Кандидатствай Вход
Кои са най-скъпите валути в света?

Кои са най-скъпите валути в света?

  • Бяла Карта
  • 16.08.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3795

Кои са най-скъпите валути в света и съответно кои държави могат да се похвалят със значително висок стандарт на живот? Това е въпрос, който вълнува мнозина.

Вече има класация на най-скъпите валути в света за 2017 г. – и тя отново би изненадала много хора. Най-вече заради това, че челните места не са заети от най-богатите икономики. Всъщност, в повечето случаи, най-скъпите валути, дори не са толкова популярни парични единици, а напротив – някои от тези имена най-вероятно ще ти бъдат непознати.

Преди да ти представим любопитните данни обаче, ще те запознаем с малко базисна информация за валутата като цяло:

Валутата е парична форма, която улеснява размяната на стоки и услуги. Тоест, в случая парите изпълняват функция на средство за размяна.

Валутата се използва като разчетно средство на международния пазар, в това число и от централните банки. Самата дума
валута“ има италиански корени и означава „монета“, „стойност“.

Принципно валутата е по-тясно понятие от парите – в страната ни, понятието парични средства включва валута, но и платежни инструменти на приносител (менителници, чекове, запис на заповед и други).

Какво представлява валутният курс?

Валутният курс, това е стойността на една валута, спрямо друга. Или с други думи, стойността на дадена национална парична единица, сравнена с чуждестранна национална парична единица.

Валутният курс може да бъде фиксиран обменен курс, а може да бъде и плаващ. Валутите с плаващ обменен курс са тези, чиято цена се определя на база търсенето и предлагането на пазара.

Разбира се, търсенето на дадена валута зависи от чужденците, които искат да я ползват, за да пазаруват или да инвестират. Предлагането, от своя страна, зависи от тези лица, от съответната национална икономика, които имат желание да оперират извън граница.

В последните години, популярност придоби и понятието „цифрова валута“. Цифровата валута (цифрови пари) е средството за размяна в интернет, което се различава от физическите форми на стандартната валута – банкноти и монети. Очаквано, цифровата валута позволява да се осъществяват трансакции на самия момент.

Нека се върнем обаче на така любопитната тема за скъпите валути и за това, коя е държавата, която притежава най-ценните парични единици в света.

За 2017 г. класирането на най-скъпите валути изглежда така:

1. Кувейтски динар

В момента кувейтският динар е най-скъпата валута в цял свят. Това е и официалното разплащателно средство на Кувейт или Емирство Кувейт, от 1961 година насам. Кувейтският динар се равнява на близо 5.72 български лева. Един от основните фактори, които са повлияли на стойността на валутата, разбира се, са богатите находища на петрол в Кувейт.

2. Бахрейнски динар

Един бахрейнски динар се разменя за около 4.60 лева и практически той е втората най-скъпа валута. Той е официалната парична единица в страната Бахрейн и е въведен в обращение през 1965 г. Тогава динарът е пуснат да замести Заливната рупия. Разбира се, тук отново важен критерий за стойността на бахрейнския динар е петролният пазар в района.

3. Омански риал

Това е официалната валута на Султанат Оман – абсолютна монархия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Един омански риал е равен на 4.51 лева.

4. Британски паунд

Британският паунд е известен и под други имена – британска лира, лира стерлинг, фунт, фунт стерлинг и паунд стерлинг. Тази изключително скъпа валута е официалната такава в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Една британска лира е равна на 2.23 лева. Въпреки високите си позиции през годините, паундът се очаква да претърпи сериозен спад, в резултат на политическото решение Brexit.

5. Евро

Това е паричната единица на Еврозоната, като тази валута се използва в страните членки на ЕС. Еврото се нарежда на второ място по популярност, сред щатския долар, като едновременно с това попада и сред най-скъпите валути в света. Освен че има висока стойност, еврото е и най-търгуваната валута в света, след щатския долар, разбира се. Едно евро е равно на 1.95 лева.

6. Швейцарски франк

Швейцария определено е сред държавите с най-добър стандарт на живот, а паричната ѝ единица е официална и в Лихтенщайн. Един швейцарски франк е равен на 1.80 лева.

7. Щатски долар

Щатският (американски) долар се равнява на 1.73 лева и е официална парична единица в САЩ. Освен това е и основна световна резервна валута. Федералният резерв на САЩ е органът, който контролира обращението на щатския долар.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш