за удължаване средната продължителност на живота до 82,9 години. Други отличителни характеристики за страната са прозрачността в работата на държавните институции, значителните гражданските права и свободи, както и наличните мерки за насърчаване на бизнес инициативата.

Постигането на индивидуално щастие е една доста сложна задача, чието изпълнение зависи от множество фактори. Фактори, голяма част от които за съжаление не са под твоя контрол.  Ние няма как да ти дадем рецепта за щастие, но за сметка на това можем да ти предоставим финансов инструмент, който значително ще те улесни в ежедневието. Става въпрос за кредитна карта Бяла Карта. Гъвкавата кредитна карта, която прави твоите покупки и разплащания по-бързи и удобни, и ти гарантира допълнителни финансови средства при нужда. Освен всичко друго, Бяла Карта е международна кредитна карта, призната и достъпна навсякъде по света. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и внеси доза лекота, спокойствие и комфорт в своето ежедневие!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш