Кандидатствай Вход
Кои са най-високо платените професии в България?

Кои са най-високо платените професии в България?

Без значение на колко години си, темата за най-високо платените професии в България, навярно винаги те е интересувала. Всъщност всеки иска да знае коя професия гарантира най-много финансова сигурност, кои специалисти са най-търсени от компаниите и кои заплати са най-високи в дадена сфера. 

Съответно, важно е и кои са сферите, в които се търсят най-много специалисти. Ако например в дадена икономика има недостиг на конкретни професионалисти, това означава, че компаниите са готови да платят добре на човек, който ще им върши желаната работа. 

Ако обаче има прекалено малко желаещи лица за тази работа, то компанията допълнително увеличава заплащането, за да може някак да привлече желания специалист. Така, дори и дадено работно поприще да не ти е страст, ако е добре заплатено, може сериозно да се замислиш, дали да не потърсиш реализация именно там.

Всеки се вълнува от въпроса “Кои са най-високоплатените професии”. В България определено има разминаване спрямо класацията в САЩ и в Западна Европа, но все пак, логично, има и доста прилики. В тази статия ще разбереш кои са най-перспективните професии, каква е средната заплата в България и кои са най-високо платените професии в страната.

Каква е средната заплата в България за 2022?

Средната месечна заплата в България е нараснала с 9%. Ръстът се дължи на частния сектор, в който възнагражденията растат 11.6%, а в обществения сектор ръстър е едва 1.8% спрямо същия период на 2021 година. 

Това сочат данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2022 г. Като те съответно посочват, че Средната брутна заплата за първите три месеца на 2022 е 1593 лева.

Най-голям ръст има в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ – където доходите са нарастнали с 34.4%, голямо увеличение има и в „Култура, спорт и развлечение“, където специалистите взимат с 32% повече спрямо първото тримесечие на 2021 година. Отчита се и увеличение в секторите „Административни и спомагателни дейности“ със 17,3%. 

Очаквано, най-високоплатените специалисти за първите три месеца на 2022 година са получавали в сферата на информационните технологии или „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. При тях средната заплата е 4060 лева. Тази тенденция се запазва в последните години.

Разбира се, това не е единствената сфера на дейност в България, в която можеш да имаш добре платена работа. На пазара на труда най-много се ценят квалифицирани кадри с опит. При амбиция, добрите специалисти имат възможност да получават добри заплати. Виж кои са другите високо платените професии и каква е средната месечна заплата на специалистите. 

Кои специалисти получават най-големи заплати в България?

Вероятно няма да се изненадаш, когато разбереш, че ит специалистите и технологичните специалности са тези, които са сред най-добре платените професии. Очаквано, най-високото ниво на заплащане се поддържа от професиите в областта на IT. 

От IT мениджъри до разработчици на софтуер - има голямо разнообразие в професиите в бранша, но добрите специалисти с най-голям опит и квалификация вземат нетни работни заплати от около 4000 лв. на месец. 

Данни за заплащанията в ИТ компании сочат, че минималната заплата, при която започва един програмист е около 2000 лв., но реално са много малко специалистите в сферата, които наистина получават толкова ниско заплащане. Това е по-скоро стартово възнаграждение за ИТ специалист. 

Ако са на топ мениджърски позиции в международни компании, ИТ специалистите могат да получават и заплати от 8000 лв. и повече. Логично, при формирането на месечните заплати в сектора, най-голяма тежест имат годините, натрупан опит. 

Истината е, че в последните години, в сферата нa ИТ има абсолютен възход и много хора се преориентират професионално към програмирането, записвайки различни курсове, за да имат базисното ниво за работа в бранша. Успоредно с това, секторът продължава да изпитва “глад” за специалисти.

За да привлекат кадри, компаниите стават много креативни и дават бонус към заплатите на ИТ специалистите под формата на социални придобивки. Тяхната допълнителна стойност не може да влезе в статистиката. 

Сред допълнителните привилегии към годишната заплата са :

  • допълнително здравно осигуряване, с което могат да получат безплатни прегледи в частни клиники
  • обяд в офиса
  • допълнителни дни отпуск
  • дистанционна работа
  • а някои компании дори предлагат безплатни детски градини в офиса. 

Сред най-високоплатените професии в България ни се нареждат и финансистите - специалистите по одит и счетоводство получават много добри заплати на месец. Според данните на НСИ, средната заплата в сектора „Финансови и застрахователни дейности“ е 2540 лева.  

И въпреки че в нашата страна заплатите им се считат за едни от най-високите, в чужбина – в САЩ и Западна Европа - финансистите получават в пъти по-добро заплащане.

Другите, които се нареждат сред най-добре платените професии в България са тези на пилотите и моряците. Предвид естеството на работата им и годините стаж, един моряк, капитан на кораб или пилот, получава заплата, която може да започва от 5000 лв и нагоре. 

Разбира се, стажът тук играе главна роля за определянето на заплащането. Един капитан на кораб получава повече пари месечно, заради огромната отговорност, която носи ежедневно.

Трябва да се спомене и че реално погледнато, без значение от бранша, най-високи заплати получават изпълнителните директори на компании, регионалните мениджъри и маркетинг директорите.

Кои професии са най-нископлатени?

В България обаче, има голяма разлика между заплащането в различните сфери на дейност. През 2022 най-нископлатените са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, които получават средно 964 лева на месец и тези в „Селско, горско и рибно стопанство“ средната месечна заплата е 1005 лева. Размерът на месечната заплата в тези сектори до голяма степен обяснява и дефицита на кадри. 

Без значение в кой бранш работиш ти, със сигурност искаш да си гарантираш сравнително стабилно финансово бъдеще. По този начин ще можеш да разчиташ на съдействието на различни финансови институции и допълнителни средства, за по-бързо постигане на целите ти. 

 

Дали планираш стартиране на бизнес, закупуване на ново жилище или инвестирането в образованието си, кредитните средства са идеалният помощник, който можеш да имаш. Разбира се, за целта трябва да имаш одобрение от кредиторите, за да получиш какъвто и да е кредит - ипотечен, потребителски, стоков и т.н. 

Без добра кредитна история, дори малките размери кредит често ще са трудни за получаване. Точно затова ти е нужна добра репутация пред банковите и небанкови институции - за да се превърнеш в надежден кредитополучател. 

Използвайки разумно и правилно платежни инструменти като кредитните карти, ще можеш да изградиш желаната кредитна история. По този начин ще си осигуриш финансово спокойствие в бъдеще. 

С кредитна карта Бяла Карта можеш да се възползваш от плюсовете на алтернативно разплащателно средство, докато имаш пари на разположение всеки месец. Кредитният лимит при кредитна карта Бяла Карта е 3000 лв., а чрез индивидуалния си онлайн профил можеш да следиш всички трансакции. 

Кредитна карта Бяла Карта не само ти дава възможност да изградиш добра кредитна история, но и ти дава шанс за одобрение при влошена кредитна история. Това е едно от най-големите предимства на пластиката, заедно с дистанционното кандидатстване.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш