Кандидатствай Вход
Кои са най-високо платените професии в България?

Кои са най-високо платените професии в България?

  • Бяла Карта
  • 08.09.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1869

Без значение на колко години си, темата за най-добре платената работа навярно винаги те е интересувала. Всъщност всеки иска да знае коя професия гарантира най-много финансова сигурност, кои специалисти са най-търсени от компаниите и кои заплати са най-високи в дадена сфера. Съответно, важно е и кои са сферите, в които се търсят най-много специалисти. Ако например в дадена икономика има недостиг на конкретни професионалисти, това означава, че компаниите са готови да платят добре на човек, който ще им върши желаната работа. Ако обаче има прекалено малко желаещи лица за тази работа, то компанията допълнително увеличава заплащането, за да може някак да привлече желания специалист. Така, дори и дадено работно поприще да не ти е страст, ако е добре заплатено, може сериозно да се замислиш, дали да не потърсиш реализация именно там.

Всеки се вълнува от въпроса “Кои са най-високоплатените професии”. В България определено има разминаване спрямо класацията в САЩ и в Западна Европа, но все пак, логично, има и доста прилики.

Очаквано, най-високото ниво на заплащане се поддържа от професиите в областта на IT. От IT мениджъри до разработчици на софтуер - има голямо разнообразие в професиите в бранша, но най-опитните и квалифицирани вземат нетни работни заплати от около 5000 лв. на месец минимум. Разбира се, минималната заплата, при която започва един програмист е около 2000 лв., но реално са много малко специалистите в сферата, които наистина получават толкова ниско заплащане.

Ако са на топ мениджърски позиции в международни компании, IT специалистите могат да получават и заплати от 8000 лв. Логично, при формирането на месечните заплати в сектора, най-голяма тежест имат годините, натрупан опит.

Истината е, че в последните години IT сферата има абсолютен възход и много хора се преориентират професионално към програмирането, записвайки различни курсове, за да имат базисното ниво за работа в бранша. Успоредно с това, секторът изпитва “глад” за специалисти.

Други професии, които се нареждат сред най-добре заплатените в България са тези на пилотите и моряците. Предвид естеството на работата им и годините стаж, един моряк, капитан на кораб или пилот, получава заплата, която може да започва от 5000 лв и да достига до 15 000 лв и нагоре. Разбира се, стажът тук играе главна роля за определянето на заплащането. Един капитан на кораб получава десетки хиляди левове месечно, заради огромната отговорност, която носи ежедневно.

Сред най-високо платените професии в страната ни се нареждат и финансистите - специалистите по одит и счетоводство получават едни от най-добрите заплати месечно в България. Става въпрос, естествено, за тези с най-голям опит и на най-високи позиции. И въпреки че в нашата страна заплатите им се считат за едни от най-високите, в чужбина финансистите получават в пъти по-добро заплащане.

Трябва да се спомене и че реално погледнато, без значение от бранша, най-високи заплати получават изпълнителните директори на компании, регионалните мениджъри и маркетинг директорите.

От другата страна на класацията - най-ниските работни заплати - са, напълно очаквано, с текстилната индустрия. Там средна месечна заплата е около 700-800 лв.

Без значение в кой бранш работиш ти, със сигурност искаш да си гарантираш сравнително стабилно финансово бъдеще. По този начин ще можеш да разчиташ на съдействието на различни финансови институции и допълнителни средства, за по-бързо постигане на целите ти. Дали планираш стартиране на бизнес, закупуване на ново жилище или инвестирането в образованието си, кредитните средства са идеалният помощник, който можеш да имаш. Разбира се, за целта трябва да имаш одобрение от кредиторите, за да получиш какъвто и да е кредит - ипотечен, потребителски, стоков и т.н. Без добра кредитна история, дори малките размери кредит често ще са трудни за получаване. Точно затова ти е нужна добра репутация пред банковите и небанкови институции - за да се превърнеш в надежден кредитополучател. Използвайки разумно и правилно платежни инструменти като кредитните карти, ще можеш да изградиш желаната кредитна история. По този начин ще си осигуриш финансово спокойствие в бъдеще. С кредитна карта Бяла Карта можеш да се възползваш от плюсовете на алтернативно разплащателно средство, докато имаш пари на разположение всеки месец. Кредитният лимит при кредитна карта Бяла Карта е 3000 лв., а чрез индивидуалния си онлайн профил можеш да следиш всички трансакции. Кредитна карта Бяла Карта не само ти дава възможност да изградиш добра кредитна история, но и ти дава шанс за одобрение при влошена кредитна история. Това е едно от най-големите предимства на пластиката, заедно с дистанционното кандидатстване.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш