Кандидатствай Вход
Кои са най-стресиращите професии?

Кои са най-стресиращите професии?

  • Бяла Карта
  • 17.07.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 591

Кои са професиите, при които има най-много стрес и напрежение?

За повечето хора тяхната си работа е най-стресираща и притеснителна, но истината е, че има професии, при които стресът е от съвсем друго ниво и е значително по-перманентен.

Ето кои са най-стресиращите работни места, според американско проучване:

Всяка работа има своите недостатъци и дял на стрес, но някои работни места са по-стресиращи от други. Може би това са тесните срокове, взискателният график или просто фактът, че работата включва ситуации на живот и смърт. Но безспорно е, че някои кариери, дори ако са бляскави или емоционално възнаграждаващи, могат да бъдат особено стресиращи (като хирург например):

Лекар

Средна заплата в САЩ: 206 500 долара

Необходимо образование: Докторска степен и лиценз

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 4,3%

Има всякакви лекари, от акушер-гинеколози до лекари в спешна помощ и дерматолози и уролози. Когато помагаш на хората да се чувстват по-добре или поддържаш здравето им, ще се чувстваш чудесно. Но когато поставяш тежка диагноза, правиш ежедневно животоспасяващи интервенции или се грижиш за приток на пациенти по време на пандемия - или и трите - да, ще бъдеш стресиран определено.

ИТ мениджър

Средна заплата в САЩ: 146 360 долара

Необходимо образование: бакалавърска степен

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 10,4%

ИТ мениджърът ръководи шоуто, когато става въпрос за всички технологични нужди на една компания. Ако се замислиш как бизнесът реално може да спре, ако интернетът не работи или проблемите, които могат да възникнат от нарушаване на сигурността в системата, ще осъзнаеш как ИТ мениджърът може да бъде на една наистина стресираща и отговорна позиция.

Анестезиолог

Средна заплата в САЩ: 208 000 долара

Необходимо образование: Докторска степен, лиценз

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 0,5%

Анестезиолозите са лекари, които прилагат обща или локална анестезия, което позволява на хирурзите и другите лекари да оперират, без пациентът да чувства болка или дискомфорт. Това е потенциално рискована и смъртоносна процедура, така че анестезиолозите трябва внимателно да наблюдават жизнените показатели на пациента преди, по време и след операция. Понякога това е абсолютно стресираща работа.

Финансов мениджър

Средна заплата в САЩ: 129 890 долара

Необходимо образование: бакалавърска степен

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 15,5%

Финансовите мениджъри отговарят за финансовите записи на бизнеса и често взимат големи, важни парични решения. Когато икономиката е сурова или компанията не носи достатъчно приходи и започваш да се чудиш, дали трябва да предложиш да освободиш служителите, ще трябва да направиш труден избор.

Семеен терапевт

Средна заплата в САЩ: 49 610 долара

Необходимо образование: магистърска степен

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 22,3%

Тези професионалисти работят за възстановяване на хармонията сред двойки, които някога са били влюбени, а сега не са толкова сигурни. В тази работа често общуваш с хора, които почти сигурно ежедневно се справят с конфликти. Може да работиш с деца, които са засегнати след развод. Кариерата може да бъде стресираща, но също така е изключително възнаграждаваща.

Юрист

Средна заплата в САЩ: 122 960 долара

Необходимо образование: докторска или професионална степен

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 4%

Адвокатите помагат на клиентите да се ориентират в правния свят. Те могат да представляват лица, предприятия или държавни агенции. Те могат да се явят в съда от името на клиенти или никога да не видят съдебна зала. Стресиращо? Вероятно зависи от вида на закона, в който си специализиран, и от твоята личност. Но ако помагап на хората в стресови ситуации като фалит, развод, то, може да “вземеш” по неволя част от този остатъчен стрес вкъщи.

Хирург

Средна заплата в САЩ: 208 000 долара

Необходимо образование: Докторска степен, лиценз

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: -2,2%

В тази професия можеш да станеш общ хирург или да се специализираш като ортопедичен хирург или неврологичен хирург. Стресиращо? Работата ти реално е на живот или смърт. Хирурзите оперират дълги часове и трябва да останат фокусирани през цялата процедура.

Пожарникар

Средна заплата в САЩ:  50,850 долара

Необходимо образование: Диплома за средно образование и след това курс за обучение чрез пожарна академия.

Очакван ръст на работните места до 2029 г .: 6,1%

Освен факта, че понякога застрашаваш живота си и че изборът, който правиш, може да застраши твоите колеги пожарникари, дългите отсъствия далеч от семейството ти, също са част от работата.

И за да разполагаш с парични средства всеки месец, когато потрябват, дори и за инцидентни ситуации - кредитна карта Бяла Карта е на твое разположение с кредитен лимит до 3000 лв.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш